Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Digitale nomader – vejen til et andet arbejdsliv

Kunne du forestille dig at tage dit arbejdsliv med dig ud i verden? Læs hvordan Nicolaj og Malene skiftede de vante rammer i Danmark ud med et globalt arbejdsliv som digitale nomader.

Digitale nomader - arbejdsliv

Nicolaj & Malene, http://justbrowsing.dk/


Det var længslen efter at prøve noget andet end en 8-16 arbejdsrytme, en udrejselængsel kombineret med lysten til at ’starte noget’ selv, der drev Nicolaj og Malene væk fra vintermørke Danmark i 2015 og til eget kontor under mere eksotiske himmelstrøg.

Hvad tog de afsted med, og hvad kom de hjem med? AJKS har talt med et par digitale nomader.

Del 1 – Forberedelsen til et globalt arbejdsliv

For Nicolaj og Malene lå der cirka ½ års forberedelse forud for afrejsen fra Danmark og startskuddet som digitale nomader.

Lavpraktisk var der en tilværelse, der skulle pakkes sammen – sættes på stand by – hvor længe vidste de ikke.

Og så skulle der afstemmes produkter og opdyrkes kunder, der kunne udgøre affyringsrampe for den nye nomade tilværelse.

En digital produktpalette

For Nicolaj og Malene var det en bred vifte af digitale marketing-discipliner, strategi, paid annoncering, SEO, nyhedsbreve, organisk annoncering, som skulle udgøre produktpaletten og økonomisk motor for deres nye arbejdsliv. 

Hvad kan du leve for?

Målet var at sigte efter en start indtægt på cirka 6.000 kr., som de havde beregnet, at de som par kunne leve for i lande, i fx Asien, hvor leveomkostningerne er langt lavere end i Danmark. 

Små- og mellemstore virksomheder med udviklingspotentiale kom til at udgøre grundstammen i deres indtægt.

”Det gav os mulighed for at byde ind med flere typer ydelser, og på den vis både styrke kunderelation og oparbejde en vis form for uundværlighed,” fortæller Nicolaj.

Og ret naturligt fulgte flere kunder også med i deres rejseberetninger - i den forstand blev nomadelivet en del af en større fortælling, også for kunderne.

Som en del af forberedelsen til den digitale nomade-tilværelse var Nicolaj og Malene i kontakt med deres forbund og a-kasse for at modtage rådgivning om deres muligheder.

Hvad er en digital nomade?

"Rejsende, der ikke er geografisk bundet, men kan klare deres arbejde, bare de har deres computer."

Del 2 – At leve online 

Planen holdt. Det lykkedes at etablere en nomadetilværelse, og at skabe et alternativt arbejdsliv baseret på rejseoplevelser og onlineopgaver.

Balancen mellem at rejse og drive forretning blev dog, over tid, den største modstander.

Nicolaj fortæller, at det kunne være svært at holde fri. Det at skulle drive egen indtægt betød også at man følte, at man hele tiden skulle ”være på”.

Et dilemma, der knytter sig tæt til tilværelsen som selvstændig – og ikke specifikt til det at være digital nomade.

Kundemøder med op til 12 timers tidsforskel 

Nomadetilværelsen betød dog, at det var svært at vedligeholde netværk – fraværet af den personlige kontakt satte nogle begrænsninger for netværksplejen, som teknogien ikke helt kunne ophæve. Læg dertil, at ”kundemøder” foregik med 7-12 timers tidsforskel.

Så efter et år som digitale nomader, valgte Nicolaj og Malene at foretage et touch down på dansk grund igen.

Egentlig var det blot tænkt som en pause fra rejsetilværelsen og tid til afklaring om nye arbejdsmuligheder. Dialog om job og base i Malaysia var på tale, men jobtilbud i Danmark endte med at sætte punktum for den digitale nomade tilværelse i denne omgang.

Del 3 – Ude godt, hjemme bedst?

I dag er Nicolaj ansat i GroupM med fokus på opstart af sub-bureauet Quisma.dk. Nicolaj blev ansat på sin faglige digitale ekspertise samt hans erfaring med forretningsudvikling. Virksomheden havde uden held søgt efter rette kandidat i mere end et år. Malene arbejder i dag for Designme.dk med projektledelse og digital marketing.

Rejseoplevelser skærpede den faglige og personlige profil

Nicolaj fortæller, at de som fagprofiler efter hjemkomsten skilte sig ud fra andre ligesindede fagprofiler. Deres rejse medvirkede til at fremhæve egenskaber som gå-på-mod, selvstændighed, organisering og evnen til at drive kunder.

Deres nuværende job i Danmark kom af samme grund også hurtigt i hus – konkret tog det tre måneder, så havde Nicolaj underskrevet kontrakt.

Rejsen har ændret synet på arbejdslivet markant

Personligt fremhæver Nicolaj, at deres rejse har haft afgørende betydning for hans syn på arbejdsliv i dag.

"Mit arbejdsliv skal være sjovt, og ikke drevet af ”pligt” og behov for at købe mig fritid. Work-life balance skal være bundet sammen af lysten til at bringe min glæde med mig på arbejde, ligeså vel som at jeg kan bringe min arbejdsglæde med mig, når jeg holder fri."

Bliv klogere på livet som digital nomade 

Hvordan kan et budget se ud og hvad skal med i din pakkeliste? Besøg Nicolaj og Malenes site, JustBrowsing, og læs deres rejseberetninger.

Få overblik over de bedste arbejdsbyer for digitale nomader på The Nomad List 

Husk a-kassen - før du pakker computeren

Hvis du overvejer en tilværelse som selvstændig digital nomade, så husk at kontakte AJKS

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.