Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Regeringens nye beskæftigelsesudspil skæmmes af trusselsdiskurs

Så kom regeringens beskæftigelsesudspil 2018. Læs hvad der af plusser og minusser i forhold til dagpengesystemet nu.

beskæftigelsesudspil 2018

Jakob Carlsen

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er netop kommet med et nyt udspil på beskæftigelsesområdet, der har som erklæret mål at sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet. 

Og fair skal være fair – der er gode initiativer i udspillet, men det skæmmes af en diskurs, der medfører, at motivation af ledige er lig med tvang, fornedrelse og trusler. 

Forslaget om, at nytteindsats (nyttejob) skal kunne tages i brug af jobcenteret som et redskab til at motivere ledige til at søge bredere geografisk, er et glimrende udtryk for denne misforståede tilgang til motivation.

Har du ikke tid til at tygge dig igennem hele forslaget, få du et hurtigt overblik over plusser og minusser i forhold til dagpengeområdet.

Og lad os bare starte med det positive

Plusser i regeringens nye beskæftigelsesudspil

Kommunerne skal investere mere i at få ledige i job

På baggrund af positive erfaringer fra jobcentre, der har investeret massivt i fx flere jobkonsulenter og dermed færre borgere per konsulent, lægges der op til, at kommunerne skal investere mere i at få ledige i job. Der indsamles investeringscases, der skal fungere som inspirationskatalog for kommunerne.

Mere og højtuddannet arbejdskraft til virksomheder i hele landet

Bevillingen til Landdistriktsvækstpilotordningen fordobles i 2018 og der tilføres yderligere 10 mio.

Dette er meget positivt, da det har vist sig at være en eftertragtet ordning, der fører akademisk arbejdskraft til landdistrikterne og samtidig – da det tæller som en ordinær ansættelse – har direkte effekt på beskæftigelsen modsat løntilskud og virksomhedspraktik.

Jobbørs for seniorer

Der oprettes en jobbørs for seniorer på jobnet.dk. Den skal understøtte, at seniorer får bedre muligheder for at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Samtidig skal jobbørsen synliggøre denne potentielle arbejdskraft for virksomhederne.

Udfordringen er dog, at kun ganske få arbejdsgivere benytter jobnet.dk, når de skal rekruttere.

Målrettet hjælp til virksomheder til at rekruttere ledige

Igen gør regeringen et forsøg på at få virksomheder til at benytte jobcentrene, jobservice og digitale jobordre i deres rekrutteringsproces. Det sker dels ved at afsætte en pulje til udvikling af jobcentrenes virksomhedsservice, og dels ved at igangsætte kampagner, der skal udbrede kendskabet til jobservice og digitale jobordrer.

Det kan undre, at a-kasserne slet ikke er medtænkt. I AJKS har vi langt bedre overblik over vores medlemmers kompetencer end andre aktører, herunder jobcentrene. Derfor kan vi i mange tilfælde i langt højere grad sikre et godt match. Det vil derfor være en væsentlig forbedring af udspillet at tænke a-kasserne med i rekrutteringsprocessen.

Og med det, vender vi os mod de største minusser i det nye udspil.

Minusser i regeringens nye beskæftigelsesudspil

Kampen om uddannelsesmidler bliver (endnu) hårdere

Fremadrettet foreslår regeringen, at kontanthjælpsmodtagere omfattes af den regionale uddannelsespulje. Desværre uden, at der føres flere penge til denne i forvejen begrænsede pulje, der er på 102 mio. årligt.

Konkurrencen om de få midler, bliver dermed hårdere.

Dette vil især ramme ledige med en videregående uddannelse, da den regionale uddannelsespulje er den eneste kilde til opkvalificering, denne målgruppe har i jobcenterregi.

Dobbelt op på karantænen

Regeringen lægger op til at fordoble karantænen, når du selv siger op. Det vil medføre, at du ikke kan få dagpenge i seks uger – frem for tre i dag. Det er en helt uacceptabel forringelse af den fleksibilitet og sikkerhed, dagpengesystemet bør rumme.

Samme krav lægges der op til, skal gælde ved manglende rådighed.

Dagpengemodtagere skal søge i hele landet

Regeringen foreslår, at alle dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere, åbenlyst uddannelsesparate og integrationsydelsesmodtagere skal søge og kunne tage arbejde i hele Danmark – uanset den daglige transporttid, hvis der er tale om områder hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Det gælder også for dimittender, der skal søge job i hele landet (alle typer job, ikke kun mangelområder).

Uagtet at der i udspillet står, at der skal tages behørigt hensyn til familiemæssige forhold, er dette en alvorlig indgriben i den enkeltes frihed, ligesom det er uklart, hvad formuleringen 'hele landet' egentlig betyder.

Således svarer beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, følgende på et Spørgsmål fra TV2 News:

”Kan man så også blive tvunget til at rejse fra eksempelvis Rødovre til Skagen?

- Nej, det er for langt at rejse fra den ene ende af landet til den anden, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til TV 2.”

Læs hele artiklen fra TV2 News om beskæftigelsesudspillet nu >

Nytteindsats til dagpengemodtagere

I dag kan jobcentrene give nytteindsats til dagpengemodtagere som et rådighedsprøvende tilbud.

Regeringen lægger op til, at jobcentrene skal kunne bruge nytteindsats fra første dag, som en motivationsfaktor til at få ledige dagpengemodtagere til at søge bredere geografisk (og således uden, at der skal have været en forudgående tvivl om rådigheden).

Her er der tale om en forfejlet forståelse af, hvordan man motiverer ledige. Ingen bliver mere motiverede af at plukke pileurt på Amager Fælled. I AJKS har vi stor succes med at motivere ved at anskueliggøre muligheder og fordele og støtte op om den enkeltes målsætning.

Læs hele forslaget nu > 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.