Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ledigheden er steget – men ikke så meget som forventet

Ledigheden er steget siden samme tid sidste år. Men medlemmerne kommer fint i job igen og langtidsledigheden er lav.

Virker overskriften bekendt? Det gør den nok. For i AJKS skriver vi mange artikler om den aktuelle ledighed, som jo ændrer sig løbende. Nogle gange er den statisk, og så er det faktisk også en historie.

For ledigheden siger noget om den verden, vi er i. Den siger noget om, hvordan det går - ikke mindst indenfor vores egen lille boble?  
 

Hvordan ser den aktuelle ledighed ud?

Som vi startede med at skrive, så er der blevet flere ledige, hvis vi sammenligner med tal fra sidste år. Den 1. marts 2024 er der 1900 ledige i AJKS mod 1775 ledige samme tid sidste år.

Her er det værd at lægge mærke til, at vi havde historisk lav ledighed sidste år – og at de nyuddannede kommer i job i samme tempo, som de plejer.

Hvorfor er det relevant, når ledigheden stiger, spørger du måske? Det er det, fordi det viser, at der stadig er gang i arbejdsmarkedet. 

Det er også vigtigt at pointere, at ledigheden er en dynamisk størrelse – det er ikke de samme mennesker, der er bag ledighedstallene fra den ene måned til den anden. Det betyder ikke, at alle kommer i job med det samme, men AJKS har en lav langtidsledighed. Det at en del medlemmerne arbejder indenfor brancher, hvor de ofte er projektansat, spiller også ind, deres ansættelsesform betyder, at de må melde sig ledige mellem projektansættelser.
 

Det er altid svært at være ledig

Lave ledighedstal kan føles som en våd klud i ansigtet, hvis du er ledig – for er det bare dig, de ikke vil have? Høje ledighedstal kan virke skræmmende, da chancerne kan virke små og konkurrencen stor. Så ledighedstallet vil næsten altid virke som en personlig provokation, når du er ledig.

Da ledighedstallet er en dynamisk størrelse, siger det ikke noget om, hvor mange der reelt mister deres job. Men det vi kan se, er, at folk finder noget nyt relativt hurtigt.

Det betyder ikke, at det ikke er hårdt at være ledig. Det er superhårdt. For relativt hurtigt er jo en diffus størrelse og forskellig for den enkelte – og tiden føles også forskellig.
Usikkerheden er stor, regler og krav er mange, økonomien er presset, og det kan føles som om, at verden er imod dig. At finde nyt job tager tid og kræver kræfter - og du er ikke selv 100% i førersædet.

 

Tænk dine kompetencer bredere

Den har du sikkert også hørt utallige gange før. Men det er fordi, det er rigtigt. AJKS-medlemmers kompetencer er brugbare i mange forskellige sammenhænge og i mange brancher. Måske skal du oversætte dem til en ny kontekst – måske skal du have hjælp til det? Men det kan karrierevejlederne i AJKS hjælpe dig med.

Vores medlemmer har nogle af de mest alsidige kompetencer, og der er efterspørgsel efter dem. Måske kommer efterspørgslen bare et andet sted fra end normalt – og introduktionen til dit bagkatalog skal derfor være anderledes end den plejer.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Skal du tættere på drømmejobbet, og kunne du godt bruge noget inspiration? Hent vores gratis guide til at skrive ansøgninger og målrette dit CV.

Gratis guide til ansøgning og CV

Skal du tættere på drømmejobbet, og kunne du godt bruge noget inspiration?
Hent vores gratis guide til at skrive ansøgninger og målrette dit CV.

AJKS guider dig til ledige job i 36+ jobportaler, jobbanker og jobsøgemaskiner. Med guiden får du overblik, så du nemmere kan finde de nyeste job.  Få overblik over ledige stillinger nu

Nyt job? Guide til jobportaler indenfor medier og kommunikation

AJKS guider dig til ledige job i 36+ jobportaler, jobbanker og jobsøgemaskiner. Med guiden får du overblik, så du nemmere kan finde de nyeste job.

Guides til gratis kurser og uddannelse

Guides til gratis kurser og uddannelse

AJKS' karrierevejledere giver dig en guide med gratis kurser, certificeringer og videreuddannelse.

Find korte kurser, workshops og bliv undervist af nogle af verdens førende universiteter helt gratis.