Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Efterlønsbevis

Det er AJKS, der laver dit efterlønsbevis. Det er dit bevis for, at du har ret til efterløn, men endnu ikke har benyttet dig af muligheden. Beviset gælder fra den dag, du når efterlønsalderen.

For at få beviset skal du være rask og stå til rådighed. At stå til rådighed vil sige, at der ikke er helbredsmæssige eller faktiske forhindringer i, at du kan arbejde 37 timer om ugen som fuldtidsforsikret og 30 timer om ugen som deltidsforsikret.

Derudover skal du inden for de sidste tre år have haft en indtægt på mindst 246.924 (2022-tal) som fuldtidsforsikret og 164.616 kroner (2022-tal) som deltidsforsikret. Indtægten skal være indberettet til indkomstregisteret inden for de seneste tre år og skal ligge i en medlemsperiode.

Der er et loft på, hvor meget indtægt du kan tælle med hver måned. Som fuldtidsforsikret kan du højest tælle 20.577 kroner med pr. måned og 13.718 kroner pr. måned som deltidsforsikret (2022-tal).  

Hvis du driver selvstændig virksomhed som din hovedbeskæftigelse, bliver indtægtskravet opgjort ud fra det skattemæssige overskud fra din virksomhed. Vi kan bruge de seneste 5 afsluttede indkomstår.

Hvis du lige har arbejdet i udlandet og skal på efterløn

Har du været i udlandet for at arbejde umiddelbart inden, du skal have udstedt dit efterlønsbevis, skal du opfylde et særligt krav.

Det betyder, at du skal have arbejdet 26 uger på fuld tid i Danmark umiddelbart før udstedelsen af dit bevis.

 

Efterlønsbevis sikrer din efterløn og skattefri præmie

For at gå på efterløn skal du i princippet være rask og til rådighed.

Men med et efterlønsbevis kan du gå på efterløn, selv om du skulle blive ramt af sygdom. Samtidig sikrer du dig, at din efterlønssats kan blive beregnet ud fra den indtægt, du havde, da beviset blev udstedt.

Beviset er også din indgang til at få en højere efterlønssats og til at kunne få beregnet den skattefri præmie.

Er du født før den 1. januar 1956, kan beviset også sikre dig, at du kan få et lavere pensionsfradrag.

Efterlønsbeviset bliver lavet af a-kassen automatisk – altså er det ikke et, som du skal søge om at få.