Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Dagpengesystemet er den fremtidssikrede løsning for de små selvstændige, der ikke passer ind i hjælpepakkerne

Mange små selvstændige med blandede indtjeningsforhold passer desværre ikke ind i hjælpepakkerne. Men dagpengesystemet kunne, med en forholdsvis enkel tilpasning, blive en reel forsikring for denne udsatte del af arbejdsmarkedet.

Tine Johansen formand for AJKS udtaler sig om dagpengesystemet og selvstændige

Benita Marcussen Tine Johansen - formand for AJKS og Dansk Journalistforbund.

Det er bemærkelsesværdigt, at politikerne stort set så bort fra dagpengesystemet, da man udformede hjælpepakkerne. Samtidigt definerede man indirekte et eksistensminimum på 23.000 kr. pr. måned eller cirka 5.000 kroner højere end dagpengesatsen.

Lad os understrege, at set fra en fagforening og en a-kasse – og som helt almindelige borgere i Danmark – sætter vi meget stor pris på, at regeringen og Folketinget de seneste uger har handlet hurtigt og gennemført en række meget omfattende og nødvendige hjælpepakker.
Og vi krydser alle vore fingre for, at pakkerne vil medvirke til at bringe erhvervslivet og arbejdsmarkedet nogenlunde helskindet igennem corona-krisen.

Men i skrivende stund er der stadigvæk en betydelig gruppe, som ikke kan få glæde af hjælpepakkerne. Det er de små selvstændige, der forsørger sig selv med en blanding af omsætningen i deres virksomhed og et supplerende lønmodtagerjob som lærervikar eller butiksansat. 

De er faldet ned imellem hjælpepakkerne. Nogen af dem har haft for lille indtjening til at blive omfattet af kompensationen. De kan kun få kompensation for deres B-indkomsttab, ikke for tabet af A-indkomst. Og nogen af dem er ikke medlem af en a-kasse.

En dugfrisk undersøgelse, som Dansk Journalistforbund har lavet i samarbejde med SMVdanmark* viser, at halvdelen af de selvstændige DJ-medlemmer har fået et akut fald i omsætningen på over 70 procent.
Og cirka 25 procent af dem er ikke medlemmer af en a-kasse for selvstændige.

Der kommer en tid efter den 9. juni og hjælpepakkernes umiddelbare rækkevidde.
Derfor bør politikerne nu løfte blikket og være med på at finde nogle langtidsholdbare løsninger.

Udfordringerne med at få tilpasset hjælpepakkerne har været en øjenåbner for mange: Nu står det klart for alle, at det danske arbejdsmarked er uhyre fleksibelt og meget differentieret. Det består ikke længere udelukkende af funktionærer og timelønnede. Der er også korttidsansatte, freelancere, kombinatører, selvstændige med og uden CVR-nummer og flere andre. Men mange af dem mistede alle opgaver og al indtjening uden varsel, da der blev lukket ned.

Den danske model skal bestå af lige dele fleksibilitet og sikkerhed. Og hvis vi vil have den store fleksibilitet, som freelancerne og de små selvstændige kan give, så må vi også give dem noget mere af den sikkerhed, som resten af arbejdsmarkedet har.

Vi har allerede et dagpengesystem, der med et par tilpasninger kan give netop den sikkerhed. Tilbage i 2018 blev der lavet nogle gode justeringer af dagpengereglerne. Justeringerne betød, at kombinatører og andre med blandede indtjeningsforhold kunne optjene dagpengeret ved at medregne både lønmodtagerarbejde og indtjening i virksomheden.

For at få dagpengene skal de dog oftest lukke virksomheden helt ned.

Det sidste er et problem, for en masse værdier går tabt med en lukning. Og desuden er det et problem, at en del af de selvstændige ikke er medlem af en a-kasse. Begge dele kan politikerne relativt enkelt gøre noget ved allerede nu:

1. Dagpengeret til selvstændige uden at skulle lukke sin virksomhed.
Dermed kan de allerede eksisterende dagpengeregler for at beregne støtte på baggrund af både lønarbejde/honorar og CVR anvendes.

2. Tillad et vindue for selvstændige til at melde sig ind i en a-kasse.
Det åbne vindue kan gælde alle, der kan opfylde beskæftigelseskravet efter gældende regler. 

Hvis en selvstændig bliver medlem af en a-kasse med tilbagevirkende kraft, bør vedkommende rimeligvis betale eller afdrage kontingent et år bagud. 

Denne løsning har nogle åbenbare fordele: Dagpengeloftet på 19.876 kr./mdr. er lavere end med hjælpepakkerne. Men kompensations­graden for dagpengene er til gengæld højere, nemlig 90 procent i stedet for 75 procent.

Da dagpengemodtageren løbende skal modregne eventuel samtidig indtægt, bliver vedkommende ikke ramt af et muligt tilbagebetalingskrav.  

Samtidig kan den selvstændige fortsætte som medlem af a-kassen, og vil dermed også have en længere forsikringsperiode end hjælpepakkens rækkevidde til den 9. juni. 

For beskæftigelsesministeren er der en ikke uvæsentlig sidegevinst ved løsningen: A-kasserne vil lette hans medarbejdere i ministeriet for en stor administrativ arbejdsopgave med at håndtere de grupper, som mange stadigvæk kalder atypiske. 

*) DJ har i samarbejde med SMVdanmark, brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder i Danmark, i begyndelsen af denne uge lavet en undersøgelse, der blandt andre omfattede godt 4.000 freelance og selvstændige medlemmer af DJ.

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund Medier & kommunikation
og for AJKS, A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
og Linda Garlov, direktør i AJKS.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.