Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny temperaturmåling: Stadig høj ledighed i AJKS

Corona har bølget frem og tilbage i snart et år, og AJKS’ medlemmer er hårdt ramt her i kølvandet på anden bølge. Især nyuddannede kæmper for at komme i arbejde. Ledighedstallene ændrer sig dog hver dag, fortæller direktør Linda Garlov, og hun forudsiger, at så snart vi åbner igen, vil det betyde øget efterspørgsel på medlemmernes formidlingsfagligheder.

Linda Garlov, direktør i AJKS.

Jakob Carlsen Linda Garlov, direktør i AJKS

 

"Vi er den a-kasse med den højeste ledighed i det hele taget. Der findes ikke andre grupper, der procentvis har lige så mange medlemmer, der er berørt af ledighed, som vi har", fortæller Linda Garlov.

Lige under 11 % af AJKS’ medlemmer er berørt af ledighed. Lindas bud på, hvorfor det står sådan til lige nu, er, at mange medlemmer har været vant til at arbejde freelance.

"Vi ser mange, der har skruet en arbejdstilværelse sammen af nogle forskellige små bidder. De mistede opgaverne, da corona satte ind. Vi ser også medlemmer, der har deltidsjobs ved siden af deres passion, som de desværre ikke kan leve af. De er ramt lige nu."

Brancherne er desuden præget af tidsbegrænsede ansættelser, som i øjeblikket ikke bliver forlængede, som de ellers plejer. 

"Selv de store kommunikationsbureauer har en rigtig hård tid. Der er ikke ret mange, der søsætter store kommunikationsprojekter lige nu, og det er jo sådan noget, vores medlemmer tit er underleverandører til", melder Linda Garlov.

På trods af høj ledighed, må AJKS-medlemmer dog ikke tro, at arbejdsmarkedet er stivnet fast. Der ér muligheder – men ikke i den overflod, man normalt plejer at se, når der er højkonjunktur.

 "Vi er helt klart en konjunkturfølsom branche", siger Linda Garlov, og peger blandt andet på de manglende konferencer og events, som har resulteret i tomme ordrebøger hos fotografer og andre medlemmer, der arbejder selvstændigt med formidling.

Indblik i ledighedstallene: bølgerne fortsætter

Ledighedstallene skifter hver dag, men der er nogle tendenser, som corona har forstærket. Stiller man tallene op i et kurvediagram, er det tydeligt, at pandemien skaber bølger af ledighed blandt AJKS' medlemmer. 

Det er især tungt for de mange nye dimittender, der skal ud og lande første job. Ledighedsprocenten er omkring 23 %, men det er normalt ifølge Linda Garlov.

"Det er ikke unaturligt, at det tager et par måneder efter endt uddannelse at lande jobbet. Det så man også før corona, erfarer hun, men understreger, at corona udgør en forstærkende effekt:

"Nogen af de stillinger, som dimittenderne har været vant til at få, bliver i dag besat af nogen, som tidligere ikke ville være arbejdsløse. Fordi arbejdsløsheden generelt er meget højere, er det naturligt nok."

I aldersgruppen fra 30 til 50 år er ledighedsprocenten i øjeblikket lige omkring 10 %.

Blandt de 50 til 60-årige ligger den på ca. 8,5 %.

Kigger vi på 60+, er den lige omkring 9 %.

 

I grafen ses antallet af AJKS-medlemmer, der er berørt af ledighed helt tilbage fra 2012 og frem til januar 2021. Kurverne taler næsten for sig selv.

Det er dog vigtigt at have for øje, at tallene er trukket med et bagudrettet perspektiv. Det vil sige, at ledigheden reelt ligger højere end afspejlet på grafen.

Der ér jobs - skift strategi og tænk bredt

Selvom det er hårde tider, er arbejdsmarkedet ikke frosset helt fast, ifølge Linda Garlov.

"Jeg synes faktisk, at når man kigger på jobopslagene inden for branchen, så er det ikke fordi arbejdsmarkedet er stivnet. Der er sådan set masser af jobs at søge, også spændende jobs.

