Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Arbejdsgiverne vil se hvem du er!

Det kan godt være, du har brugt en uge på at skrive og finpudse ansøgningen til dit drømmejob, men det hele kan blive ødelagt med ét klik på musen. De fleste arbejdsgivere bruger de sociale medier til at danne sig et helt billede af jobansøgeren, så sørg for at din optræden på de sociale medier ikke skræmmer arbejdsgiverne væk.

”De sociale medier er ofte tættere på virkeligheden end den jobansøgning på en A4-side, jeg får, hvor der står en række superlativer”, siger John Pedersen.

Han er direktør hos kommunikationsvirksomheden Operate og bruger jævnligt de sociale medier i forbindelse med ansættelser i virksomheden. Hvis han selv er ude at headhunte, er de sociale medier det første sted, han kigger. Hvis han sidder med en stak jobansøgninger, vil han vælge de mest interessante ud, inden han går på nettet.

”Det er klart LinkedIn, der er relevant for os. Jeg vil ikke sige, jeg ikke har været forbi Facebook, men det er klart LinkedIn, der er det mest interessant.”

Billeder har betydning

Når John Pedersen tjekker potentielle ansatte ud på nettet, er det deres faglige profil, han er optaget af.

”Jeg er ikke interesseret i at vide, om folk har været til fest og drukket sig fulde”, fortæller han. Problemet er, at han nogle gange ikke kan undgå at støde på den slags info, når han laver en Google-søgning, og hvis man først har fået folks private billeder på nethinden, kan de være svære at glemme igen.

”Det skal man være bevidst om, når man stiller sig frem på de sociale medier – at andre folk også får informationer, de slet ikke har lyst til at få”, pointerer han.

Derfor er det altid en god ide at tjekke sikkerhedsindstillingerne på dine private profiler, så det kun er din faglige identitet, der er tilgængelig for andre netsurfere. Din faglige tilstedeværelse på nettet er til gengæld enormt vigtig i en ansættelsessituation – det er den, der giver din kommende arbejdsgiver mulighed for at danne sig et helt billede af dig.

Det gælder om at være på

Som leder af en kommunikationsvirksomhed er det naturligt for John Pedersen at bruge nettet i sin ansættelsesproces, ligesom det er naturligt for ham at forvente, at jobansøgere til en virksomhed som hans er til stede digitalt.

”Det ville være underligt, hvis folk, der vil arbejde i kommunikationsbranchen, ikke er på nettet. Jeg forventer i hvert fald, at unge mennesker er på”, siger han.

På nettet leder han efter sammenhæng mellem det billede, folk giver af sig selv i deres jobansøgninger og CV, og det billede, de giver af sig selv på LinkedIn. De to billeder skal gerne stemme overens.

”På LinkedIn kigger jeg på, hvilken faglighed folk har, hvilken erfaring folk har, hvordan de præsenterer sig, og hvad er de engageret i. Jeg er interesseret i alt omkring den professionelle person”, siger han.

Læs Dansk Journalistforbunds gratis guide til LinkedIn

Det er en interesse, som han har tilfælles med Danske Bank, hvor netsøgning også er almindeligt i forbindelse med jobansættelser.

Sociale profiler påvirker samlet vurdering

I Danske Bank er der ingen regler for, om man må tjekke jobansøgerne ud på de sociale medier, det er op til de enkelte ledere, om de vil bruge nettet i deres vurdering af kandidaterne.

”Jeg vil tro, at man kan bruge en søgning på de sociale medier som et supplement til den information, lederne typisk har til rådighed i den motiverede ansøgning og CV. Nogle ledere kan finde på at tjekke yderligere på nettet, og det vil ikke mindst gælde LinkedIn”, fortæller Ole Bech-Petersen, der er rekrutteringschef i Danske Bank.

”Noget er meget konkret – det kan være at tjekke ansøgerens billede, hvis det ikke er med i CV’et. Det kan også være for at tjekke, om man har fælles kontakter til en ansøger, og det kan være for at få lidt ekstra information, hvis man bliver i tvivl om ansøgerens CV. Det kan være viden, man spørger ind til i løbet af en samtale”, uddyber rekrutteringschefen.

”Vi laver en samlet vurdering af den enkelte ansøger, og der er mange faktorer, der spiller ind”.

Bløde værdier

I Danske Bank kigger de groft sagt på to ting ved ansøgerne.

”Det helt afgørende er, at vedkommende har de rette faglige kompetencer. Vi lægger også i høj grad vægt på det, der bliver kaldt soft skills”.

’Soft skills’ er udtrykket for de egenskaber, der ligger ud over dine faglige og uddannelsesmæssige kompetencer.

”Hvilke soft skills, vi kigger på, varierer fra job til job”, forklarer rekrutteringschefen.

”I mange tilfælde er det vigtigt, at man trives godt med forandring. Vi lægger også vægt på folks evne til at samarbejde, f.eks. evnen til at samarbejde med en, der har en anden alder, uddannelse eller nationalitet.”

Danske Bank laver en helhedsvurdering af kandidaterne, men det er på forskellige tidspunkter i rekrutteringsprocessen, de kigger på de forskellige kompetencer.

”Når vi gennemgår ansøgningerne, lægger vi vægt på to ting, inden vi inviterer folk til samtale, og det er fagligheden og motivationen. Det er det, man skal lægge fokus på i sin ansøgning. Det er det, der betyder allermest i de indledende runder.”

Når Danske Bank på den måde har fået indsnævret, hvilket kandidater der rent fagligt passer perfekt til deres profil, begynder de at kigge nærmere på detaljerne.

”Senere i rekrutteringsforløbet lægger vi vægt på soft skills. Jo længere du kommer i rekrutteringsprocessen, jo mere betyder de ting, der egentligt ligger uden for fagligheden”, siger Ole Bech-Petersen.

Tre gode råd fra Ole Bech-Petersen om jobsøgning

  1. Lav research: Gå på nettet eller tal med nogen, der kender virksomheden indefra.
  2. Ring kun, hvis det er nødvendigt: Ring til virksomheden, hvis du har relevante spørgsmål, som du ikke kan finde svar på andre steder. Lad være med at ringe, bare for at ringe.
  3. Motiver din ansøgning: Fortæl, hvorfor du brænder for jobbet.

Tre gode råd fra John Pedersen om jobsøgning

Selvom du er arbejdsløs, er det vigtigt at være fagligt aktiv. Sørg for at:

  1. Lave frivilligt arbejde
  2. Være aktiv på de sociale medier og skriv gerne artikler
  3. Være aktiv i foreningslivet

Af Majken Søndergaard Eliasen