Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny lovgivning letter presset på jobsøgende

Fra 1. januar 2020 kommer der en række forenklinger på beskæftigelsesområdet, som er til gavn for jobsøgende i a-kassen. Ideen er at lette bureaukratiet og tilpasse beskæftigelsesindsatsen til den enkelte.

Ny lovgivning letter presset på ledige

 

Med den nye LAB-lov, som er en forkortelse af det sexede navn ”lov om en aktiv beskæftigelsesindsats”, bliver der lagt op til en række forbedringer:

 

 • Nu er det slut med at tjekke jobforslag hver 7. dag
  Registreringskravet til ledige lempes. Det vil sige, at du ikke længere skal tjekke jobforslag digitalt på jobnet hver 7. dag.
 • Du skal ikke længere være aktivt jobsøgende 6 uger før barsel, efterløn eller job
  Hvis du er ledig og skal starte arbejde, på barsel eller efterløn indenfor 6 uger, skal du ikke længere aktivt søge arbejde, deltage i tilbud eller samtaler. Du behøver heller ikke at søge korte ansættelser, freelanceopgaver eller lignende. De skal dog stadig stå til rådighed for formidlet arbejde i de 6 uger.
 • Aktiveringstidspunktet ensrettes
  Fra 1. januar er det først efter 26 ugers ledighed, at alle ledige skal aktiveres. Tidligere var det differentieret ift. alder. Samtidig er der nu kun krav om én aktivering. Jobcenteret kan dog stadig beslutte, at du har brug for yderligere indsats.
 • Nu kan alle få fire ugers virksomhedspraktik
  Før var der forskellige regler for virksomhedspraktik alt efter om du ledig eller på kontanthjælp. Nu bliver reglerne ens og enklere, da der ikke længere er forskellige varighedsbegrænsninger for virksomhedspraktikken.
 • Formålet med praktikken skærpes
  Virksomhedspraktik har altid skullet have et formål, men nu bliver formålet skærpet, så der stilles direkte krav til indholdet og sigtet med virksomhedspraktikken. Konkret betyder det, at praktikken skal hjælpe dig tættere på dit jobmål - og allerhelst munde ud i et reelt job.
 • Nu er der ikke længere varighedsbegrænsning på aktiveringsindsatser
  Det betyder, at der ikke længere er en begrænsning for, hvor lang en aktivering er. I stedet for fokuseres der på, hvad du får ud af aktiveringsindsatsen ift. opkvalificering.

 

Jobsøgende skal mødes med fair krav og forståelige regler

De nye regler er et produkt af den aftale, som blev indgået af den tidligere regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det radikale Venstre og SF i august 2018. Målet var en gennemgribende forenkling af den aktive beskæftigelsesindsats.

Jobsøgende skal mødes med fair krav og forståelige regler. Om de er fuldt ud forståelige, vil vi ikke komme ind på her. Men det ser lysere ud.

I dag er der mange særregler og undtagelser på tværs af målgrupper. Det ensartes nu. Der bliver større frihed og incitament til at tilpasse beskæftigelsesindsatsen til den enkelte, hvilket vi er meget glade for i AJKS. Ideen er, at når der stilles krav, skal det være om ting, som virker. Det vil vi gøre alt for at hænge politikerne op på.

 

Denne blok er defekt eller manglende. Du kan mangle indhold eller også kræves der, at du aktiverer det oprindelige modul.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Lis Agerbæk Jørgensen

tor, 01/09/2020 - 10:44

Ups, jeg skrev netop et par linjer til brug internt af jeres skrivere/webmaster, sproglige rettelser. De skulle ikke udgives, blot føre til at I retter teksten ;-) Vh Lis Agerbæk