Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Fra København til Cold Hawaii - fra fastansat til freelancetilværelse

Flere og flere tager springet til et nyt arbejdsliv som freelancer. Rikke Bolander er én af dem, som har byttet fastansættelse og københavner-omkostninger ud med billig bolig, frisk luft og freelanceopgaver. Læs med om turen fra København til Cold Hawaii.

Freelance og selvstændig i Thy

Rikke Romme Drømmen om at gøre ”noget helt andet” er endt i makrelfiskeri i kontortid - kombineret med arbejdstid indpasset familieliv.

Når 3 bliver til 4 – og familiekalenderen bliver stram som en spændetrøje

Mere tid til hinanden. Det ønske var afsættet for, at en spirende idé om at ”gøre noget helt andet” stille og roligt modnedes til en beslutning om at rykke teltpælene op fra København.

Familien var vokset fra 3 til 4. De faste omkostninger og familie- og arbejdskalenderen blev mere og mere stram at jonglere. Rikke sagde sin fastansættelse op i september 2018 og indledte en research om nye muligheder, hvilket bl.a. førte hende forbi en karrierevejledning i AJKS, hvor ”freelancer” poppede op som et forslag. Et frø var sået. Det førte sidenhen til deltagelse i et par workshops - ”Tooltime” og ”Opstartsplan, salg og pitch” - og hvad der til en start havde været en idé, begyndte så småt at forvandle sig til en handlingsplan.

Med en opvækst i det nordjyske materialiserede ideen om ”at gøre noget helt andet” sig konkret i en flytning til Thy i April 2019. Her rundede Rikke en jobkonsulent i Thisted, som igen nævnte freelanceopgaver som en mulighed. Så langsomt blev der sat strøm til handleplanen om en freelancetilværelse.

Vil du vide mere om freelancetilværelsen – hvordan opgaver bliver landet og om freelancere vælger deres tilværelse af nød eller lyst, så læs mere her i  AJKS’ temperaturmåling på arbejdsmarkedet for freelancere og selvstændige.

 

”Man klapper hinanden frem”

Rikke byggede en hjemmeside op og kontaktede det lokale iværksættermiljø Surf & Work i Klitmøller – en beslutning, der skulle vise sig at være god. Værdien af at komme ud af eget hus og blive del af et lokalmiljø – og specifikt et iværksættermiljø – var afgørende for, at Rikke fik sine første opgaver. Opgaver som hun overtog fra ”kolleger” i kontorfællesskabet. Resten er historie. 

Rikke fremhæver selv det meget unikke opstartsmiljø i Klitmøller som årsag til, at hun er kommet godt i gang. Balancen mellem arbejds- og egen identitet er blevet en anden.

Der er mere plads til at blende work/life og en forståelse for, at det ikke er prestigejobs og opgaver, der er vigtige - men målet om at skabe en tilværelse, der balancerer. 

Med andre ord - der er plads til at fange makrel i kontortiden, når stimerne passerer Vestkysten og hente indtægten på at lave kommunikationsmateriale for den lokale sofaproducent om aftenen, når børnene sover. 

”Man klapper hinanden frem”, som Rikke udtrykker det. Og peger dertil på, at hun er blevet del af en nybygger-stemning, hvor man er nødsaget til selv at finde på noget. Konkret munder det ud i mangfoldige projekter, kulturaktiviteter og events - ofte begivenheder, hvor arbejdsliv og lokalliv forenes og smelter sammen.

”Faktisk oplever jeg også, at det har givet mig mere fokus på at forfølge min faglighed i de opgaver jeg opsøger - fra tidligere at have været underlagt opgaver, der reelt lå i et fagligt grænsefelt”, siger Rikke.

 

Honeymoon – so far…

Spørger man Rikke om, hvordan hendes hverdag er i dag, er der smil i stemmen.

”Jeg er nok farvet af stadig at være lidt i en ”forelskelses fase”, indleder hun - og fortæller derefter, at hun har landet 25 timer om ugen hos en fast kunde fordelt på to dage. Dertil bruger hun 2 dage i kontorfællesskabet Surf & Work. Faktisk forsøger hun pt. at drosle ned til 20 timer eller mindre.

De faste omkostninger er små, hvilket betyder at timetallet kan afstemmes derefter.

 

Tro og styr på egne kompetencer, lokal opbakning og fleksibilitet fra kunder til at kunne løse opgaver remote, er nogle af nøgleordene til at freelancetilværelsen har fået vinger. At et spirende frø og drømmen om at gøre ”noget helt andet” er endt i makrelfiskeri i kontortid - kombineret med arbejdstid indpasset familieliv.   

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Karin Olander

ons, 10/30/2019 - 21:39

Jeg kan regne ud, at I har talt i telefon med Rikke. Og måske har hun sendt billedet efterfølgende - MEN der er ikke meget makrel over den fisk - enhver kan da se, det er en torsk! Striben på siden. Størrelsen. Og hun har vist fanget den selv. Så....er det en københavnervegetar der har skrevet det? :)
Venligst Karin

Lønmodtager, selvstændig eller freelancer?

Lønmodtager, selvstændig eller freelancer?

Det er af afgørende betydning for din ret til dagpenge, om du er selvstændig eller lønmodtager. Du kan have mange forskellige former for indkomster – disse kaldes aktiviteter.

Aktiviteterne er selvstændig virksomhed, lønmodtagerarbejde, formueforvaltning eller fritidsbeskæftigelse

Hver aktivitet har forskellig indflydelse på dine dagpenge, ligesom der er forskel på, om aktiviteten kan bruges til at opnå rettigheder på: dagpengeret, efterlønsret, skattefri præmie mm. Det er derfor vigtigt, at du tager stilling til, hvordan dine aktiviteter skal registreres.

Lønmodtager, selvstændig eller freelancer >

Netværk er vejen til succes

Netværk er vejen til nye opgaver for freelancere og selvstændige

Hvordan får du opgaver og kunder, når du er freelancer eller selvstændig? 

Læs vores temperaturmåling af arbejdsmarkedet for freelancere og selvstændige nu

Når du vil starte selvstændig virksomhed

Start af egen virksomhed? Din guide til dagpengeregler og -rettigheder

Overvejer du at starte selvstændig virksomhed eller arbejde som freelancer? Få styr på dine muligheder og rettigheder i forhold til dagpengesystemet.