Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Frigørelsesattest og opsigelsesvarsel

Har du deltidsarbejde med opsigelsesvarsel, og har du brug for supplerende dagpenge? Så skal du have en frigørelsesattest fra din arbejdsgiver.

Hvad er en frigørelsesattest?

En frigørelsesattest er en attest, hvor din arbejdsgiver erklærer sig indforstået med, at du med dags varsel – på trods af dit opsigelsesvarsel – kan fratræde din stilling for at tiltræde en anden stilling med flere arbejdstimer om ugen.


Du har brug for en frigørelsesattest, hvis du
 

  • har deltidsarbejde med opsigelsesvarsel og
  • har brug for supplerende dagpenge.

Det skyldes, at du skal være aktivt jobsøgende, selvom du er i arbejde. Derfor skal du kunne fratræde med dags varsel, hvis du finder et andet arbejde på flere timer.

Så hvis du har deltidsarbejde med opsigelsesvarsel, må a-kassen kun udbetale supplerende dagpenge til dig, hvis din arbejdsgiver har udstedt en frigørelsesattest.

Attesten gælder ikke arbejdsgiverens opsigelsesvarsel overfor dig. Arbejdsgiveren kan fortsat kun opsige dig med det varsel, der gælder ifølge din kontrakt.


Hent blanket til frigørelsesattest
 


Vi skal have frigørelsesattesten inden fem uger

AJKS skal have modtaget din frigørelsesattest fra din arbejdsgiver senest fem uger efter din første arbejdsdag. Det giver dig ret til supplerende dagpenge fra første arbejdsdag, når du i øvrigt opfylder betingelserne.

Modtager vi ikke frigørelsesattesten inden de fem uger, mister du desværre retten til supplerende dagpenge frem til den dato, hvor vi modtager din frigørelsesattest.

Din arbejdsgivers frigørelse af dig kan også fremgå af din kontrakt. Hvis det er tilfældet, kan du nøjes med at sende en kopi af din kontrakt.


Hvornår er der tale om opsigelsesvarsel?

Et opsigelsesvarsel vil som regel fremgå af din kontrakt – enten direkte beskrevet eller ved at henvise til fx en overenskomst, du er omfattet af.

Du skal dog være opmærksom på, at selv om du og din arbejdsgiver ikke mener, at du er omfattet af et opsigelsesvarsel, kan dette være tilfældet ifølge funktionærloven eller en overenskomst, som du automatisk kan være omfattet af.

Det er derfor vigtigt, at du undersøger, hvilke opsigelsesbestemmelser du er ansat efter.


Hvis din arbejdsgiver ikke vil underskrive en frigørelsesattest

Din arbejdsgiver har ikke pligt til at udfylde en frigørelsesattest.

Hvis du er ansat på deltid med opsigelsesvarsel, og din arbejdsgiver ikke vil udstede en frigørelsesattest, har du under visse betingelser mulighed for at opsige dit arbejde uden at få karantæne. Kontakt os altid for nærmere vejledning, før du opsiger dit arbejde.

Du kan ringe til os på telefon 3342 8001 fra mandag - fredag fra kl. 10-15, møde op personligt eller skrive til os via selvbetjeningen


Hvem har ret til supplerende dagpenge?

Du kan blive klogere på, hvorvidt du har ret til supplerende dagpenge og hvordan reglerne hænger sammen nu.