Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Velkommen tilbage: 5 ønsker til politikerne

Så er dagen kommet. Folketingets åbning og begyndelsen på et nyt folketingsår.

Vi er mange, der har ønskelister klar til politikerne, nu hvor budgettet skal besluttes på ny og et kommende folketingsvalgår står for døren - og dermed muligheden for at tage livtag med nye og gamle problematikker.

 

AJKS’ ønskeliste til politikerne:

 

 1. Mere fleksible regler på dagpengeområdet
  Det er på tide, at politikerne moderniserer dagpengereglerne. For lige nu kan arbejdet for netværk eller opgaver på CV’et reelt forringe økonomien for den enkelte.


  Mange ledige bruger de supplerende dagpenge til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, holde CV’et opdateret samt skaffe netværk. Men de risikerer en lavere dagpengesats, hvis deres indtjening ikke er høj nok.

  Derudover er det ikke alle, der har 9-17 jobs længere. I stedet stykkes deres arbejdsliv sammen på anden vis. De er den del af arbejdsstyrken, der tilbyder den fleksibilitet, som politikerne efterspørger. Men mange af dem bliver også ramt af ufleksible regler, der ”belønner” deres indsats med en lavere dagpengesats, når de søger supplerende dagpenge.

 

 1. Relevant efteruddannelse og opkvalificering til ledige – også for dem med uddannelse
  Vi skal alle være længere på arbejdsmarkedet og udviklingen går hurtigere og hurtigere indenfor alle brancher. Det betyder, at kompetencer løbende skal opdateres, pudses af og videreudvikles – også for dem der er ledige og har en uddannelse i bagagen. Det er svært i dag.

  Hvis vi skal matche mennesker og marked gennem et helt arbejdsliv, skal der relevante efteruddannelses- og opkvalificeringsmuligheder på bordet, så de ledige til hver en tid kan løfte de job og opgaver, som arbejdsmarkedet udbyder.
   
 2. Bedre sikkerhed – også for de nyuddannede
  Der er brug for et generelt løft af dagpengesatsen, der i høj grad er medlemsfinansieret, men AJKS er imod, at man laver en omfordeling, så det bliver de nyuddannede, der skal betale for andres løft.

  Nyuddannede kommer ud på et dansk arbejdsmarked, der er kendetegnet ved en høj grad af fleksibilitet. Det er nemt at hyre og fyre. Men med forringet dagpengesats og en mulig nedsættelse af deres dagpengedækning, har de ikke den samme grad af sikkerhed, som andre på arbejdsmarkedet. Det skaber et skævt arbejdsmarked med ulige vilkår. Nyuddannede har et langt arbejdsliv foran sig, lad os hjælpe dem godt i gang.
   
 3. Mere ansvar og frihed til at hjælpe ledige godt videre
  Generelt ønsker AJKS, at beskæftigelsesindsatsen bliver forenklet og sat mere fri. Vi håber, at aftalen om opgaveoverlevering til a-kasserne består efter valget, og glæder os til at give ro, kontinuitet og målrettet hjælp til medlemmerne i deres første tre ledighedsmåneder.

  Vi kender medlemmernes arbejdsmarked, fag og branche og kan bedst bygge bro til arbejdsmarkedet.  Ønskescenariet er, at aftalen bliver udvidet, så løsningen med ét kontaktpunkt gælder de første 6 ledighedsmåneder.
   
 4. Større fokus på vores lange arbejdsliv
  Som tidligere nævnt skal vi tilbringe længere tid på arbejdsmarkedet, derfor skal der et større politisk fokus på seniorerne. For kan man virkelig være senior i 20 år af sit arbejdsliv? Og hvordan skal slutningen af arbejdslivet være? Og hvorfor kan man kun forsikre sig i en a-kasse indtil folkepensionsalderen?

  Hvis man har lysten, viljen og muligheden for at være på arbejdsmarkedet, skal man så ikke også have adgang til sikkerhedsnettet, så den eneste økonomiske mulighed ved ledighed ikke kun er at gå på pension?


  Seniorpolitik - i mangel af et bedre ord - skal på dagsordenen.

 

Vi er nok ikke de eneste, der kommer med ønskelister til politikerne i disse dage. Og vi ved, at der er mange ekstraordinære udfordringer nu og i den nære fremtid, der i det perspektiv kan få vores ønsker til at virke mindre vigtige. Men det er de ikke.

For alt det, der sker rundt omkring i verden, har netop indflydelse på det danske arbejdsmarked og på den enkeltes jobsituation. Det har betydning for os alle og for sammenhængskraften i samfundet.

Derfor håber vi, at politikerne vil nærstudere vores ønskeliste - og vi er ikke bange for hjemmelavede gaver, så længe kvaliteten er i orden.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Freelanceundersøgelsen er udarbejdet af AJKS i samarbejde med DJ og Freelancegruppen, og zoomer ind på jobmarkedet og arbejdsvilkårene for soloselvstændige og freelancere i medie- og kommunikationsbranchen.

Temperaturmåling på jobmarkedet for freelancere og soloselvstændige

Er du nysgerrig på, hvordan jobmarkedet og arbejdsvilkårene ser ud for freelancere og soloselvstændige i medie- og kommunikationsbranchen lige nu? 

Hent vores freelanceundersøgelse her

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Faglige og sociale arrangementer

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Den eneste danske niche-rekrutteringsanalyse som udelukkende fokuserer på journalistik, kommunikation, markedsføring, SoMe, sprog, TV og radio.

Rekrutteringsanalyse 2022

Den eneste danske niche-rekrutteringsanalyse som udelukkende fokuserer på journalistik, kommunikation, markedsføring, SoMe, sprog, TV og radio.

Download AJKS' rekrutteringsanalyse