Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Guide til dagpenge for freelancere og selvstændige

Landet lukker op og i, og det samme gør arbejdsopgaverne og økonomien for selvstændige og freelancere. Her kommer a-kassen ind i billedet. Du kan nemlig få dagpenge som selvstændig eller freelancer, der er bare et par regler, du skal have styr på. Dem hjælper vi dig med her.

Vi hjælper dig med reglerne, når du er selvstændig eller freelancer og skal have dagpenge

Jacob Nielsen

Disclaimer
AJKS bruger ofte betegnelsen freelancer, fordi det er sådan, mange af vores medlemmer beskriver sig selv. Men det er vigtigt at vide, at man ikke kan være freelancer ifølge arbejdsløshedslovgivningen. Her driver du enten selvstændig virksomhed eller er (freelance)lønmodtager.

Hvad er din situation?

Telefonen står stille og opgaverne svinder ind, så du vil gerne benytte dit sikkerhedsnet. Her kan AJKS hjælpe med supplerende dagpenge, der supplerer din indtægt – eller almindelige dagpenge. Mange medlemmer driver både selvstændig virksomhed og er lønmodtagere. Men du kan heldigvis tælle begge indtægtskilder med, når vi skal beregne din dagpengeret.

Det kan også være, at du allerede er ledig på dagpenge, og du gerne vil starte din egen virksomhed for at få en fod ind på jobmarkedet – her kan du også søge om supplerende dagpenge.

Men først skal vi vide, hvad din situation er.

Her kan du se de forskellige muligheder og finde de regler, der gælder for dig:

 

Freelance-lønmodtager:

Din hovedbeskæftigelse er (freelance)lønmodtagerarbejde.

Som freelance-lønmodtager kan du få supplerende dagpenge i de uger, hvor du ikke har meget arbejde. Du kan få supplerende dagpenge i 30 uger indenfor 104 uger.

De 104 uger er en løbende periode. Det vil sige, at hver gang du indsender dit dagpengekort, kigger vi på antallet af uger, du har modtaget supplerende dagpenge indenfor de seneste 104 uger. Det kan betyde, at nogle af dine tidligste uger ikke længere tæller med i de 30 uger, hvis de ligger før 104 ugers perioden.


Alt arbejde bliver modregnet
Alt arbejde bliver modregnet i dine dagpenge. Dine supplerende dagpenge bliver udbetalt for en måned i forholdet mellem 160,33 timer som fuldtidsforsikret og dine arbejdstimer i måneden.

Det vil sige, at hvis du fx arbejder 130 timer i en måned, så modtager du supplerende dagpenge for 30,33 timer. De supplerende dagpenge udbetales med din sats pr. time på dagpenge.

Ligegyldigt om du får suppleret op for én eller flere dage indenfor samme uge, så bruger du 1 uge af dine supplerende dagpenge. Det vil sige, at du bruger 1 af dine 30 uger, så snart du får supplerende dagpenge.

Når du har opbrugt din ret til supplerende dagpenge, kan du ikke få dagpenge i de uger, hvor du arbejder, men du kan stadig få fulde dagpenge i de uger, hvor du ikke arbejder.

 

Freelance-selvstændig/selvstændig som bibeskæftigelse:

Du kan få supplerende dagpenge, hvis du er ”freelance-selvstændig”. Det betyder, at du kan få supplerende dagpenge, hvis du driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, og du har mistet dit job som lønmodtager, der var din hovedbeskæftigelse.
 

Der er tale om selvstændig bibeskæftigelse i disse to situationer:

  1. Du kan drive en eksisterende virksomhed videre, hvis du bliver ledig og kommer fra et lønmodtagerarbejde - og får en ny dagpengeret på to år. Det er en betingelse, at du har haft virksomheden samtidig med dit lønarbejde. Og at du har haft lønmodtagerarbejde i mindst 80 timer per måned i gennemsnit i de seneste seks måneder, før du melder dig ledig.

