Kamilla: Jeg vil bryde tabuet om at være ledig
Er du jobsøgende i mere end to år, mister du dine dagpenge. Det skete for Kamilla. Men det økonomiske tab af dagpenge var ikke det værste. Det var tabet af identitet, som hun følte, at hendes job gav hende. Den følelse blev erstattet af en følelse af at være flov over at modtage offentlig forsørgelse og ikke bidrage.
Kamilla Sarossy er 37 år og bor i Vejle. Hun er uddannet både multimediedesigner og cand. mag. i humanistisk informatik. I løbet af min tid i AJKS har jeg mødt Kamilla flere gange. For et par uger siden tikkede en mail ind i min mailboks. Kamilla skrev:
”Hej Patrick. Jeg har fået job - hurra! Jeg er blevet udlejningsassistent hos AVIS. Nå, jeg skriver til dig, fordi jeg gerne vil tilbyde AJKS at holde foredrag om min vej ud af ledighed. Kh. Kamilla Sarossy”.
Fordi jeg gerne vil have Kamillas historie ud til så mange som muligt, spurgte jeg hende, om hun kunne være interesseret i at stille op til et interview. Det sagde hun heldigvis ja til. Langt de fleste AJKS-medlemmer, der modtager dagpenge, har ikke lyst til at dele deres historie med andre. Kamilla er så modig, at hun gerne vil fortælle om, hvordan det har været at være ledig – og hvordan det føles at være en af dem, der har måttet kæmpe for at finde tilbage på arbejdsmarkedet.
"Min længerevarende uddannelse var ofte en udfordring"
Kamillas historie er typisk for de jobsøgende medlemmer, der mister deres dagpengeret – nemlig at de gør alt, hvad der står i deres magt, for at få et job, og rigtig ofte kommer tæt på et job. Sådan har det også været for Kamilla. Hun er nu fastansat som udlejningsassistent hos AVIS. Et job uden udløbsdato og et job, hvor det offentlige ikke giver tilskud til hendes løn. Men det er også et job, som hun er tydeligt overkvalificeret til. Netop det parameter, at hun har en længerevarende uddannelse, har faktisk også flere gange været en hindring for hende til jobsamtaler.
”Når jeg har søgt servicejobs, pædagogjobs og HK-jobs, har jeg gang på gang oplevet, at min længerevarende uddannelse har været en udfordring, fordi arbejdsgiverne vurderer, at jeg kun vil have jobbet midlertidigt – indtil jeg finder et mere fagligt relevant job. Og så bliver det altså virkelig svært at finde et job!” siger Kamilla.
Kamilla understreger, at hun er rigtig glad for sit job hos AVIS. Især det, at hun forsørger sig selv, giver hende en god følelse.
Faglig erfaring, netværk og indsigt i forskellige brancher
Alene i 2016 har Kamilla sendt mere end 160 ansøgninger. Samtidig har hun benyttet sig af flere af de muligheder, der er i dagpengesystemet. Blandt andet virksomhedspraktik og løntilskud. På sit cv sørgede Kamilla dog altid for, at ansættelserne stod anført som projektansættelser.
”Det var bare nemmere, så var der ikke nogen spørgsmål. Med et blankt cv kommer du i hvert fald ikke ud af ledigheden. De jobs gjorde jo, at jeg kom ud og fik nogle succeser. At arbejde for andre gav mig selvtillid og en tro på, at det nok skulle lykkes mig at komme videre,” fortæller hun.
Men det var ikke kun selvtillid, Kamilla fik. Hun fik også faglig erfaring, netværk og indsigt i forskellige brancher. Udover en række faglige resultater erfarede Kamilla, at hun i hvert fald ikke skal være selvstændig, da hun trives bedst med at have kollegaer omkring sig.
At Kamila er en social og udadvendt person, viste sig også at være en stor fordel, da hun begyndt at opsøge mennesker, hun gerne vil have i sit netværk, og spørge dem, om de kunne tænke sig at drikke en kop kaffe med hende. For Kamilla var kaffemøder og netværk vejen ud af ledighed.
”Der gik faktisk sport i det for mig. Men jo, det var grænseoverskridende, første gang jeg inviterede mig selv på kaffe og skulle mødes med et menneske, jeg kun havde set et billede af på LinkedIn,” siger Kamilla og tilføjer, at kaffemøderne derfor er noget, hun ville ønske, hun havde fokuseret på alllerede fra første dag, hun var jobsøgende.
AJKS var guld værd
Ud over de obligatoriske temamøder, man som jobsøgende skal deltage i hos AJKS, har Kamilla flere gange fået sparring af AJKS’ karrierevejledere. Fordi Kamilla bor i Jylland, har hendes primære kontakt været Jens Braarup, der har kontor i Fiskergade i Aarhus.
Jens har bl.a. givet Kamilla individuel rådgivning om både opbygning af cv, feedback på ansøgninger og vejledning om at gå til jobsamtaler.
Hun har også haft AJKS med som bisidder ved møder med jobcentret.
”I den situation er Jens med sin kæmpeerfaring fra jobcenterverdenen guld værd. Jens kender lovgivningen, og jeg har virkelig set ham som min advokat. Han sørger for, at jeg får det, jeg har ret til og krav på. Jeg føler nogle gange, at systemet ikke er på min side, og derfor er det rart at have Jens fra AJKS, for jeg ved, at han er interesseret i, at jeg får, hvad jeg har ret til.”
Efter at AJKS har fået en fast medarbejder i Aarhus, oplever Kamilla, at AJKS er blevet mere nærværende.
”Jens har en kæmpe faglig ekspertise. Jeg har hørt flere fynboer og jyder sige, at det gør en kæmpe forskel, at der er en fast medarbejder i Aarhus. Vi kender Jens og ved, at det er ham, der holder oplæg, når vi kommer ind af døren i Aarhus. Det giver en professionel nærhed”.
"Jeg vil bryde tabuet om det at være ledig"
Et par dage efter vores interview skriver jeg til Kamilla og siger tak for et godt interview. Jeg spørger, hvorfor hun – modsat de fleste andre ledige – har lyst til at stille op til interview om det at være jobsøgende og modtage dagpenge, arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse. Jeg vil lade Kamillas svar aflsutte denne artikel:
”Jeg vil gerne dele min historie, sådan at andre ledige finder modet til at "kæmpe" videre for at lande et job. At der er en vej ud af arbejdsløsheden, og at de ikke er alene med deres oplevelser. Jeg vil gerne bryde tabuet om det at være ledig. Som ledig havde jeg behov for at høre andre lediges historie om, hvordan de kom i job - og ikke kun høre det fra folk, der ikke har været ledige selv. Det at høre fra én, der har gået gennem det samme som en selv, hvordan det er - det betyder noget - det gør en forskel for forståelsen af ens situation. Særligt når ledige altid bliver mødt med, at ”du kan da bare få et job hos Føtex, Fakta osv.” Hvis jeg kan inspirere andre med min historie, så er det godt, og jeg har været med til at gøre en forskel.”
Af Patrick Mark Reimers