Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kære freelancer og selvstændig – vis mig din jobbeskrivelse!

Er du uddannet inden for sprog-, kommunikation eller måske journalist? Overvejer du at udbyde din hjælp til journalist- og kommunikationsopgaver? Så start med din forretningsplan.

freelancer, selvstændige og forretningsplan


Måske synes du forretningsplan lyder lige lovlig corporate eller en kende ”støvet.” Men intet er for småt til, at det kan tænkes stort.

Derfor har AJKS interviewet Anne Rohde, som er selvstændig med Rohde Business Academy og blandt andet underviser på DJ forretningsstart.

Få Anne Rohdes bud på, hvad du som freelancer eller selvstændig med fordel kan være opmærksom på, når du starter egen virksomhed.

Se din forretningsplan som en jobbeskrivelse

”Lønmodtagere har alle en eller anden form for jobbeskrivelse, der fortæller dem, hvilke hovedopgaver, der ligger inden for den jobfunktion de varetager. Det har du ikke som freelancer eller selvstændig. Og derfor kan det være en fordel at lave den selv,” forklarer Anne Rohde.

Arbejder du på egen hånd er det værdifuldt for dig, at du forholder dig til en rammesætning af de fag- og opgaveområder, du bevæger dig indenfor.

Så derfor kan du se din forretningsplan, opstartsplan, virksomhedsstrategi – eller hvilket navn du vil give din plan – som en form for jobbeskrivelse.

Sørg for struktur og refleksion bag din forretning

Ganske enkelt hjælper din jobbeskrivelse (aka opstartsplan) dig med at skabe et minimum af struktur og refleksion, der understøtter og styrker din forretning.

  • Hvad er dine særlige kernekompetencer?
  • Hvilken værdi tilfører du?
  • Hvem er dine kundegrupper?

Det er eksempler på grundlæggende ankerpunkter, der er værd at tænke over, fordi de understøtter din tilværelse som freelancer eller selvstændig.

Vidste du at ca. 30% af medlemsgruppen i AJKS arbejder som freelancere eller selvstændige. AJKS a-kassevejledere og karrierevejledere har bred indsigt i både lovgivning og jobmarkeder inden for freelancefeltet og samt det selvstændige arbejdsområde. 

Planen er ikke målet i sig selv

En væsentlig nuancering er, at det sjældent er ”planen” i sig selv, der er målet.

Værdien ligger i de refleksioner og bevidste valg, du træffer undervejs i processen.

”Kigger jeg på de kursister, jeg har haft igennem tiden, er det meget afgørende om de vælger tilværelsen som freelancer eller selvstændig af lyst eller nød. Dem der gør det af nød, er typisk også dem som har svært ved at nå i mål med en forretningsplan. Dertil kan jeg se, at der sker et skifte i arbejdstilgang afhængigt af om man ser sig selv som selvstændig eller freelancer. De selvstændige har typisk en anden dynamik og ejerskab for deres arbejde,” forklarer Anne Rohde. 

Så bevidste valg og fravalg medvirker til, at du kender dit fokus – og kan forholde dig til om de aktiviteter, du har gang i, understøtter din forretning. 

Sørg for professionel sparring

Går du med tanke om at omsætte dig selv og dine kompetencer til en virksomhed – enten freelance eller som selvstændig – så kan professionel sparring være afgørende.

”Det handler om at komme ’ind under huden på det hele menneske, hele forretningen’”, fortæller Anne Rohde.

I hendes eget regi er grundig research på kursister inden kursusstart et fast element i forberedelsen. Det hjælpen hende til at kunne ”skræddersy” sin undervisning og rådgivning til den enkelte kursist. Bliv klogere på Rohde Business Academy nu

Tilbud til freelancere og selvstændige fra AJKS, KS og DJ

AJKS samarbejder med Kommunikation og Sprog samt Dansk Journalistforbund. Og uanset om du er medlem af AJKS eller en af de to fagforeninger, kan du få vejledning, sparring og undervisning, så du kommer godt fra start som selvstændig eller freelancer.

Her finder du et udpluk af de mange tilbud til freelancere og selvstændige.

Tilbud fra AJKS til dig, der overvejer at starte som selvstændig eller freelancer

Tilbud til selvstændige og freelancere fra Kommunikation og Sprog 

Tilbud til selvstændige og freelancere fra Dansk Journalistforbund

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.