 

  1. Du er allerede ledig og har modtaget dagpenge i et stykke tid, og nu vil du gerne starte din egen virksomhed. Hvis du tidligere har haft en virksomhed, som var din hovedbeskæftigelse, kan du ikke starte en ny virksomhed de første 6 måneder efter, at du har lukket den.

Det er a-kassen, der skal godkende, din bibeskæftigelse. En betingelse er, at du kan kombinere arbejdet i din virksomhed med at være jobsøgende. Som dagpengemodtager skal du nemlig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så din virksomhed må ikke forhindre, at du kan tage et nyt job med én dags varsel.
 

Hvis du driver virksomhed som bibeskæftigelse, kan du få supplerende dagpenge i 30 uger indenfor 104 uger.

De 104 uger er en løbende periode. Det vil sige, at hver gang du indsender dit dagpengekort, kigger vi på antallet af uger, du har modtaget supplerende dagpenge indenfor de seneste 104 uger. Det kan betyde, at nogle af dine tidligste uger ikke længere tæller med i de 30 uger, hvis de ligger før 104 ugers perioden.

Du skal oplyse alle dine arbejdstimer – både de indtægtsgivende og de ikke-indtægtsgivende timer. De medfører fradrag time for time. Når du har brugt de 30 uger, skal du enten lukke din virksomhed for at få fulde dagpenge eller leve alene af dit arbejde som selvstændig.

 

 

Selvstændig/selvstændig som hovedbeskæftigelse:

Hvis du bliver ledig efter at have drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, skal du opfylde et såkaldt indkomstkrav, og du skal have beregnet en dagpengesats.

Vi bruger virksomhedens skattepligtige overskud for afsluttede indkomstår.

Se hvor meget du kan få i dagpenge.

Du bliver betragtet som selvstændig, hvis du eller din ægtefælle er momsregistreret og ejer en virksomhed, som du arbejder i. Det gælder også, selvom du er ansat af virksomheden og får udbetalt almindelig løn.

Du skal lukke din virksomhed og være jobsøgende for at kunne få dagpenge. Efter 6 måneder på dagpenge har du mulighed for at starte en ny virksomhed samtidig med, du er på supplerende dagpenge.

 

 

Du kan genoptjene din ret til supplerende dagpenge

Du kan løbende genoptjene din ret til supplerende dagpenge. Det kan du gøre på flere måder.


Fx hvis du inden for 12 sammenhængende måneder arbejder:

  • mere end 146 timers om måneden i hver af de 6 måneder som månedslønnet
  • mere end 68 timer i hver af 13 lønperioder på 14 dage som 14-dages lønnet
  • mere end 34 timer i hver af 26 uger som ugelønnet

Du kan også optjene en ny ret til supplerende dagpenge som virksomhedsdrivende. Her skal du, inden for et indkomstår, have en samlet indtægt opgjort som A- og B-indkomst samt overskud ved selvstændig virksomhed på min. 238.512 kr. (maks. 19.876 kr./md.). Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må have modtaget dagpenge i det pågældende år.

Genoptjeningen af retten til nye 30 uger med supplerende dagpenge sker løbende, når et af ovenstående krav opfyldes, uanset hvor mange uger du har forbrugt af din nuværende ret.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Hvis du overvejer at starte egen virksomhed eller at arbejde som fx freelancer ved siden af dine dagpenge, så hent vores guide. 

Start af egen virksomhed? Din guide til dagpengeregler og -rettigheder

Du kan starte egen virksomhed eller arbejde som fx freelancer ved siden af dine dagpenge.
Undgå dyre fejltagelser og hent vores nemme guide til dagpenge og selvstændig virksomhed.

Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Meld dig ind i AJKS

Bliv medlem

Få karrierevejledning, din egen a-kassevejleder - og bliv del af et stærkt, fagligt netværk for professionelle inden for medier og kommunikation - til en af de laveste priser på markedet.

Meld dig ind nu