Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Politisk dumstædighed sender arbejdsløse ud over kanten

Den ene a-kasse efter den anden har advaret om det. Den ene faglige organisation efter den anden har set det komme. A-kassernes Samvirke har i tydeligt sprog fortalt de ansvarlige politikere, at 20.000 eller flere arbejdsløse ville falde helt ud af dagpengesystemet, som følge af de ændrede dagpengeregler.

Selv de mest pessimistiske forudsigelser var ikke pessimistisk nok. Nu er det endda kommet frem, at beskæftigelsesministeren på et tidligt tidspunkt var blevet klar over situationens alvor. Jeg tror, at mange politikere for længst har set virkeligheden i øjnene. Alligevel er de tonedøve, og er kun kommet med mindre betydningsløse forslag - primært fordi de ikke er blevet fulgt op af konkrete tiltag. I stedet holder politikerne nærmest dumstædigt fast i både dagpengelængde og genoptjeningsperiode.

Tag akutjob-pakken, som umiddelbart var en løsning i en akut situation. Sagen er bare den, at der ikke har været viljefast opbakning til den. Både private og offentlige arbejdsgivere har strøet om sig med akutjob-stemplet på masser af stillingsopslag.  Så meget, at det blev tydeligt, at der i flere situationer ikke var en seriøs hensigt om faktisk at besætte stillingerne med langtidsledige, de mest sårbare ledige. Det er ikke fair.

Hvis vi ser på AJKS, har kun en håndfuld fået et akutjob. Ordningen har ikke virket efter hensigten, og det har en lang række af de øvrige tiltag heller ikke. Alt imens vi venter på andre grundige tiltag, hælder vi den ene velkvalificerede arbejdsløse efter den anden ud over kanten.

Nu må politikerne tage ansvar og erkende, at de nye dagpengeregler ikke i sig selv skaffer flere nye job, men i stedet kun skaber usikkerhed for masser af mennesker. I stedet for denne dumstædige fastholden af reformen fra 2011, bør politikerne ændre på især genoptjeningskravet og så samtidig stille flere krav til både offentlige og private virksomheder, om at tilbyde rigtige job til rigtige arbejdssøgende. Vi har rigtig mange i AJKS, og de er rigtig dygtige.

Det offentlige kunne eksempelvis begynde med at erstatte de mange løntilskudsjob med rigtige job, og så skulle private arbejdsgivere have en lidt bedre bonus for at ansætte en, der er i akut fare for at ryge ud af dagpengesystemet. Hvis politikerne kan finde ud af at lytte til virkeligheden, skal vi i AJKS og i de øvrige a-kasser nok hjælpe til.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.