Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Hvad betyder Brexit for dine rettigheder?

Hvad betyder brexit for dine a-kasse-rettigheder?

Storbritannien forhandler om at forlade EU, udfaldet kan have betydning for dine rettigheder i a-kassen.

 

Det er nok ikke gået din næse forbi, at Storbritannien ligger i forhandlinger om at forlade EU.

De seneste dages historiske udfoldelser i det britiske parlament har dog ikke gjort os klogere på, hvordan det kommer til at ske.

Den 31. oktober står Storbritannien til at forlade EU, men det ligger stadig åbent, om det bliver med en aftale eller uden - et såkaldt no-deal-brexit. Muligheden for at bede om en forlængelse af udmeldelsesfristen, er også i spil. Så det vi ved, er, at vi ikke rigtig ved noget.

BREXIT
 

Du kan læse mere om Brexit på Beskæftigelsesministeriet hjemmeside.


Overgangsordning
 

Uvisheden er selvfølgelig frustrerende. Især hvis du bor, arbejder eller søger job i Storbritannien. For hvad betyder det for dig?

Af gode grunde kan vi ikke være helt præcise på, hvad der kommer til at gælde efter Storbritanniens udtrædelse af EU. Men i tilfælde af et no-deal-Brexit ved vi, at der bliver lavet en overgangsordning for danske statsborgere, der vender hjem fra Storbritannien - og for britiske statsborgere i Danmark. Vi kan endnu ikke sige, hvor længe ordningen gælder.

Overgangsordning - dine rettigheder i a-kassen ved et no-deal-brexit:

 

 • Du har fået godkendt tre måneders jobsøgning i Storbritannien - gælder det stadig?
  Hvis du allerede har fået godkendt tre måneders jobsøgning i Storbritannien, kan du fortsætte, indtil perioden slutter – også selvom det er efter 31. oktober.
 • Kan du tage dine dagpenge med til Storbritannien, efter de har forladt EU?
  Nej, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, kan du ikke længere tage dine dagpenge med dertil.
 • Bor og/eller arbejder du i Storbritannien - hvad så nu?
  Hvis du bor og arbejder i Storbritannien den 31. oktober 2019, så beholder du dine rettigheder ift. a-kasse-anciennitet, bopæls- og beskæftigelsesperioder i overgangsperioden. Vi ved ikke, hvordan forholdene bliver i den permanente aftale.
 • Vender du tilbage til Danmark efter at have boet i Storbritannien?
  Hvis du som dansker vender tilbage til Danmark fra Storbritannien efter den 31. oktober 2019, så beholder du dine rettigheder ift. a-kasse-anciennitet, bopæls- og beskæftigelsesperioder.
 • Du er herboende britisk statsborger – hvad er dine rettigheder i a-kassen?
  Du skal have et registreringsbevis eller opholdskort INDEN den 31. oktober 2019, for at beholde dine rettigheder ift. a-kasse-anciennitet, bopæls- og beskæftigelsesperioder i den midlertidige overgangsperiode.

  Du kan ansøge om et opholdskort hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

  SIRI har afdelinger i København, Odense, Aalborg, Aarhus og Aabenraa. Bor du på Bornholm, kan du indgive din ansøgning til politiet i Rønne. Du skal bestille tid og derefter møde personligt op.

  Har du allerede et opholdskort, så gælder dette fortsat. Har du mistet det, så anbefaler vi, at du rekvirerer en kopi fra SIRI.


  Du har ret til at få medregnet a-kasse-anciennitet samt bopæls- og beskæftigelsesperioder fra Storbritannien.

  Udlændinge- og integrationsministeriets hjemmeside kan du læse mere om Brexits betydning for britiske statsborgere i Danmark.

 

AJKS står klar til at guide og hjælpe
 

Som vi startede med at skrive, så ved vi ikke rigtig, hvor Brexit bevæger sig hen. Hvis du er en af dem, der kan blive berørt af, at Storbritannien forlader EU, så råder vi dig til at holde dig opdateret på Beskæftigelsesministeriet hjemmeside eller nyidanmark.dk
I AJKS står vi også klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Nyuddannet? Vi har samlet en dimittend pakke til dig. Skær genvej til jobbet med råd, sparring og gratis events.

Få AJKS' dimittendpakke

Nyuddannet? Vi har samlet en dimittend pakke til dig. Skær genvej til jobbet med råd, sparring og gratis events.

Få hele pakken nu

Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Faglige og sociale arrangementer

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge.