Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sanktioner er ikke et mål

Københavns beskæftigelsesborgmester mener, at a-kasserne er for bløde overfor de ledige og vil have flere sanktioner. Hun foreslår, at kommunerne skal overtage rådighedsvurderingen fra a-kasserne. I AJKS er der fokus på at hjælpe medlemmer på rette vej mod jobmarkedet. Her er sanktioner ikke et mål i sig selv.

rådighed og jobsøgning

Canva

For Linda Garlov, direktør i a-kassen for journalistik, kommunikation og sprog, er præmissen for debatten helt forkert. ”Der er for stort fokus på straf i stedet for en håndholdt indsats. ”Vi giver ikke mange sanktioner i AJKS. Ikke fordi vi er bløde, men fordi det giver bedre mening at lave en forebyggende indsats.”

For hende er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt kommunerne ville være bedre til at udstede sanktioner, men et spørgsmål om, hvornår de bruges. ”Vi kontakter medlemmerne, inden de kommer i problemer. For os er målet ikke en sanktion, men at hjælpe medlemmerne nærmere jobmarkedet. Derfor har vi en hel afdeling, der sidder og holder øje med medlemmernes joblog, og på om de lever op til deres forpligtelser. Hvis der er noget, der ser skidt ud, så sørger vi for en mere individuel tilgang. Det har vi rigtig god erfaring med.”

 

Vi giver de sanktioner, vi skal

Cecilia Lonning, beskæftigelsesborgmester i København, giver ellers udtryk for, at a-kasserne ikke sanktionerer deres medlemmer så ofte, som jobcentret ønsker. Ifølge hende er der ikke nok fokus på lediges rådighed. En påstand som Linda Garlov stiller sig fuldstændig uforstående overfor.

”Der er et stramt sæt regler, som ledige skal følge, og det er ret nemt for a-kasserne og tilsynet at se, om de bliver fulgt. Jobcentrene har jo ikke adgang til samme informationer, som vi har, derfor er vores vurdering af rådighed nogle gange en anden end deres.”

”Vi giver de sanktioner, vi skal. Der er ikke belæg for at sige, at vi giver for få. A-kasserne er selv under skarpt tilsyn, og i AJKS har vi ikke fået en eneste bemærkning. Det er heller ikke min fornemmelse, at det er et problem andre steder”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.