Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kære politikere

I AJKS - a-kassen for journalistik, kommunikation og sprog - glæder vi os over, at det igen er tid til Folketingets åbning. Der er mange opgaver, der venter forrude. Derfor har vi lavet en liste over de ting, vi mener bør stå øverst på dagsordenen. Den røde tråd er tillid, mindre kontrol – og et ønske om at fleksibilitet og sikkerhed igen bliver ligeværdige partnere.

Åbent brev til politikerne

Benita Marcussen Tine Johansen - formand for AJKS og Dansk Journalistforbund.

Måden vi taler på former virkeligheden – lad os forme den rigtige

Det er ikke alle tiltag, der koster penge. Lad os starte med noget, der er helt gratis – måden vi taler på. Som formand for AJKS, der netop er en a-kasse for journalister, sprogfolk og kommunikatører, ved jeg, hvordan sprog kan være med til at skabe virkeligheden. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi finder en ny og bedre måde at tale om ledige på. For retorikken i dag er stigmatiserende.

Det er ikke sjovt at være ledig. Det er hårdt arbejde uden anerkendelse. Du får ikke point for at være mellem job - hverken ved middagsselskabet eller på politisk plan. I AJKS arbejder vi dagligt med at hjælpe folk i arbejde – og en ting er helt sikkert – det, der står øverst på alle lediges ønskeliste, det er et nyt job!

Så lad os hjælpe ufrivilligt ledige af med den stigmatisering, de er udsat for. Vi kan gøre en besværlig situation lettere - og I kan som politikere gå forrest ved at vise tillid til dem.

 

Mere tillid giver flere ressourcer til kerneopgaven – at få ledige i job

Selvfølgelig kan sprog og tone ikke ændre alt, men der er flere løsninger, der ikke behøver koste alverden. Vi er nødt til at kigge på det system, vi har bygget op. Det er uhensigtsmæssigt bureaukratisk og beror på mistillid. Ledige tjekkes og kontrolleres i en grad, så de mister pusten og lægger meget af deres energi i systemet i stedet for jobsøgningen. Det betyder ikke, at der ikke bliver søgt jobs. Men mange jobsøgende bliver udmarvede, mister gnisten - og brænder ikke igennem, som de kunne.

Så lad os droppe mistilliden - og i stedet vise tillid, så de ledige ikke skal bruge deres energi på kontrolsystemer, men i stedet på at finde et reelt job. Og så kan vi som a-kasse også bruge vores ressourcer på det, der er vigtigt. Nemlig en fokuseret indsats for at få folk ind på arbejdsmarkedet.

 

Opholdskravet er droppet, men hvad betyder det?

På den baggrund var vi så glade for, at regeringen ser ud til at ville droppe det famøse Opholdskrav. Der sprang de mentale champagnepropper på Gl. Strand. Desværre ved vi ikke, hvad der skal ske med de mennesker, som allerede er blevet ramt af Opholdskravet – eller står til at blive det. Hvordan kan vi hjælpe dem?

Alle analyser viser, at opholdskravet ikke har virket efter hensigten. I stedet har det ramt en masse mennesker, det ikke var tiltænkt. Og derudover sidder ALLE a-kasser med en kæmpe bureaukratisk klods om benet. Vi skal kontrollere – også selvom der ikke er noget at kontrollere. Igen er det tid og værdi, der ryger fra kerneopgaven – at hjælpe folk i job. Her kan vi altså bruge ressourcerne bedre. Hvor der er politisk vilje, er der vej! Lad os finde den sammen.

 

Udhuling af dagpengesystemet – behov for mere sikkerhed

Der er også brug for politisk vilje, hvis vi skal stoppe udhulingen af det danske flexicurity-system, som vi er kendte for i hele verden. I Danmark er det nemt at styre arbejdsmarkedet på baggrund af konjunkturerne - og forsikringen i a-kassen er sikkerhedsnettet, der skaber tryghed og stabilitet til dem, der bliver ramt. Men der er ved at være mere fleksibilitet end sikkerhed i systemet.

Dækningsgraden er ikke længere dækkende. Det betyder, at mange tegner ekstra lønsikringer. Det har man også mulighed for i AJKS, for vi vil give vores medlemmer de bedste muligheder. Men i bund og grund er det en samfundsopgave. Hvis I politikere og arbejdsmarkedet forventer ekstra fleksibilitet, så må I også sørge for den nødvendige sikkerhed.

 

Uddannelse er vejen frem – så der skal være lige muligheder for ledige

AJKS ser sikkerhed som flere ting. Det er både dagpenge og hjælp til at komme videre. I Danmark har vi et stort fokus på uddannelse - det er vigtigt at fremtidssikre den enkelte og samfundet. Men det er en fortløbende proces. Derfor skal ledige have lige muligheder for udvikling og opkvalificering, så deres kompetencer øges, og de bliver ved med at være interessante for arbejdsmarkedet.

I dag har folk med mellemlange og lange uddannelser desværre begrænset mulighed for at efteruddanne sig indenfor dagpengesystemet. Det er et problem – især for dem, der har haft atypiske ansættelser. For her ansætter arbejdsgivere ofte nye folk i stedet for at udvikle de kompetencer, der allerede er ombord. Netop fordi de ikke rigtig er ombord.

 

Atypiske ansættelser øger usikkerheden

Og der er mange, der ikke rigtig er ombord nogle steder. Det danske arbejdsmarked er i opbrud og nye ansættelsesformer vinder frem – på godt og ondt. Arbejdstagerne står mere alene. Som a-kasse er det os, der skal gribe dem, der står uden arbejde. Men det bliver besværliggjort af et system, der ikke er fulgt med tiden. Dagpengereformen fra 2018 har forenklet mange regler og gjort livet lettere for selvstændige og freelancere - men der er et stykke vej til reel ligestilling.

Igen er det problematisk, at samfundet efterspørger fleksibilitet, men sikkerheden ikke følger med. Det kan vi ikke være med til!

 

I AJKS arbejder vi for at opretholde et trygt dagpengesystem, der styrker de ledige og hjælper dem i job. Og vi har masser af viden, erfaring og ideer, som vi gerne vil dele med jer politikere. Vores dør står altid åben, og I er mere end velkomne.

Vi har masser af kaffe på kanden. Så hvis I slår et smut over vejen, så står vi klar med input og sparring.

 

 

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.