Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ferie: Hvad, hvornår og hvordan

Tidligere var maj måned en skilledato i ferieregi. For mange var 1. maj datoen, der sås frem til, fordi en ny bunke feriedage stillede sig til rådighed, eller også var det datoen, som man skulle nå at afvikle sin restferie inden. Sådan er det ikke længere.

Ferie: Hvad, hvornår og hvordan. Alt om ferieregler og feriedagpenge.

 

I dag er maj ikke længere en vigtig dato, når vi taler om ferie. Nu løber ferieåret fra 1. september til 31. august, og du har mulighed for at holde op din ferie frem til 31. december i det efterfølgende ferieår. Det vil sige, at du har 16 måneder til at afholde din optjente ferie i, hvor du før havde 12.

Du optjener løbende ferie, så 1. september vælter feriedagene ikke ind på din feriekonto, datoen er kun vigtig som rettesnor for, hvornår og hvordan du får holdt din optjente ferie.

Det samme gælder for feriedagpenge. Herunder kan du se, hvordan du optjener og bruger dine feriedagpenge.

 

FAQ om ferie og feriedagpenge

Hvor mange feriedagpenge har jeg?

For at se dine optjente feriedagpenge, logger du på selvbetjeningen og vælger ”Ferie”-fanen øverst. Klik derefter på "søg om feriedagpenge", hvor du i toppen af ansøgningen kan se dit optjeningsregnskab, som kan foldes ud ved at klikke på "Mere info"-knappen. 

Kan jeg bruge mine feriedagpenge til sommer?

Har du optjente feriedagpenge, kan du godt afholde dem til sommer. Du skal bare være opmærksom på, at der er nogle betingelser for at kunne holde ferie med feriedagpenge. De kommer her: 

  • Du kan først afholde ferie på feriedagpenge, når du har opbrugt al anden optjent ferie (feriekort eller med løn), som du måtte have fra tidligere ansættelsesforhold. Du kan altid se din optjente ferie her >
  • Du er medlem af en a-kasse på ferietidspunktet 
  • Du er berettiget til dagpenge, hvis du er ledig 
  • Du holder ferie 
  • Umiddelbart før ferien er du enten ledig eller lønmodtager 
  • Du bor og opholder dig i Danmark, når din ferie starter

Hvordan ansøger jeg om feriedagpenge?

Du kan tidligt søge 5 uger før ferien – og vi behandler først ansøgningen lige inden din ferie. 
Hvis du vil ansøge om feriedagpenge for en allerede afholdt ferie, altså ”bagudrettet”, kan du også det – så længe de ovenstående betingelser var overholdt på ferietidspunktet. 


Derudover skal du huske at melde din ferie 14 dage før til Jobnet, hvis du er ledig. 
 

Sådan gør du
Du skal ind på ”Ferie”-fanen på selvbetjeningen for at søge om feriedagpengene.

Udfyld ansøgningen: Under Ferieperioder indtaster du de dage eller perioder, som du ønsker feriedagpenge i, og som du har optjent feriedagpenge nok til at dække. 

Skal jeg skrive ansøgninger og stå til rådighed på arbejdsmarkedet, hvis jeg holder ferie med feriedagpenge?

Nej, det skal du ikke, hvis du holder hele ugers ferie (man-fre). Tager du blot ferie et par dage, får du dagpenge de resterende, og så skal du stå til rådighed og sende ansøgninger som normalt i den uge. 

Husk at melde ferien til Jobnet senest 14 dage før din første feriedag. 

Jeg er kommet i job, siden jeg var på dagpenge. Kan jeg stadig bruge de feriedagpenge, jeg kan se, jeg har optjent?

Ja, det kan du godt. Vær dog opmærksom på, at du stadig skal have brugt al andet optjent ferie, før du kan afholde ferie med feriedagpenge. Og samtidig skal du også vide, at feriedagpengesatsen som hovedregel er den samme som din dagpengesats. Du vil altså få den udbetaling af feriedagpenge, som du ville få i dagpenge – beløbet kan være lavere end din løn. 

Jeg er på barselsdagpenge – optjener jeg også feriedagpenge?

Ja, siden 1. september 2020 har du optjent feriedagpenge af dine barselsdagpenge. Du kan ikke altid se dine optjente feriedagpenge i vores selvbetjening, da det muligvis kræver, at vi skal hente data fra Udbetaling Danmark, når din barsel er afsluttet – send os en besked, hvis det er tilfældet. 

For at få udbetalt dine feriedagpenge, skal du fortsat være ledig eller lønmodtager. Du kan altså ikke få dem udbetalt, mens du er på barsel, fordi du får andre ydelser. 

Jeg har flere spørgsmål angående feriedagpenge

Vi har skrevet mere om feriedagpenge - læs her >

Finder du ikke svar på det, du har spørgsmål til, så send os en besked på selvbetjeningen eller ring ind. 

 

Feriedagpenge er kompliceret stof, men du kan altid spørge os

Hvis du vil søge om at få udbetalt feriedagpenge og har spørgsmål undervejs, kan du altid ringe til os eller skrive en besked på selvbetjeningen

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Alle medlemmer får deres egen personlige a-kassvejleder i AJKS

Jacob Nielsen

Find din a-kassevejleder

I AJKS har du din egen, personlige a-kassevejleder. Din a-kassevejleder bestemmes ud fra, hvilken dag i måneden du er født.

Jacob Nielsen

FAGLIGE ARRANGEMENTER

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

ARTIKLER OM KARRIERE OG JOBSØGNING

Få tips til din jobsøgning og karriere fra AJKS' karrierevejledere i vores arkiv, hvor vi deler artikler, videoer og guides.