Sidder du på bagsædet eller griber du rattet?
Som nyuddannet kommer du med den nyeste viden og er (ofte) topmotiveret. Derfor efterspørger mange bureauer nyuddannede - i hvert fald, når du viser initiativ og passion. Bliv klogere på, hvordan du gør det nu.
Gik du glip af morgenmødet den 6. november hos IIH Nordic, får du her de centrale pointer. Vi hørte denne morgen indlæg fra digital strategist og partner, Steen Rasmussen, event praktikant, Josefine Rasmussen samt event manager, Jomar Reyes, så vi kom vidt omkring.
I denne artikel kan du blive klogere på:
- Hvilke kompetencer efterspørger bureauerne?
- Hvordan er arbejdsdagen på et bureau?
- Tag styring over dit brand – og skyd genvej til næste job
1. Arbejdsgiverne ansætter dig som en investering
Når du søger job, skal du tænke på din modtager – og din modtager er en forretning. Uanset om du søger hos en privat virksomhed, det offentlige eller en organisation, bliver du ansat, når modtager kan se, at dét du kommer med, giver værdi i forhold til de opgaver, der skal løses.
Så før du sender din ansøgning af sted, så vær helt sikker på, at du
- Viser, hvad du bringer med dig af værdi (for virksomheden)
- Har matchet den værdi i forhold til virksomhedens behov
- Har oversat dine kompetencer til et sprog, din modtager forstår
En god beskrivelse af dig selv er langt fra nok til at hæve niveauet i en ansøgning, hvor du i princippet kan lave en ’søg og erstat’ på navnet på den virksomhed du søger hos.
Som Steen Rasmussen, partner i IIH Nordic, forklarer, svarer det til, at du sender hele hovedbiblioteket af sted og blot skriver: ”Find selv svaret her – der er garanteret, noget du kan bruge.”
2. Vis at du er god til at lære at lære
Den hast, hvormed arbejdslivet og opgaver udvikler sig betyder, at størstedelen af det, du ved i dag, er forældet om få år. At 80 procent af de jobs dine børn skal have, endnu ikke er opfundet og at hele brancher er ved at forsvinde, blandt andet grundet automatisering og kunstig intelligens.
Derfor efterspørger bureauerne, at du kan lære at lære.
Kan du det, så vis det.
Med hyper læring – gratis kurser og certificeringer på nettet – er der ingen undskyldning for at være bagud på de digitale kompetencer. Virksomheder som Google, HubSpot og Salesforce giver fx gratis adgang til kurser og certificeringsforløb.
Det er i dén grad noget de kigger efter i bureauerne, så investér i dig selv og husk at skrive det på CV’et og din LinkedIn profil.
Og har du taget et par certificeringer, er du ikke alene foran på viden, du er også foran på initiativ.
Prøv selv kræfter med nogle af de online certificeringsforløb og kurser:
Trailhead – Salesforce træning online
3. Hurra for de nyuddannede!
Nyuddannede kommer med den seneste viden fra universiteterne, de er typisk topmotiverede og ivrige efter at lære nyt.
Så der er stort behov for dig, der lige har fået stukket afgangsbeviset i hånden. Ofte ser bureauerne det som en styrke, at du kan formes og oplæres i netop deres tilgang og redskaber.
Vær ærlig omkring dine svagheder, styrker og kompetencer
Vær ærlig om, hvad du kan og måske har brug for oplæring i. Dels hjælper det virksomheden med at finde den rette position til dig, dels hjælper det dig med at lande i den rigtige virksomhed.
De HR-ansvarlige ser lige igennem dig, hvis du forsøger at bluffe eller puste din erfaring kunstigt op.
Spørgsmål du med fordel kan forberede dig lidt på i denne afdeling, er fx
- Hvilke eksperter følger du på sociale medier?
- Hvor får du din viden [inden for xx felt] fra?
- Hvilke nyhedsbreve (eller andre kilder) synes du er særligt værdifulde?
Hvordan er så arbejdsdagen på et bureau?
På IIH Nordic arbejder de 4 kun dage om ugen – hvis du altså har været ansat i et stykke tid.
Erfaringerne fra det første år med 4-dages arbejdsuge har nemlig vist, at vi skal træne os op til at arbejde mindre – fordi det samtidig kræver, at vi arbejder mere koncentreret og effektivt.
