Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kom med, hvis du vil udvide dine karriereveje

AI er her, der og alle vegne. Og det forsvinder nok ikke lige med det samme. Der er masser af faglige bekymringer og diskussioner at tage fat på – etik og ophavsret for eksempel. Men AI åbner også for masser af nye muligheder for vores arbejdsliv.

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund og AJKS

Tine Johansen, formand for AJKS.

 

Lad os gå tilbage til starten – AI forsvinder ikke. Så hvordan skal vi forholde os til det?

Vi kan starte med at betragte AI, som det værktøj det er. For bare rolig - AI kommer ikke og tager dit job. Først og fremmest er AI ikke menneskelig – det er egenskaber, vi selv tillægger programmet. For det er netop, hvad AI er - et stykke software, du kan bruge i din opgaveløsning.

Det er din kollega, som kan bruge AI, som tager dit job.

Og nu er det ikke sådan, at du skal begynde og sende ”side eyes” til din kollega. Hun er sikkert supersød og vil dig det bedste. Så tænkt i stedet på, hvordan I begge ruster jer til den virkelighed, vi står i - ikke til fremtiden men til nu.

Og med en formidlingsbaggrund i rygsækken, står du stærkt. For du er vant til at skære et budskab til, og du kan stille de rigtige spørgsmål. Så hvem vil være bedre til at promte AI end dig? Altså til at stille klare spørgsmål, skære bulshittet fra og sætte rammen, så du får mere præcise resultater?
Det er vores grundfaglighed, der er i spil, når vi bruger AI. Vi er nogle af de bedste til det.

Selvfølgelig vil hverdagen ændre sig. Revisorens opgaver ændrede sig også, da lommeregneren blev opfundet – men vi er nu stadig glade for hendes arbejde. Sådan bliver det også med AI. Men det gælder om at involvere sig. For du kan ikke være med til at forme vores omskiftelige virkelighed, hvis du ikke kender elementerne, der er til rådighed. Og her er det vigtigt, at vi bruger vores kritiske sans ift. hvad vi kan og bør – både ved tilvalg og fravalg. Der skal mennesket i spil. Det kan programmet ikke selv.

I AJKS har vi stort fokus på AI. Både i forbinde med jobsøgning og medlemmernes faglige udvikling. Vi udbyder kurser i jobsøgning med AI, har links til gratis onlinekurser om alt fra kodning med AI til promting, og vi har haft flere faglige events med fokus på emnet – og der kommer løbende flere til.

Som ledig har du mulighed for at få gratis kurser gennem Mediernes Efteruddannelser, hvis du er medlem af Dansk Journalistforbund. Er du i job, skal du have fat i din chef, og høre om hun ikke kan se lyset i at sende dig afsted på lidt AI-efteruddannelse.

Det kan være skræmmende at give sig i kast med et emne, der kan virke fremmed. Men jo før du kommer i gang, jo bedre. Og hvis der ikke er penge til efteruddannelse, er der heldigvis masser af gratis viden - fx hos din a-kasse og fagforbund.

Og den gode nyhed er, at vi er mange, der er lidt nye. Vi lægger sporene, imens vi kører. Men kom med, hvis vil udvide dine karriereveje.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Natacha Tjørnholm

tir, 04/02/2024 - 09:39

Jeg er selv godt i gang med ChatGBT og synes at potentialet for AI er enormt spændende

AI er ikke til at komme udenom.

AI er eller bliver en del af de fleste AJKS'eres arbejdsværktøjer.

AI – det er ikke til at komme uden om
Hvilken betydning kan AI få for AJKS'ernes kommende arbejdsmarked? Og hvad er AI egentlig for en størrelse?

Det kigger vi på her

Guides til gratis kurser og uddannelse

Guides til gratis kurser og uddannelse

AJKS' karrierevejledere giver dig en guide med gratis kurser, certificeringer og videreuddannelse.

Find korte kurser, workshops og bliv undervist af nogle af verdens førende universiteter helt gratis. 

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Faglige og sociale arrangementer

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge.