AI – det er ikke til at komme uden om
AI. Du kan ikke åbne en avis, browse på nettet og de sociale medier eller gå til et middagsselskab, uden der bliver talt eller skrevet om AI. Alle har en holdning til kunstig intelligens og dens indtog - ikke mindst i kølvandet på Chat GPT og GTP-4. Nogle er bange, andre er spændte, og mange af os er lidt forvirrede.
Hvad er AI? Hvad kan man bruge AI til? Overtager det vores job? Bliver verden af lave eller til det bedre? Spørgsmålene er mange.
I AJKS har vi valgt at sætte fokus på AI ud fra et fagligt perspektiv set fra medlemmernes synspunkt. Hvilken betydning kan AI få for vores kommende arbejdsmarked? Men før vi kan gøre det, er vi nødt til at forstå, hvad AI er for en størrelse.
Artificial intelligence
AI står for artificial intelligence, som direkte oversat betyder kunstig intelligens. Det er en simulering af menneskelig intelligens, primært kognitive funktioner, som fx evnen til at lære ting fra tidligere erfaringer, løse problemer og planlægge forskellige handlingssekvenser. Det er ikke ensbetydende med, at systemerne har bevidsthed og følelser.
Mange AI’s har sprogmodeller, som gør dem i stand til at læse og forstå menneskeligt sprog. Det betyder fx, at du kan stille et spørgsmål eller en opgave – og så får du svar.
AI er alle vegne. Når du tænder for Netflix, er det et AI-system, der hjælper med at personliggøre din oplevelse og de muligheder, du bliver præsenteret for. Siri, Apples virtuelle assistent, eller Amazons Alexa er andre AI’s, som mange er bekendt med.
AI og AJKS’ernes arbejdsmarked
AI er ikke til at komme udenom. Det er og bliver i højere grad en del af vores arbejdsværktøjer. Værktøjer som kommer til at få indflydelse – og nogle steder allerede har indflydelse – på AJKS’ernes arbejdsformer og metoder.
Fx findes der allerede nu:
- Stemmegeneratorer, som får indflydelse på podcastgenren, undervisningsmateriale, lydindhold og filmproduktion.
- Skriveassistenter, som får indflydelse på indholdsproduktion for både kommunikatører, marketingfolk og journalister
- Billedprogrammer, der skaber billeder og kunstværker, som får indflydelse på fotografer, kunstnere og ikke mindst journalisters arbejde.
- Chat-GPT og GTP-4 som er er egnet til at kondensere mening i tekster, give svar på problemstillinger og producere content af alskens slags.
- AI til annonce og kampagnearbejde, som får betydning for alle marketeers.
- Medieovervågning, som får betydning for medarbejdere indenfor fx politik, kommunikation og journalistik
- Projekt og Excel AI’s, som får betydning for administration, kommunikation og marketing.
Er du klar til at være Tom Cruise?
Og hvad så? Skal vi alle til at skifte fag og retning – kommer robotterne og tager over. Nej, er det korte svar. Det lidt længere er, at du kommer til at arbejde anderledes i fremtiden – som er tættere på, end du tror. Fremtiden indenfor AJKS’ernes fag ligger hos dem, der er omstillingsparate og villige til at ændre arbejdsmetoder og vaner – samt sætte sig ind i ny teknologi. For AI kan gøre mange ting hurtigere, end vi selv kan. Men der skal stadig være et menneske i den anden ende til at sætte processen i gang, guide den i den rigtige retning og lede den i mål. AI kan være med til at optimere dit arbejde, så du skal lave mindre af noget, mere af noget andet – og der vil opstå nye uforudsete opgaver, du skal gribe. Lidt ligesom ved den industrielle revolution, hvor kusken ikke mistede sit arbejde – han skulle bare lære at køre bil.
Jeg hørte for nyligt et godt eksempel, der sammenlignede AI med Dustin Hoffman i den ikoniske 80’er-film Rain Man. Her spillede Dustin Hoffmann en autist, der var genial, men havde behov for guidance fra omverden for at kunne bruge sine evner – i filmen i form af Tom Cruise, der spillede hans lillebror. AI’en er Dustin Hoffman, og du skal være Tom Cruise (og hvem vil ikke gerne være det).
Hvis du vil forberede dig lidt på fremtiden, så har Ask Lehrmann fra Kommunikation og Sprog lavet en fin oversigt over AI-værktøjer, der kan optimere dit arbejde. Bliv klogere på dem her.
Det er også en god ide at sætte dig ind i det man på IT-sprog kalder tokens. De er værd at lære mere om, hvis du fx skal arbejde med GPT-4, for det er mængden af tokens, du kommer til at betale for, der hvor der er brugerbetaling.
Etiske og arbejdsmæssige dilemmaer ved AI
Men inden du dykker hovedkulds ned i AI-verdenen, skal du også være opmærksom på faldgruberne. For AI lyver – altså ikke som en bevidst, ondsigtet gerning, men fordi softwaren er i proces. Vi bygger vejen, imens vi går. Her skal du finde din indre Tom Cruise frem.
Der skal også en større opmærksomhed fra fx journalisternes side. For hvad er billeddokumentation, hvis billeder kan konstrueres? Og der er mange andre store etiske dilemmaer, og udviklingen i AI sker med en hastighed, der kan virke truende, som Allan Boye Thulstrup, næstformand i Dansk journalistforbund, sætter fokus på i sit indlæg i Journalisten
Hvad siger AJKS’ karrierevejleder
"AI er det seneste eksempel på, at det er afgørende at tænke din fagprofil og dine jobmarkeder ind i et digitalt perspektiv. Konkret, at du er i stand til at byde ind med dine kompetencer relateret til digitale værktøjer og platforme. Altså kvalificering af, hvordan du som fx kommunikatør eller journalist integrerer GPT-4 som research-værktøj eller tekstgenerator – med mål om at nå et bedre output, eller mere output", forklarer Søren Cronwald, der er karrierevejleder i AJKS.
"AI er anderledes i kraft af, hvor omfattende en indvirkning det har - samt den hastighed man må forvente, at det kan forandre opgaveløsningen med. Ingen tvivl om, at hard working i højere grad skal erstattes med smart working. Dertil kan man tilføje, at stigende automatisering og digitalisering medvirker til et stigende behov for et human touch. Hvordan får vi fx tilført nærvær, sammenhængskraft og meningsfulde perspektiver i arbejdsprocesser og slutbrugerprodukter", slutter Søren af.
Opsummeret - måske Tom Cruise analogien skal udfoldes – Rainmans empatiske bror får brug for en hjælpende hånd fra den techdrevne agent Ethan Hunt.
Kommentarer