Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Snusfornuft for selvstændige

Som selvstændig erhvervsdrivende kan du ikke modtage dagpenge, medmindre du nedlægger dit firma. Så hvorfor kan det overhovedet betale sig for selvstændige at være medlem af AJKS? Selvstændig kommunikatør, Morten Bichel, og forsikringschef hos AJKS, Marianne Jaquet, kan komme i tanke om flere gode grunde til at holde fast på medlemskabet.

Morten Bichel har sit eget kommunikationsfirma, Kombic ApS. Han har haft det i 7 år, det kører strålende, han tjener godt og er på vej til at lave nogle nye, komplicerede selskabsmodeller sammen med nogle af sine samarbejdspartnere. Men alligevel er han medlem af AJKS.

”Det, der gør, at jeg forbliver medlem, handler om fagligt fællesskab og solidaritet, som ligger i det at være i den samme forening. Det er en gruppe af mennesker med det samme virke, som i nogle perioder har brug for støtte enten i form af økonomi eller rådgivning”, fortæller han.

Morten Bichel er dog godt klar over, at det solidariske argument måske ikke vejer så tungt hos alle, men han kan også nævne en række forsikringsmæssige grunde til, at det er en god ide at være medlem af en a-kasse, selvom man er selvstændig.

Hvis huset brænder

Når du er selvstændig, kan du ikke få dagpenge, heller ikke supplerende dagpenge, medmindre du først afvikler dit firma fuldstændigt. Derfor er der for en selvstændig lidt længere til dagpengehjælpen, end der er for lønmodtagere, men for Morten Bichel giver det stadig mening at være medlem.

”Jeg har en selskabsform, der gør, at det vil være en tung sag at afvikle for at kunne få dagpenge. I min optik kommer det heller aldrig til at ske. Men når det er sagt, så ved man aldrig, hvad morgendagen bringer”, pointerer han.

”Finanskriser kan gøre alt muligt ved store planer, og pludselig kan man stå med ingen indtjening, og så er det en god forsikringsordning af have under alle omstændigheder. Vi har også alle forsikret vores villa mod brand, men vi håber ikke, den brænder. Men hvis den brænder – så er der en, der skyder redningsplanken ind under dig, og det er også tilfældet med dagpengeretten.”

Derudover kan medlemskabet af en a-kasse også virke tillidsvækkende i andre situationer, hvor man har brug for at fremstå økonomisk stabil.

”Hvis du har behov for at gå ud at låne penge som privatperson, så er jeg overbevist om, at banken kigger på dig som selvstændig erhvervsdrivende og tænker, at det er godt, du er dagpengeberettiget, hvis dit firma går ned.”

Det er synspunkter, som Marianne Jaquet fra AJKS er enig i.

Endeligt ophørt

AJKS har 22.418 medlemmer, hvoraf forsikringschef, Marianne Jaquet, vurderer, at ca. 1/3 er freelancere. Hun har aldrig helt forstået, hvorfor det er logisk for lønmodtagere at være med i en a-kasse, mens de selvstændige til tider melder sig ud.

”Man skal være medlem af en a-kasse af samme årsag, som man har sine andre forsikringer.

Dagpenge er et økonomisk sikkerhedsnet. Det er ikke anderledes end for en lønmodtager, der har været 25 år på den samme arbejdsplads, hvor der kommer store fyringsrunder. Ingen af os er sikre”, forklarer hun.

Det er sandt, at man skal nedlægge sin virksomhed fuldstændigt for at få dagpenge, men de vil allerede blive udbetalt efter tre uger. Og efter blot én uge, hvis man er gået konkurs, men det er dog sjældent, de ser den slags hos AJKS.

”For at få dagpenge skal man være endeligt ophørt, man må ikke have sat sin virksomhed på standby”, forklarer Marianne Jaquet.

Til gengæld må man bagefter gerne supplere sine dagpenge med freelanceopgaver, også selvom det er de samme kunder, man havde, da man var selvstændig, så længe man husker at få lønnen som A-indkomst.

”Skat kan ikke finde ud af, hvornår du er lønmodtager, eller hvornår du er en virksomhed, så vores vejledning lyder altid, at man får A-indkomst, hvis det er de samme kunder.”

Skulle man have meldt sig ud af AJKS, fordi man har valgt at leve livet som selvstændig, så er det aldrig for sent at fortryde.

”Man kan altid melde sig ind igen. For at få en dagpengeret, skal man have været medlem i et år, og man skal have arbejdet i væsentligt omfang – på samme måde som lønmodtagere skal have arbejdet fuld tid i et år”, siger forsikringschefen.

”Jeg synes jo bare, det er sund fornuft at være medlem af a-kassen. Det er godt købmandsskab.”