Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Videreuddannelse: Vejen til et succesfuldt arbejdsliv

Videreuddannelse er i dag en nødvendig del af din karriere. Læs her om dine muligheder, uanset om du er i job eller ledig.

Hvad er ligheden mellem din karriere og en smartphone? Begge dele kræver løbende opdateringer, og uanset om du er i job eller ledig, bør du ifølge karrierevejleder i AJKS Rasmus Hengstenberg med jævne mellemrum stille dig selv følgende spørgsmål:

  • I hvilken retning udvikler min branche sig?
  • Hvor ligger mulighederne i den udvikling?
  • Hvilken rolle kan eller vil jeg gerne tage i processen?
  • Og hvad skal der til, for at jeg kan følge med udviklingen?

– Det handler både om at sikre din markedsværdi, og om at skabe et meningsfuldt arbejdsliv for dig selv, understreger han.

Er du i job?

Er du i job, bør du være opmærksom på både at undersøge dine muligheder for opkvalificering gennem dit forbund og arbejdspladsen.

"En oplagt mulighed er at tale med din arbejdsgiver om dine muligheder for at tage et kursus i ny og næ, men at påtage dig nye opgaver, der ligger i tråd med udviklingen i branchen er også en måde at løfte dine kompetencer på." understreger Rasmus Hengstenberg og henviser desuden til rækken af kursusmuligheder gennem henholdsvis Dansk Journalistforbund og Kommunikation og Sprog.

Er du ledig?

Er du ledig med en lang eller mellemlang uddannelse har du ifølge karrierevejleder i AJKS Jens Braarup som udgangspunkt tre muligheder for at videreuddanne dig, nemlig ved at tage en uddannelse gennem den regionale uddannelsespulje, gå i virksomhedspraktik eller søge et løntilskudsjob. For alle muligheder gælder, at du skal være jobsøgende, mens du uddanner dig.

Er du ledig og interesseret i at læse mere om dine muligheder for videreuddannelse? Læs mere om uddannelse og kurser 

Jens Braarup fremhæver privat løntilskudsjob som det mest effektive værktøj, jobcentrene har, fordi undersøgelser viser, at 50 til 60 procent efterfølgende lander et job.

"Generelt er vores medlemmer meget veluddannede, så det er ikke uddannelse i sig selv, der skal få dem i job, men målrettet uddannelse. Derfor er det en god idé at tage imod et individuelt kompetenceafklaringsmøde gennem AJKS." fremhæver Jens Braarup:

Såvel virksomhedspraktik som løntilskudsjob er ifølge Jens Braarup især aktuelt for nyligt færdiguddannede, men også for  medlemmer over 50, der måske skal ud i et brancheskift. Det betyder dog ikke, at det ikke er relevant for andre grupper.

"Konsulentfirmaet Balissager laver hvert år en undersøgelse af, hvad private og offentlige arbejdsgivere kigger på, når de rekrutterer. Den viser, at såvel virksomhedspraktik som løntilskudsjob altid er noget positivt i arbejdsgiverens øjne." konkluderer Jens Braarup.

Læs Ballisagers rekrutteringsanalyse 2016

Af Pia Melander Guilbert