Nyuddannet og på jobjagt? Få 11 råd, der løfter din jobsøgning
Er du nyuddannet og på jagt efter drømmejobbet, skal du både have fokus på netværk, få tjekket dit CV - men også huske at holde fri.
Emilie Rye er uddannet MA IBC - Multicultural Communication in Organisations med speciale i forandringsledelse og forandringskommunikation fra CBS i 2017.
Her får du Emilies 11 råd, der kan skærpe din jobsøgning som nyuddannet
Som nyuddannet er man klar til at tage hele verden med storm – og mange forventer, at arbejdsmarkedet nærmest står i kø for at sætte kløerne i de mange nyudklækkede kandidater. Men faktum er, at dette desværre ikke afspejler sandheden.
Studerende er blevet så vant til at kæmpe med hinanden om de gode studiejobs, at man glemmer, at det ikke kun er de andre nyuddannede, som søger de samme jobs, som man selv gør. Man er pludselig nederst i fødekæden og skal slås med de store drenge i skolegården – folk som har arbejdet i branchen i 5 år, 10 år eller måske 30 år. Altså folk med langt mere erfaring end man har som nyuddannet. Og de er ikke engang de eneste. Selv folk, som allerede er i arbejde, søger også de fede jobs, som man også selv gerne vil have fingrene i.
Så min største erfaring som jobsøgende er i den grad baseret på spørgsmålet: hvordan gør jeg mig selv mere attraktiv end dem, som har langt mere erfaring på arbejdsmarkedet end jeg selv har – trods mine mange år med arbejde under uddannelse?
1. Få et tjek af dit CV og ansøgning
Start med at få nogen til at kigge kritisk på dit CV og din ansøgning! Når man søgte job under studietiden, var der måske nogle enkelte andre kandidater om de opslåede stillinger, hvor der som færdiguddannet, f.eks. inden for kommunikation, snildt kan være 450 andre ansøgere til den samme stilling. Udnyt den hjælp, som du kan få til dette via a-kassen eller via det første jobaktiveringsforløb, du bliver sendt på gennem jobcentret efter kort tid som ledig. Alternativt, kan det også være en stor hjælp at få fagfolk (eksempelvis ledere eller HR-folk) til at læse det igennem – det behøver ikke at være nogen, du kender privat.
2. Tag nogle chancer med din jobsøgning
Tillad dig selv at tage chancer i din jobsøgning! Det kan være alt fra et nyt layout til dit CV og ansøgning (disse kan også købes billigt på f.eks. www.etsy.com hvis man ikke er en haj til det grafiske) til at jonglere med ordene i din ansøgning til at ringe og stille de til tider grænseoverskridende spørgsmål, som udfordrer virksomheden.
3. NETVÆRK, NETVÆRK, NETVÆRK!
Man kommer ikke uden om det og det er nok det allervigtigste, man skal tage med sig som jobsøgende… Det er ikke en skam at være jobsøgende, så fortæl hellere dit netværk, at du søger efter et arbejde, så de også er opmærksomme på det – og fortæl, hvad du søger efter eller hvor dine kompetencer ligger. Netværk kan også være alt fra netværk via sociale medier såsom Facebook og LinkedIn, hvor man deltager i gruppediskussioner eller anmoder om connection, til netværk via konferencer, kurser eller ”gåhjemmøder”. Fagforeningerne tilbyder ofte en lang rækker kurser, hvor fagfolk fra branchen også deltager. Tænk evt. også kreativt og kontakt folk i dine netværks netværk eller invester tid i at genskabe tidligere kontakter.
4. Lav en netværksstrategi
Jeg startede min jobsøgning på helt traditionel vis ved at søge de opslåede stillinger, men blev blæst langt bagover og nedad stolen, når jeg modtog svaret, at der havde været over 400 ansøgere til disse stillinger. Efter et par måneder lavede jeg en ny strategi, hvor LinkedIn skulle blive mit nye Facebook. Jeg ville altså tjekke LinkedIn ligeså ofte, som jeg tjekker min Facebook-profil. Derudover ville jeg anmode minimum 10 mennesker om ugen om at connecte, hvoraf mindst halvdelen enten skulle være højtstående i branchen eller folk, som jeg kunne drage inspiration af. Herefter handlede det om at finde ud af, om jeg kunne mødes med nogle af disse folk – hvad kan jeg tilbyde dem og hvad kan de tilbyde mig ved et møde? Det behøver ikke altid kun at være et job; inspiration og viden kan være ligeså nyttigt.
5. Vær personlig
Send ALTID en besked med, når du sender en anmodning om en connection. Hvorfor ønsker du at blive en del af deres netværk? Det kan betragtes ligesom, hvis man sender en venneanmodning på Facebook uden man nogensinde har mødt vedkommende…
6. Skab en netværksgruppe!
For mig var en netværksgruppe altafgørende – jeg mødte tre andre kvinder på mit jobaktiveringsforløb ved Ballisager, hvor vi alle kom med en forskellig baggrund (dog alle inden for det humanistiske felt). Efterfølgende mødtes vi én dag om ugen, hvor vi brugte tiden på sparring, skrive ansøgninger, læste ansøgninger igennem for hinanden osv. I pausen holdt vi os fri for snak om jobsøgning, men tillod os selv at spise frokost og dreje samtalen over på alt andet. Vi brugte hinanden til at skabe en fast base, hvor vi ”gik på arbejde” og samtidig fik et socialt netværk i form af en slags kollegaer. Vi har nu alle fire fået tilbud om arbejde eller praktik, så fremover bliver det i stedet til øl uden en computer på bordet!
7. Tag imod personlig og faglig sparring
Det kan være svært at skabe en identitet for sig selv efter endt uddannelse. Mange forbinder sin identitet utrolig meget med sit studie eller sit arbejde, så det handler om at finde en måde at kunne skabe en identitet og udvikling for sig selv – selvom man er jobsøgende. Bed om andres syn på dig og vær åben over for deres feedback og hvordan du kan bruge det til at udvikle dig selv.
8. Opsøg folk i din branche
Folk plejer at være enormt åbne for at dele ud af deres erfaringer og hvordan de selv er kommet dertil, hvor de selv er. Endnu bedre er her, hvis man kan finde en mentor blandt disse folk.
9. Hold fri!
Tillad dig selv at holde fri. Du behøver ikke at tjekke de nyeste jobopslag ud kl. 2 om natten, når du stadig er vågen, fordi tankerne kører derudaf. Giv dig selv fri, så du ikke brænder ud.
10. Dyrk motion!
Det lyder banalt, men motion kan virkelig være effektivt i din jobsøgning. Man sidder ned i mange timer og kigger ind i en skærm, så at komme ud og mærke kroppen bevæge sig, kan virkelig være en gave til dig selv.
11. Udnyt at du har tid til dét, du ikke har haft tid til før
... Eller blot har tænkt på, men aldrig har fået gjort. Hvis du drømmer om at lære at lave hjemmesider, er tiden perfekt til det! Hvis du vil vide mere om specifikke emner, lav en googlesøgning efter diverse webinarer og gratis kurser – eller kontakt folk, som ved noget om det og inviter dem til at fortælle om det over en kop kaffe. Eller udnyt muligheden for at sætte nye mål om din egen udvikling. På den måde vil du stå endnu stærkere end du gjorde før du blev jobsøgende – og du kan takke dig selv for den gave!
Kommentarer