Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Bruger du sociale medier i din jobsøgning?

Påtrængende som bare pokker har sociale medier invaderet – og nogen vil sige revolutioneret – kommunikationsscenen.

sociale medier jobsøgning

Jakob Carlsen

Råt for usødet – sociale medier er blevet fast præmis i arbejdet med kommunikation, uanset om du er journalist, kommunikatør eller formidler i bredere forstand. 

Show it: Sociale medier og jobsøgning

Er du jobsøger gør du klogt i at gøre dig gode venner med det store sociale medie-’bæst’. Tæm dyret, inviter det ind i din egen verden, spænd det foran din jobsøgningskaret og benyt det på dets egne præmisser til at vise, du ikke er bange for at omfavne den nye verden. 

Her er tre umiddelbare ’gaver’, du som jobsøger kan høste ved at invitere sociale medier med i din jobsøgning.

1. Du får større synlighed via sociale medier

Den mest åbenlyse gave sociale medier har til dig som jobsøger, er synlighed. Uanset, hvilken platform du vælger at positionere dig på – om det er Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter eller noget femte, så vil den give dig synlighed.

Spørg dig selv, hvilke platforme din næste potentielle arbejdsgiver og/eller kollega browser rundt på, og vær åben om dit ønske om at finde nyt job eller opgaver.

Blufærdighed og faglig stolthed er eksempler på barrierer, som muligvis skal masseres på plads og overvindes. Men med mål om at booste din jobsøgning, så vinder du tifold ved at gøre dig synlig og spilbar. Kort og godt: Du når bredere ud med dit jobsøgningsbudskab.  

2. Sociale medier giver større tilgængelighed

I naturlig forlængelse af synlighed følger tilgængelighed. Ikke alene kan du selv høste gaven af at være synlig, men der ligger en gensidig gave til dig og arbejdsgiver i, at sociale medier åbner op for en dynamisk tilgængelighed.

Din tilstedeværelse på fx LinkedIn eller Facebook betyder, at du er søgbar for arbejdsgiver – vidste du fx, at LinkedIn som rekrutteringskanal har overhalet den klassiske uopfordrede ansøgning!

Rekrutteringsprocesser i dag er i udpræget grad suppleret med udsøgning af profiler på baggrund af faglige og branchespecifikke nøgleord. Dine fagkompetencer er dine nøgleord. Sørg for, at de udgør en del af din positionering på sociale medier, så tilgængelighed og relevans går hånd i hånd.

3. Du kan øge involvering med sociale medier

Sidste 'gave' sociale medier tilbyder dig som jobsøger er muligheden for en opsøgende og dialogisk adfærd. Din jobsøgning er ikke afgrænset af re-aktivt at søge på et jobopslag.

I stedet giver sociale medier dig mulighed for at involvere og aktivere dine kontakter, og arbejde mere netværksorienteret. Dine kontakter bliver ekstra øjne og ører i din jobsøgningsproces.

Afhængigt af temperament kan du aktivt involvere dine kontakter med fx målrettede faglige spørgsmål a la: ”Jeg søger inspiration på hvilke bureauer der er frontløbere på (fx digitale content kampagner, visuel kommunikation, etc.) kære netværk, lad mig høre jeres bedste bud!”. Nej, det kaster ikke et konkret job af sig i første hug.

Men det skaber nye kontaktflader og etablerer en faglig platform, hvor du flytter fokus fra jobsøgning til en dialog om løsninger, hvor du selv i bedste fald kan byde ind med relevans og pitche på næste åbne stilling og opgave inden den slås op i et stillingsopslag.

Best practice for jobsøgning via sociale medier

Sociale medier indeholder mange digitale discipliner, og når du vælger at integrere sociale medier som del af din jobsøgning, er det op til dig at demonstrere, at du mestrer de faglige behov, der er i det marked du søger indenfor.

Det kan være bevidsthed om trafik, SEO eller kreative formater. Den gode idé styrker naturligvis din gennemslagskraft og de bedste jobsøgningscases med sociale medier udmærker sig ved at kombinere kreativitet og faglighed.

Brug for inspiration til at bruge sociale medier i din jobsøgning?

Her kommer et par best pratices til dig

Hvordan udnytter du fordelene ved de sociale medier i din jobsøgning?

AJKS' karriereteam har lavet en jobsøgningsmatrix for sociale medier, der viser, hvordan du udnytter styrkerne ved hver enkelt platform, så den arbejder bedst muligt for din jobsøgning.

Udfyld denne formular og hent matrixen

Udfyld formularen lige her nedenfor (fornavn, efternavn og e-mail), så kommer du til en ny side, hvor du kan downloade jobsøgningsmatrixen.