Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Jobmarkedet for medier og kommunikation anno 2021

Med sommeren i fuldt flor, tager vi temperaturen på jobmarkedet for medier og kommunikation. Få status på jobvækst, hvor hurtigt AJKS-medlemmer kommer i job, og hvilke tendenser, der rører sig på markedet nu.

Få status på jobvækst, hvor hurtigt AJKS-medlemmer kommer i job og hvilke tendenser, der rører sig på markedet nu

 

Kloge folk har udtalt, at hvis man blot kendte slutdatoen for ens ledighedsperiode, ville det være en helt anden historie at være på dagpenge. Det er selvfølgelig uvisheden, der, ligesom i så mange andre forhold i livet, farver oplevelsen.

Vi tegner et billede af ledighedsrejsen for AJKS’ medlemmer

Mens vi i AJKS’ karriereteam ikke kan bryste os af at kunne spå, kan vi til gengæld dykke ned i data og dermed forsøge at tegne et billede af, hvordan vores medlemmers jobmarked ser ud og dermed også give et cirka billede på, hvordan ledighedsrejsen typisk ser ud for AJKS’ medlemmer.

Vi har derfor stukket hovedet i de offentlige databaser, statistikkasser og analyseredskaber og giver dig blandt andet overblik over

 • Hvor mange jobs, der er slået op inden for de relevante brancher
 • I hvilket omfang AJKS’ medlemmer er berørt af ledighed og hvor hurtigt de kommer i job
 • Hvilke tendenser der rører sig på jobmarkedet

Stor forskel på jobvækst inden for forskellige brancher

Corona krisen har unægtelig ramt store dele af arbejdsmarkedet, herunder også brancher hvor AJKS-medlemmer arbejder, fx hele det oplevelsesøkonomiske felt.

Men arbejdsmarkedet har rejst sig på ny og på landsplan er ledigheden blot på 4,6%.

Der er imidlertid stor forskel på, hvor hurtigt post-corona jobvæksten inden for forskellige brancher har sat ind, hvilket også kan afkodes af ledighedstallene for AJKS-medlemmer- mere om det senere.

Flere ledige stillinger inden for information og kommunikation

Ser vi på jobvæksten inden for branchekategorien ”Information og kommunikation”, går det igen fremad efter et dyk til 2.166 ledige stillinger i 2. kvartal 2020.

I 1. kvartal 2021 var der således ifølge Danmarks Statistik 4.326 ledige stillinger, hvilket er markant flere end i både 2020 og før corona ramte, dvs. i 4 kvartal 2018. Det går med andre ord den rigtige vej.  

Det går den rigtige vej.

Dansk Statistik

Det går igen fremad for jobvæksten.

Dansk Statistik

Disse tal bliver imidlertid først rigtigt relevante, når vi sammenholder dem med antal ledige medlemmer i AJKS. Og her ser billedet, i hvert fald på overfladen, mindre opløftende ud. Således er 7,75% af AJKS’ 25.500 medlemmer ledige.

Der er altså på samme tid både flere ledige stillinger og flere ledige medlemmer til at søge dem.

AJKS’ ledige medlemmer kommer hurtigt i job

Den gode nyhed er imidlertid, at ledigheden er stødt faldende - fra næsten 10 % ledighed, da det stod værst til under coronakrisen - til 7,75 %.
Og en anden positiv faktor er, at vores medlemmer forlader dagpengeland lige så hurtigt i dag, som de gjorde før corona. Således er der igen 63 % der forlader dagpengesystemet inden for de første 26 ugers ledighed. (Kilde: Jobindsats.dk).

Hvad efterspørger arbejdsgiverne?

En ting er metaperspektivet, men hvordan ser det ud, når vi stiller skarpt på arbejdsgiverne?

Ser vi på vores egen rekrutteringsanalyse fra 2020 og sammenholder det med data fra bl.a. Det Digitale Branchebarometer og Damvad Analytics kan følgende kompetencer fremhæves:

Af faglige kompetencer efterspørger arbejdsgiverne især:

 • Digitale kompetencer
 • SoMe
 • Web
 • SEO
 • Video
 • Projektledelse
 • Grafisk arbejde
 • Kommunikation

Det ligger godt i tråd med det indtryk, vi har i AJKS’ karriereteam. På det faglige plan efterspørges der i stigende grad digitale og SoMe-kompetencer inden for såvel kommunikations- som journaliststillinger – dette favner også data skills i forhold til at kunne målrette og måle på effekterne af fx content eller kampagne. Læg dertil, at hele e-comerce feltet er vækstet under coronakrisen.

Devisen synes at være: En ting er, at du kan levere content, men du skal også kunne sikre, at det bliver fundet, læst og måle på effekterne.

Flere ledige omend faldende ledighed, flere jobs og et jobmarked, hvor temperaturen stiger

Overordnet må konklusionen være, at selvom vi stadig er ramt af følgerne af coronakrisen i form af en højere ledighed end før corona, ja så stiger temperaturen på AJKS’ medlemmers jobmarkeder, og vores medlemmer forlader dagpengesystemet i samme tempo som før corona.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Alle medlemmer kan benytte sig af AJKS' karriererådgivning.

Jacob Nielsen

MØD DINE KARRIEREVEJLEDERE

Vi kan vejlede dig om jobsøgning, ansøgninger og karriere, samt håndtere individuelle problemstillinger ud fra et work/life balance perspektiv.

Er vejen til karriere liniær? Ikke længere.

Jacob Nielsen

Karrieretip: Gør hvad du har lyst til 

Det er ikke længere et dødsstød til karrieren at træde væk fra den slagne vej – tværtimod. Læs mere om tendensen og find ud af, hvilken karrieretype, du er, i artiklen nedenfor. 

Karrieretip: Gør hvad du har lyst til >

Følg AJKS på de sociale kanaler og få nyheder, tips og servicemeddelelser i dit feed

Links til vores sociale medier

Vi er både på Facebook og LinkedIn, og så har vi vores egen lukkede LI-gruppe. 
Her deler vi stillingsopslag og netværker. 

Bliv medlem af AJKS' LI-gruppe