Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Snart sommerferie: lidt om feriedagpenge

Disclaimer: Denne artikel har været svær at skrive uden en utrættelig gentagelse af ordene ferie, feriepenge og feriedagpenge. Derfor er de til stede i næsten hver sætning. Vi beklager. Til gengæld bliver du klogere på, hvordan du får brugt dine optjente feriedagpenge, hvis du læser med alligevel.

Alt, hvad du skal vide om feriedagpenge!

 

Fra september 2020 begyndte det nye samtidighedsprincip inden for ferieloven. Der er ikke længere nogen overgangsperiode, så lad os dykke ned i, hvornår du optjener feriedagpenge, og hvornår du kan afholde dem ifølge den nye ferielov. 
 
Når du modtager dagpenge, optjener du også løbende ret til feriedagpenge, som du så kan afholde til og med 31. december i det kommende år.

Et eksempel: Du bliver ledig eller dimitterer i september 2020, og får dagpenge fra september af. Hver måned optjener du et vist antal feriedagpenge, som du kan afholde løbende. Dine optjente feriedagpenge, optjent i ferieåret 1. september 2020-31. august 2021, kan du afholde frem til december 2021.

Dvs. du har 16 måneder til at afholde din optjente ferie i, hvor du før havde 12 måneder. 

Se også nedenfor, hvordan ferieåret har ændret sig mht. optjening og afholdelse. 
 

Hvor mange feriedagpenge har jeg? 

For at se dine optjente feriedagpenge, logger du på selvbetjeningen og vælger ”Ferie”-fanen øverst. Klik derefter på "søg om feriedagpenge", hvor du i toppen af ansøgningen kan se dit optjeningsregnskab, som kan foldes ud ved at klikke på "Mere info"-knappen. 

Kan jeg bruge mine feriedagpenge til sommer? 

Har du optjente feriedagpenge, kan du godt afholde dem til sommer. Du skal bare være opmærksom på, at der er nogle betingelser for at kunne holde ferie med feriedagpenge. De kommer her: 

  • Du kan først afholde ferie på feriedagpenge, når du har opbrugt al anden optjent ferie (feriekort eller med løn), som du måtte have fra tidligere ansættelsesforhold. Du kan altid se din optjente ferie her >
  • Du er medlem af en a-kasse på ferietidspunktet 
  • Du er berettiget til dagpenge, hvis du er ledig 
  • Du holder ferie 
  • Umiddelbart før ferien er du enten ledig eller lønmodtager 
  • Du bor og opholder dig i Danmark, når din ferie starter

Hvordan ansøger jeg om feriedagpenge?

Du kan allertidligt søge 5 uger før ferien – og vi behandler først ansøgningen lige inden din ferie. 
Hvis du vil ansøge om feriedagpenge for en allerede afholdt ferie, altså ”bagudrettet”, kan du også det – så længe de ovenstående betingelser var overholdt på ferietidspunktet. 


Derudover skal du huske at melde din ferie 14 dage før til Jobnet, hvis du er ledig. 

 

Sådan gør du
Du skal ind på ”Ferie”-fanen på selvbetjeningen for at søge om feriedagpengene.
Udfyld ansøgningen: Under Ferieperioder indtaster du de dage eller perioder, som du ønsker feriedagpenge i, og som du har optjent feriedagpenge nok til at dække. 

Skal jeg skrive ansøgninger og stå til rådighed på arbejdsmarkedet, hvis jeg holder ferie med feriedagpenge?

Nej, det skal du ikke, hvis du holder hele ugers ferie (man-fre). Tager du blot ferie et par dage, får du dagpenge de resterende, og så skal du stå til rådighed og sende ansøgninger som normalt. 

Husk at melde ferien til Jobnet senest 14 dage før din første feriedag. 

Jeg er kommet i job, siden jeg var på dagpenge. Kan jeg stadig bruge de feriedagpenge, jeg kan se, jeg har optjent?

