Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Det bliver lidt lettere at være ledig

Fra 2024 er det slut med at rende spidsrod mellem jobcenter og a-kasse. Fremover skal ledige kun følges af a-kassen i de tre første ledighedsmåneder – og allerede fra januar 2023 får de friere rammer, når de selv kan vælge digitale eller fysiske samtaler og møder.

Linda Garlov, direktør i AJKS.

Jakob Carlsen Linda Garlov, direktør i AJKS

 

Mindre samtalecirkus

Med den nye aftale, som er lavet på tværs af de politiske partier, overtager a-kassen kontaktforløbet, vejledningen og de lovpligtige samtaler i de første tre måneder af ledighedsforløbet. Det sker fra januar 2024.

”Vi er rigtig glade for, at vores medlemmer snart kommer til at opleve en lettere vej ind i a-kassesystemet. For det kan være forvirrende at være nyledig - og udover regler - også at skulle forholde sig til forskellige mennesker i jobcentret og a-kassen. Forhåbentligt vil medlemmerne også opleve en mere stringent vejledning med større kendskab til muligheder og greb indenfor netop de brancher, som det giver mening for dem at søge indenfor. Derudover glæder det os, at de obligatoriske samtaler bliver sat ned fra 9 til 6 stk. indenfor det første halve år. Vi håber, at det vil skabe tryggere rammer og et mere optimalt udgangspunkt for jobsøgning”, siger Linda Garlov, der er direktør i AJKS.

Og rammerne bliver ikke kun tryggere – men også friere. For fra januar 2023 får medlemmerne valget mellem fysiske og digitale møder og samtaler. ”Efter Corona oplevede vi, at en del medlemmer trivedes ved at kunne holde samtaler digitalt – andre oplevede større værdi ved de fysiske møder.  Vi håber, at den nye aftale, vil gøre det nemmere for medlemmerne, som nu kan få hjælp i det format, der passer dem bedst, siger Linda Garlov.

Permanent ordning

Ifølge den nye aftale flyttes samtalerne fra a-kassen til jobcentret efter 3 måneders ledighed. Ved den første samtale i jobcentret bliver fokusset at bygge videre på det forløb, som den ledige har haft i a-kassen, så de sikres en god overgang fra a-kasse til jobcenter.

Aftalen ’Anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen’ bunder i a-kasseforsøget fra 2020, hvor ni a-kasser overtog jobcentrenes rolle. Forsøget bliver fra 2024 bredt ud til alle a-kasser og gjort permanent med evaluering efter 2 år.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
AJKS Lønsikring

Ny og forbedret lønsikring

Som medlem af AJKS kan du tegne en lønsikring, der supplerer dine dagpenge i tilfælde af, at du bliver ledig. Den dækker både lønmodtagere og selvstændige, og du kan få op til 90 % af din løn dækket. 

Læs mere om lønsikringen, beregn din pris og tilmeld dig lige her > 

Den eneste niche-rekrutteringsanalyse med direkte fokus på journalistik, kommunikation, markedsføring, SoMe, sprog, TV og radio.

Den eneste niche-rekrutteringsanalyse med direkte fokus på journalistik, kommunikation, markedsføring, SoMe, sprog, TV og radio.

Hent AJKS Rekrutteringsanalyse

Få karrierevejledernes guides og artikler til jobsøgning, arbejdsliv, karriere og meget mere.

Artikler om karriere og jobsøgning

Få tips til din jobsøgning og karriere fra AJKS' karrierevejledere i vores arkiv, hvor vi deler artikler, videoer og guides.