Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Gode takter fra Koch-udvalget

Opkvalificering, forenkling og fokus på a-kasserne trækker i den rigtige retning i ny betænkning fra Carsten Koch-udvalget.

Målsætningerne er ambitiøse for Carsten Koch-udvalget, som udgav sin betænkning tirsdag. Når en lønmodtager bliver ledig, skal ressourcerne fokuseres på, at han kommer i arbejde hurtigst muligt – og udvalget anbefaler både kompetenceløft til den ledige og til de medarbejdere, der skal håndtere den ledige i jobcentre og a-kasser.

En forenkling af adgangen til vejledning er også på dagsordenen, og a-kassernes rolle skal tydeliggøres.

Det er de positive udlægninger af nogle af anbefalingerne fra udvalget, og det er dem, formanden for AJKS Mogens Blicher Bjerregaard hæfter sig ved.

”Der lægges op til øget specialisering og kompetenceløft i a-kassernes stabe. I AJKS har vi dygtige folk ansat og kan her tydeligt se, hvor vigtigt det er med viden og detailkendskab til de fag, de ledige repræsenterer – det er dét, man får i a-kassen”, siger Mogens Blicher Bjerregård.

Til gengæld er han ikke glad for, at udvalget ønsker at placere ’profil-afklaringen’ i jobcentrene, og at de samme jobcentre skal have ansvaret for unge ledige under 30 år.

”Jeg kunne godt have tænkt mig, at betænkningen i højere grad havde fokuseret på at rydde op i den dyne af mistanke mod den ledige og kontrol af den ledige, som gennemsyrer lovgivningen. I a-kasserne forvalter vi jo et lovgivningsmæssigt mandat, og jeg kan igen og igen konstatere, at vi bliver tvunget til at tale i en anden, og mere hård, tone over for medlemmerne i a-kassen, end når vi taler med medlemmerne af vore fagforeninger DJ og KS, der i fællesskab har AJKS,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

”Det væsentlige ved enhver ændring af systemet må være, at vi har fokus på individet. Hvis disse forandringer kan medvirke til, at vore ledige medlemmer kommer blot marginalt hurtigere i arbejde, så er det en gevinst. Og jeg ser en række tiltag, der peger i den retning, i betænkningen”, siger Mogens Blicher Bjerregård.

Læs også: Oversigt over ekspertgruppens anbefalinger til en ny arbejdsmarkedindsats

Læs også den fulde rapport: Veje til job – en arbejdsmarkedsindsats med mening

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.