Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Nyuddannet

Som nyuddannet er a-kasseverdenen og dagpengesystemet anderledes end for dem, der har været i job. For at du kan modtage dagpenge, når du er færdig med din uddannelse, er det meget vigtigt, at du fortæller os, at du er nyuddannet.

Ikke medlem?

Hvis du ikke er medlem af AJKS, inden du færdiggør din uddannelse, skal du melde dig ind, senest 14 dage efter du afslutter uddannelsen.

Det er meget vigtigt, at du husker 14-dages-fristen – ellers vil du helt miste din ret til dagpenge som nyuddannet. Dette uanset om du skal have dagpenge efter din uddannelse eller ikke.

Glemmer du 14-dages-fristen, kan du først få ret til dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i minimum et år og har haft en indtægt på mindst 233.376 kr. som fuldtidsforsikret og 155.580 kr. som deltidsforsikret (2019-tal). Indtægten skal være indberettet til indkomstregistret inden for de seneste tre år og skal ligge i en medlemsperiode.

Der er et loft på, hvor meget indtægt du kan tælle med hver måned. Som fuldtidsforsikret kan du højest tælle 19.448 kr. med pr. måned og 12.965 kr. pr. måned som deltidsforsikret.

Meld dig ind i AJKS

Når ikke du har været medlem af en a-kasse, et år før du færdiggør din uddannelse, bliver du omfattet af det, der hedder en karensperiode. Det betyder, at du først har ret til dagpenge, en måned efter du afsluttede din uddannelse.

Skal du have dagpenge, skal du også huske at melde dig ledig på jobnet.dk senest den dag, du har ret til dagpenge. Du skal også udfylde en ledighedserklæring for nyuddannede AR265, som du finder i selvbetjeningen.

Husk jobnet!

Det er meget vigtigt, at du husker at melde dig ledig på jobcentret. Du skal tilmelde dig den dag, du får dagpengeret, det vil sige på din første ledighedsdag.

Hvis du tilmelder dig før din første ledighedsdag, bliver du omfattet af alle reglerne for at modtage dagpenge; jobsøgning, joblog med mere. 

Du tilmelder dig på jobnet.dk.

Allerede medlem?

Selvom du allerede er medlem, er det vigtigt, at du, senest 14 dage efter du har afsluttet din uddannelse, selv ændrer din status fra studerende til nyuddannet med dimittendrettigheder.

Det gør du ved at udfylde blanket AK044 i selvbetjeningen.

Det er vigtigt, at du husker 14-dages-fristen, ellers mister du din ret til dagpenge som nyuddannet.

Glemmer du 14-dages-fristen, kan du først få ret til dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i minimum et år og har haft en indtægt på mindst 233.376 kr. som fuldtidsforsikret og 155.580 kr. som deltidsforsikret. Indtægten skal være indberettet til indkomstregistret inden for de seneste tre år og skal ligge i en medlemsperiode.

Der er et loft på, hvor meget indtægt du kan tælle med hver måned. Som fuldtidsforsikret kan du højest tælle 19.448 kr. med pr. måned og 12.965 kr. pr. måned som deltidsforsikret.

Hvis du har været medlem, et år inden du gør din uddannelse færdig, vil du have ret til dagpenge, dagen efter du afsluttede din uddannelse.

Skal du have dagpenge, skal du svare JA til dette på AK044. Du skal også huske at melde dig på jobnet.dk, senest den dag du får ret til dagpenge.

Se de aktuelle dagpengesatser nu

Fandt du den information du søgte