Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Det, jeg allerhelst vil, er at gøre gavn

”Følelsen af, at du har hjulpet og taget fra – det er den bedste følelse, du kan have, når du går på arbejde."

kommunikationsmedarbejder


"Her kan de bruge det, jeg leverer, og vi kan sparre og udvikle os sammen,” sådan opsummerer Jirina Olin Barfoed sine godt 5 måneder hos DSB Intern Kommunikation.

Spændende journalistiske opgaver, lysten til at arbejde i en stor virksomhed og muligheden for at styrke sin faglige profil yderligere, var nogle af grundene til, at Jirina søgte den løntilskudsstilling DSB Intern Kommunikation slog op i juni – selvom der ikke var et fast job i den anden ende.

”Løntilskudsstillinger kan give dig mere praktisk erfaring og netværk, hvilket især som nyuddannet er vigtigt. Men det er også hårdt, fordi du ved, det slutter på et tidspunkt. Du står med et ben i to lejre. Jeg vil helst fokusere 100% på DSB, men jeg er stadig nødt til fx at søge to stillinger om ugen – og så ser man jo sig selv i de nye stillinger,” siger Jirina.

Ikke løntilskud for enhver pris

”Du skal kunne se, hvad du får ud af det. Det kan være en god ide at forhandle lidt, så du bruger løntilskuddet til at løfte dine kompetencer dér, hvor du ser behov for det. Hvis du fx gerne vil blive bedre til at lave portrætter, så aftal med arbejdsgiver, at du laver to portrætter om måneden. Du skal også huske at gøre det klart, at du skal have tid til at søge jobs,” siger hun.

Løntilskuddet blev slået op, da den journalistpraktikant, der var i DSB Intern Kommunikation stoppede med kort varsel og man ikke kunne nå at finde en ny. Som dimittend må du ”kun” være i løntilskud i max. 27 timer om ugen. DSB valgte derfor at betale løn for de sidste 5 timer. Egentlig ville de gerne have betalt helt op til fuld tid (10 timer ekstra hver uge), men det måtte de ikke på grund af reglerne for løntilskud og dimittender.

”Det er vigtigt at sætte sig ind i reglerne for løntilskud på forhånd – blandt andet er det en vigtig detalje, at der er et max antal timer for dimittender – samt at reglerne for private løntilskud er anderledes end reglerne om offentlige løntilskud,” forklarer Jirina.

”Kolleger er det, du står op for om morgenen”

Jirina er blevet kastet ud i opgaverne, og indgår på lige fod med de andre medarbejdere i afdelingen. Udover en lang række portrætter, artikler, reportager og faste indslag til passagerbladet, Ud & Se samt medarbejderbladet, Ind & Se, har hun også dækket en evakueringsøvelse i Storebæltstunnellen med over 400 medvirkende – det var en arbejdsnat på 7 timer, hvor hun både skulle interviewe og tage fotos.

”Tingene er kommet til mig – jeg har nærmest fået mere, end jeg har bedt om. Folk har spurgt: Har du ikke lyst til at lære noget om det her eller det her? Så jeg er blevet god til at jonglere mine arbejdsopgaver og har fået journalistiske formater som portrætter og reportager helt ind under huden,” forklarer Jirina.

reportager og portrætter Ind & Se

Jirina har bl.a. skrevet portrætter og reportager til medarbejderbladet Ind & Se.

”Hvis man kunne anbefale en hel afdeling, ville jeg gøre det. Jeg har fået en fantastisk opbakning, masser af feedback, og det er værdifuldt, at føle, at de kan bruge det, jeg laver. Kolleger er det, du står op for om morgenen. Når du sidder alene og skal søge job, skal du hele tiden se dig selv i de lyserøde briller og prøve at få det ud i en jobansøgning. Men at komme på arbejde, hvor der er brug for en – dér føler jeg mig noget værd. Det er sådan en bekræftelse, du har brug for især, hvis du er jobsøgende. Det giver selvtillid at folk, der har arbejdet her i 15 år, spørger mig til råds,” siger Jirina.

Jirina har qua sin uddannelse, studiepraktik hos Se & Hør og tidligere projektansættelser, hos blandt andet Teatercentrum, erfaring med kommunikation, journalistik og sociale medier.

Disse kompetencer er blevet styrket og nye er kommet til.

Forstår hvordan mit arbejde indgår i krydsfeltet mellem journalistik og kommunikation

”Jeg har arbejdet i krydsfeltet, hvor journalistik møder kommunikation. Noget af det, jeg tager med mig, er praktisk erfaring i at bruge de journalistiske formater og redskaber strategisk. Det skaber værdi – også for min kommende arbejdsgiver – at jeg ved, hvordan og med hvilke virkemidler, vi kan præsentere og skabe historier, der understøtter virksomhedens budskaber.”

I det hele taget har Jirina kunnet bruge både sin uddannelse og tidligere erfaring i jobbet hos DSB.

”Vi er en form for journalistiske gatekeepers. Når andre afdelinger fx kommer med en historie, er det min opgave at sørge for, den er – eller bliver – relevant for alle 7.000 medarbejdere. Jeg skal skrive en vedkommende historie, appellerende overskrift, jeg skal udvælge de gode citater, og i det hele taget finde en vinkel. Det er en form for journalistisk feel som jeg har, og som er styrket,” siger Jirina.

Stillingen udløber den 26. november, og hvis ikke Jirina får et nyt job inden, er planen at søge hos både private virksomheder og mere traditionelle medier.

”Nu kan jeg så mange forskellige ting, at det faktisk bliver svært at forklare præcist, hvad jeg kan eller vil. Overordnet set kigger jeg efter et job, der både har kommunikation, journalistik og udvikling. Jeg kan fx bidrage med den journalistiske indsigt i medier og formater, så hvis man vil diskutere koncepter og se på hvilke formater, der journalistisk set virker bedst i forhold til det, man vil opnå, er jeg frisk.”

Selvom Jirina nu har erfaring fra en stor virksomhed som DSB, kunne hun lige så godt se sig et mindre sted.

”Jeg vil gerne arbejde for nogen, som kan bruge det, jeg kan – og så er det i udgangspunktet ikke så vigtigt, hvad virksomheden laver. Jeg er gået fra Se & Hør til DSB. Det er et godt udtryk for, at jeg kan finde mig selv til rette de fleste steder. Jeg finder altid noget at brænde for,” slutter Jirina.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Aly Chiman

tir, 03/26/2019 - 13:30

Hello there,

My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at ajks.dk promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?

We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well
.
If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know.

Thanks,
Aly