Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ledigheden stiger – men er stadig lav

Siden midten af december har vi set en stigning i ledigheden i AJKS. Det sker altid på denne tid af året, men i øjeblikket stiger den mere, end vi normalt ser. Fundamentet er dog stadig stærkt.

 

Medarbejdere på mediehusene er ramt i øjeblikket, og det er blandt andet kommunikationsfolk og ansatte på uddannelsesinstitutioner i det offentlige også. Sparerunder, konkurser og forsigtighed breder sig.

Når vi taler med fagforbundene Kommunikation og Sprog og Dansk Journalistforbund ser de et billede med flere afskedigelser og lidt færre ansættelser, hvilket ikke nødvendigvis er det samme, som at den generelle ledighed stiger. Men det tegner til det.

Stærkt fundament

Afskedigelser skyldes mange ting, men ifølge Jacob Suhr, direktør i Kommunikation og Sprog, er der en markant stigning i antallet af afskedigelser pga. nedskæringer, mens det samme ikke gør sig gældende for afskedigelse pga. sygdom, samarbejdsvanskeligheder mv. ”Årsagen til udviklingen i afskedigelser peger entydigt mod afmatning i økonomien”, siger Jacob Suhr.

Fundamentet er dog stadig stærk ifølge Linda Garlov, der er direktør i AJKS. Forstået på den måde, at AJKS’ ledighed er historisk lav, så beskæftigelsen stadig er høj på trods af sparerunder mm.

Men nogen bliver jo ramt, så hvad kan de bruge det til?

”Den høje beskæftigelse betyder, at der stadig er gang i hjulene. Danmark har sjældent stået så stærkt. Der er mangel på arbejdskraft – også AJKS-arbejdskraft - så der er job derude på trods af afmatning. Måske ligger de ikke alle lige til højrebenet. Derfor kan det det være en god ide at få hjælp til at kigge på sine kompetencer på en ny måde. Her kan AJKS eller ens fagforbund hjælpe med rådgivning. Hvad enten det er for at sætte sine kompetencer i perspektiv – eller arbejdslivet generelt,” siger Linda Garlov.

Jacob Suhr erklærer sig helt enig: ”Karrieresparringer og hjælp til at målrette og finpudse CV’er og ansøgninger er også noget, vi oplever stigende efterspørgsel på. Og det sker jo ikke ud af det blå. Det sker fordi der – heldigvis – stadig er masser af jobs og karrieremuligheder.”

Hold din markedsværdi

Kompetencer - gamle og ikke mindst nye - er alfa og omega for at sikre sig på jobmarkedet, pointerer Linda Garlov, og opfordrer alle medlemmer til at holde deres markedsværdi i orden gennem løbende kompetenceudvikling. Så er du i job, er det måske en ide at tale med chefen om, hvilke kompetencer du gerne vil udvikle, og hvilke nye du gerne vil tilegne dig. Er du i tvivl om, hvilken retning du skal udvikle dig indenfor eller styrke, så hiv fat i AJKS eller dit fagforbund og få en snak.

Som ledig har du også mulighed for at tage kurser. Her er mulighederne styret af reglerne for dagpenge og rådighed. Dem kan AJKS rådgive dig omkring.

Så selvom AJKS’ ledighed stiger, så står vi ved et stærkt udgangspunkt. Den kommende udvikling er svær at forudsige, men en ting er sikkert; AJKS og vores tilknyttede fagforbund Kommunikation og Sprog samt Dansk Journalistforbund står klar til at hjælpe de medlemmer, der har behov for det.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Find kurser i dit forbund

Find kurser og events hos dit forbund

AJKS samarbejder med forbundene Kommunikation og Sprog samt Dansk Journalistforbund. Her kan du finde masser af spændende events og kurser.

For dig, der er medlem af KS
For dig, der er medlem af DJ

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Faglige og sociale arrangementer

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for.