Udfordringen er bare, at der er så mange flere om at søge, end der er jobs. Så det er svært i øjeblikket, specielt for dimittenderne, der ikke har den store erhvervserfaring, som er oppe mod andre ledige med flere års erfaring", understreger hun. 

Kig bredt, lyder rådet fra Linda Garlov. Fjern fokus fra din uddannelsestitel, og zoom i stedet ind på kompetencerne. Kig din uddannelses studieordning og kompetenceprofil igennem for at få sat gang i ordstrømmen om, hvilken faglig profil din uddannelse har givet dig. Og oversæt dem så til de kompetencer, som en virksomhed vil få værdi af.

"Jeg vil altid råde folk til at søge hjælp. Få hjælp til at forklare dine kompetencer gennem en karriererådgiver, enten gennem en sparringspartner, eller hos a-kassen eller forbundet", råder hun. 

Er du ledig, og har du fortrinsvis søgt opslåede stillinger uden at få respons retur i form af invitationer til samtale, så bør du skifte strategi, mener Linda Garlov.

Strategien kan være uopfordrede ansøgninger, hvor du strømliner dine kompetencer til lige netop den virksomhed, der har fanget din interesse. Og så kan det være en god idé at vedligeholde sin faglige aktivitet, hvad mange allerede gør – men gør den synlig ved at blande dig.

"Noget af det allerbedste man kan gøre, er at komme ud og være aktiv, og det kan jo være svært i øjeblikket, hvor man ikke kan mødes. Men så tag nogle webinarer, deltag i netværksgrupper.

Bland dig, der hvor du overhovedet kan blande dig. Det er bare noget med at komme ud og være en del af mængden.

Gør dig synlig og tag imod de tilbud, du får fra jobcentret, a-kassen og forbundet", afslutter Linda Garlov. 

Det gør AJKS for dig

En af de tilbud, som vores medlemmer får mest ud af, er den individuelle karrierevejledning. Vi kalder den individuel, fordi du selv bestemmer, hvad du har brug for sparring og coaching om.

Vores karrierevejledere kan for eksempel sparre på din ansøgning og dit CV, eller de kan guide dig til at sætte ord på dine kompetencer – og oversætte dem til et sprog, arbejdsgivere forstår. Du kan læse mere og booke her.

AJKS fortsætter det forhøjede udbud af webinarer, hvor du som medlem har gratis adgang. Der er bl.a. kommet et nyt webinar om ledighedsstress, som tilsyneladende ramte lige i solar plexus, for vi har fået rigtig gode tilbagemeldinger fra deltagerne – her er en af dem: ” Tak for et rigtig godt webinar - jeg oplevede i den grad, at I ramte plet på præcis det, jeg føler som jobsøgende. Det var tiltrængt for mit vedkommende at få sat ord på og opleve at blive hørt. Det giver motivation”. Næste webinar ligger 1. marts – måske noget for dig? Se listen over kommende webinarer og tilmeld dig lige her.

Derudover deler vi stadig en masse jobopslag ugentligt i vores LinkedIn-gruppe, AJKS – for medlemmer!. Vi har flere planer for LinkedIn-gruppen, som vi vil prøve af i dette år, så hop ind og bliv medlem , hvis du ikke er det allerede.

2021 skal også være året, hvor AJKS får skabt endnu flere jobmatch mellem virksomhederne og medlemmerne. Vi har nu lanceret en kampagne rettet primært mod SMV’ere, der skal få dem til at skrive til os, når de har de overvejelser om at ansætte en medarbejder til at stå for de arbejdsopgaver, som vores medlemmers faglighed ligger indenfor. Følg os på LinkedIn og hold dig opdateret, når vi fortæller mere om projektet. 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Husk at du skal ændre status fra studerende til nyuddannet for at få din dagpengeret, også selvom du starter i job. Ellers kan du miste din dagpengeret - og det tager et år at genoptjene den igen.

Fra studerende til nyuddannet? Husk 14-dages fristen

Når du færdiggør din uddannelse, skal du selv ændre din status. Det har du 14 dage til, så husk at få det gjort – ellers mister du desværre retten til dagpenge, og vil være nødt til at genoptjene den.

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Faglige og sociale arrangementer

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge.