Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Freelancer eller selvstændig? Skal, skal ikke?

Er livet som freelancer eller selvstændig noget for dig? Hvilke overvejelser bør du gøre dig, inden du kaster dig ud i eventyret som egen chef? Og hvad kan du gøre for at booste chancen for at få succes som freelancer eller selvstændig? Få svaret her.

Freelancer eller selvstændig? Skal, skal ikke?

 

I AJKS har vi en del medlemmer, der tjener til dagen og vejen som freelancer eller selvstændig. Dygtige medlemmer med forskellige bevæggrunde og forudsætninger for og oplevelser af at være freelancer eller selvstændig.

Fx har 65% af de adspurgte i AJKS’ Freelanceanalyse fra 2022 selv valgt at indrette deres arbejdsliv som freelancer eller selvstændig. Resten oplever arbejdsmodellen som et grundvilkår inden for deres branche - eller har valgt at gå freelance/selvstændig, som et led i en strategi om at komme ud af dagpengeland.

Men uanset om du selv tager springet, eller du bliver skubbet af omstændighederne, så kommer tilværelsen som freelancer eller selvstændig, ligesom livet som lønmodtager, med fordele og ulemper.
 

Hvad skal du være opmærksom på som selvstændig eller freelancer?

En stor del af vores frie fugle betoner netop friheden som et af de store plusser ved ikke at være lønmodtager. De italesætter samtidig den styrke uvisheden omkring, om der også er opgaver om tre måneder kræver, samt det drive som et kontinuerligt fokus på netværksarbejde og salg fordrer. Friheden koster med andre ord potentielt på tryghedskontoen, og du skal ville det nok til også at bestige, det for mange, stejle salgsbjerg.

Samtidig skal du have et godt blik for din egen faglighed, og de opgaver du på den baggrund kan løse. Det betyder ikke, at du ikke kan kaste dig ud i freelance/selvstændig-livet som fx nyuddannet. Det betyder blot, at du skal identificere din kernekompetencer, og hvordan du skaber værdi for dine potentielle kunder.

At du enten er god til at netværke eller har mod på at kaste dig ud i den disciplin er heller ikke uvæsentligt. Således er netværkssalg den mest benyttede kilde til opgaver blandt vores freelancere og selvstændige. Læg dertil at netværket derudover udgør en kilde til faglig sparring, inspiration og potentielle samarbejder.

At være din egen chef betyder, at du ”får det som du vil have det”, men også at alle faglige, strategiske og operationelle beslutninger i relation til din forretning skal træffes af dig. Samtidig er der kun dig, som ansvarlig for at klappe dig selv på skuldrene for ”a job well done”. Der er ingen chef til at gøre det for dig. Ingen MUS-samtaler.

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage springet som freelancer eller selvstændig, bør du medtage ovenstående betragtninger i dine overvejelser og måske først og fremmest finde frem til dit ”why”. Hvorfor er det vigtigt for dig at lykkedes som freelancer eller selvstændig? Er det friheden? Er det muligheden for at kunne fokusere på og komme til at arbejde med den del af din faglighed, du er mest passioneret omkring?

Identificer dine drivere, dine kernekompetencer, den værdi du kan skabe for din målgruppe, dine ressourcer i netværket og søg sparring og rådgivning, inden du går i gang.
 

Der er et marked for selvstændige og freelancere – sådan kan du nå det

Der er et marked derude. Alene blandt de arbejdsgivere, der har AJKS medlemmer ansat, forventer 66,9% at benytte freelancere og selvstændige til opgaveløsningen.

Vil du tappe ind i det marked, så få et indblik i dine muligheder for at være selvstændig eller freelancer som dagpengemodtager på AJKS’ webinar Selvstændig eller freelancer, hent vores freelance-guide og få hjælp til at afklare dine drivere, produkter, målgruppe og prissætning. Sidst men ikke mindst, så styrk dine salgs- og pitchkompetencer på AJKS’ workshop Opstartsplan, salg og pitch. Og husk, at du altid kan få rådgivning hos vores karrierevejledere og a-kassevejledere.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Jesper Veber Knudsen

tor, 03/02/2023 - 09:53

Jeg blev nødt til at framelde mig webinaret mandag 6. Jeg gætter på, at det bliver tilgængeligt efterfølgende?

Mvh Jesper

MmzHrrdb

fre, 03/31/2023 - 13:56

1

MmzHrrdb

fre, 03/31/2023 - 13:56

1

MmzHrrdb

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

MmzHrrdb

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

-1 OR 2+952-95…

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

-1 OR 2+250-25…

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

-1' OR 2+816-8…

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

-1' OR 2+935-9…

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

-1" OR 2+995-9…

fre, 03/31/2023 - 13:58

1

if(now()=sysda…

fre, 03/31/2023 - 13:59

1

0'XOR(if(now()…

fre, 03/31/2023 - 13:59

1

Freelanceundersøgelsen er udarbejdet af AJKS i samarbejde med DJ og Freelancegruppen, og zoomer ind på jobmarkedet og arbejdsvilkårene for soloselvstændige og freelancere i medie- og kommunikationsbranchen.

Temperaturmåling på jobmarkedet for freelancere og soloselvstændige

Er du nysgerrig på, hvordan jobmarkedet og arbejdsvilkårene ser ud for freelancere og soloselvstændige i medie- og kommunikationsbranchen lige nu? 

Hent vores freelanceundersøgelse her

Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Når du vil starte selvstændig virksomhed

Start af egen virksomhed? Din guide til dagpengeregler og -rettigheder

Overvejer du at starte selvstændig virksomhed eller arbejde som freelancer? Få styr på dine muligheder og rettigheder i forhold til dagpengesystemet.