Ja, det kan du godt. Vær dog opmærksom på, at du stadig skal have brugt al andet optjent ferie, før du kan afholde ferie med feriedagpenge. Og samtidig skal du også vide, at feriedagpengesatsen som hovedregel er den samme som din dagpengesats. Du vil altså få den udbetaling af feriedagpenge, som du ville få i dagpenge – beløbet kan være lavere end din løn. 

Og så er der det med den betingelse, at al din anden ferie skal være brugt, før du kan afholde ferie med feriedagpenge. 

Fordi vi nu afholder ferie efter samtidighedsprincippet, vil du hver måned optjene feriepenge. 
Vil du afholde ferie med feriedagpenge, kan du derfor med fordel lægge denne ferie i umiddelbar forlængelse af din øvrige ferie (optjente ferie). 

Jeg er på barselsdagpenge – optjener jeg også feriedagpenge?

Ja, siden 1. september 2020 har du optjent feriedagpenge af dine barselsdagpenge. Du kan ikke altid se dine optjente feriedagpenge i vores selvbetjening, da det muligvis kræver, at vi skal hente data fra Udbetaling Danmark, når din barsel er afsluttet – send os en besked, hvis det er tilfældet. 

For at få udbetalt dine feriedagpenge, skal du fortsat være ledig eller lønmodtager. Du kan altså ikke få dem udbetalt, mens du er på barsel, fordi du får andre ydelser. 

Jeg har flere spørgsmål angående feriedagpenge

Vi har skrevet mere om feriedagpenge - læs her >

Finder du ikke svar på det, du har spørgsmål til, så send os en besked på selvbetjeningen eller ring ind. 

Feriedagpenge er kompliceret stof, men du kan altid spørge os

Hvis du vil søge om at få udbetalt feriedagpenge og har spørgsmål undervejs, kan du altid ringe til os eller skrive en besked på selvbetjeningen

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

John Jensen

fre, 07/09/2021 - 12:24

Hvor skal jeg melde ferie?
Jeg har meldt ferie på jobcentret, og jeg har ansøgt - og har fået bevilget - feriedagene i tre dage i uge 30. Men jeg holder også ferie (uden dagpenge) i uge 29. Hvor og hvordan melder jeg det til jer?

Hej John
Du kan skrive til os i selvbetjeningen, og fortælle at du holder ferie for egen regning i uge 29. Derudover skal du ringe til jobcentret, og fortælle dem at du holder ferie for egen regning i uge 29. Det er vigtigt, at du kontakter dem telefonisk, da der er under 2 uger til.
God ferie og nyd det dejlige vejr.
Mvh Hanne-Mari/ AJKS

Tina Pind

fre, 04/22/2022 - 11:32

I skriver: For at se dine optjente feriedagpenge, logger du på selvbetjeningen og vælger ”Ferie”-fanen øverst. Klik på ”Se optjent ferie”, hvor du får et optjeningsregnskab, som du kan folde ud ved at klikke på øje-ikonet.

Men "Se optjent ferie" findes ikke. Jeg kan kun finde regnskabet under "Søg om feriedagpenge". Er det korrekt, eller har jeg overset noget?

Hej Tina
Du skal vælge fanen ferie, så vælge "information'" og derefter "se optjent ferie". Hvis det driller, er du velkommen til at ringe ind til os.
Hilsen Hanne-Mari/AJKS

Regitze Skippe…

tir, 12/06/2022 - 20:16

Hej!

Jeg dimitterer fra min uddannelse i juni næste sommer, og vil derfor høre, om jeg kan holde ferie og modtage feriedagpenge samme sommer? Såfremt, at jeg ikke når i arbejde med det samme, naturligvis.

Hilsen
Regitze

Hej Regitze.
Du vil ikke kunne holde ferie med feriedagpenge, da du først optjener feriedagpenge løbende samtidig med du optjener dagpenge. Det er 2,08 feriedage med feriedagpenge, du optjener pr. måned.
Du vil godt kunne holde ferie, men du skal da selv betale, fx hvis du har feriepenge til gode fra et studiejob. Ring endelig ind og tal med en a-kassevejleder, der kan hjælpe dig med at gennemgå dine muligheder for at planlægge ferie.
Vh Maja / AJKS