”Det svarer til, at du er vant til at løbe 10 km fem dage om ugen på et løbebånd. Så kommer jeg lige forbi og siger: Nu har du 4 dage til at løbe i – og i øvrigt skruer jeg lige op for distancen til 15 km per dag…” som Steen Rasmussen forklarer.
Derfor har IIH Nordic skræddersyet et onboarding-forløb, hvor medarbejderne blandt andet oplæres i at arbejde med produktivitetsteknikken, Pomodoro, trænes i at give og bede om feedback, får adgang til hjernemusik og lærer at spotte, hvilke arbejdsgange, der skal automatiseres.
Men udover erfaringerne med 4-dages arbejdsuge, der i den grad har ændret på arbejdsdagen for medarbejderne hos IIH Nordic, har digital strategist og partner, Steen Rasmussen, event praktikant, Josefine Rasmussen samt event manager, Jomar Reyes også følgende – mere generelle råd til dig – der er nyuddannet og overvejer en karriere inden for bureaubranchen:
1. Sælg ikke noget, der koster mere end det er værd
Som konsulent på et bureau er du en forretning i forretningen. Det betyder blandt andet, at du skal kunne fakturere din tid. Du skal være afklaret med, at kunderne skal betale for det arbejde, du laver for dem, og du skal helst arbejde på kundeprojekter i min. 60-70 procent af din tid.
Grænserne mellem salg og leverance kan nemt flyde sammen, fordi du hele tiden skal sælge dine næste timer. Men måden du sælger på, på et bureau, er via din faglighed – og ved at du kan sætte dig ind i andre menneskers problemer og hjælpe dem videre.
Det kræver en høj etik.
”Jeg har en tommelfingerregel om aldrig at sælge noget, der koster mere end det er værd for kunden,” som Steen forklarer.
2. Både plads til haren og skildpadden
Undersøgelser viser, at den ene halvdel af os motiveres af penge og prestige, mens den anden halvdel motiveres af anerkendelse fra kolleger og peers (groft sagt).
Så selvom der nok er flest specialister på et bureau som IIH Nordic, er der plads til både haren og skildpadden. Altså, til dig, der gerne vil hurtigt op ad karrierestigen og dig, der nørder den ovre i hjørnet.
Så igen – afklar med dig selv, hvad du primært motiveres af. Det hjælper HR-afdelingen med at finde den rette stol til dig.
Sidder du på bagsædet eller griber du rattet?
Fælles for de nyuddannede, der lander hos IIH Nordic, er passion (plus et par andre kompetencer, men passionen er afgørende).
Kan du spille et instrument, har du dyrket sport på et højt plan, eller har du taget et par af føromtalte certificeringer?
Det viser, at du er dedikeret, har selvdisciplin og er god til at lære. Og dét er egenskaber, du får brug for på et bureau. Det viser også, at du er proaktiv og hopper ind bag rettet i stedet for at kukkelure på bagsædet.
Hvad er du kendt for – og hvem kender dig for det?
Mulighederne for selv at tage styring, er mangfoldige i disse internet-tider. Men hvis du mangler inspiration, får du her på falderebet et par ekstra råd fra event manager (og top-netværker) Jomar Reyes:
Find en mentor. Hvem i dit netværk kan du række ud til og bede være din mentor? Find en fra en relevant branche eller en, der har nogle af kompetencer, du gerne vil erhverve dig. Det er nemmere end du tror, og de fleste vil gerne hjælpe andre på vej.
Aktivér dit netværk: Gå til events – brug fx MeetUp, Eventbrite og events i din a-kasse eller fagforening og brug LinkedIn til at holde relationen ved lige og finde nye kontakter.
Opsøg peer to peer træning. Hvis du mangler træning inden for bestemte programmer eller områder, så brug dit netværk. Hør hvem der kan afsætte et par timer til at sætte dig ind i det.
Sørg for konstant efteruddannelse – brug online kurser, certificeringer og al den teknologi, der er lige for fingerspidserne af dig.
Vis, at du kan bruge teknologien. Du har styr på teorien og metoderne, når du kommer lige fra uddannelse. Ofte mangler du lidt på praktikken. Så start en blog eller lav fx en YouTube kanal, hvis du laver video.
Så kan du øve dig, vise at du har passion og ved at vise eksempler på, hvad du kan, kan du ofte skyde genvej til dit næste job.
Find dit næste event nu
Vil du med på næste virksomhedsbesøg eller finde andre events, der kan udvide dit netværk og styrke din faglighed?
Kommentarer