Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sådan skal dagpengesystemet se ud

I AJKS ønsker vi en lov, der primært bygger på tilliden til det enkelte menneske i stedet for mistilliden til de ganske få promille, som måtte forsøge at omgå loven, uanset hvordan den bliver skruet sammen.

Når lovgivning og virkelighed afspejler hinanden, er det logik og almindelig sund fornuft, der er det styrende – også når det gælder dagpengeloven. Den skal så også afspejle holdningen til, hvad det er for et samfund, vi gerne vil have.

Fredag den 14. november havde jeg på en AC-konference muligheden for at lytte til formanden for dagpengekommissionen, professor Nina Smith. Selv om kommissionen slet ikke er begyndt på at udarbejde forslag, hæftede jeg mig ved tre helt afgørende elementer i formandens indlæg:

1) Den nuværende samling af love på området skal gennemgå en større hovedrengøring, så det bliver en noget enklere og mere letforståelig lovgivning. Men med de nuværende ca. 25.000 sider lovtekst, bekendtgørelser og cirkulærer er der vist også et potentiale til afbureaukratisering. Tak for det!

2) Tåbelighederne i den nuværende lov skal fjernes. Herunder hører efter min mening, at freelancere eksempelvis ikke skal straffes for at have forskellige indtægtsformer med både A- og B-skat, med og uden moms.

3) Lovgivningen skal indrettes efter nutidens vidensamfund og ikke datidens industrisamfund. Den skal altså reflektere den kendsgerning, at stadig flere arbejder på mange forskellige måder. Måske skal det slet ikke hedde dagpenge, men månedspenge.

Et sådant verdensbillede er et rigtigt godt udgangspunkt for en bedre dagpengelov. Helt basalt er loven bedst, hvis flest mulige er forsikrede.

Derfor vil jeg advare mod at pille ved dimittendordningen, da den er helt central for at få studerende med i ordningen med det samme. Dernæst skal optjeningsperioden forkortes, så kortvarende job er med til at give medlemmer, der i en periode kan have svært ved at finde jobbet, troen på fortsat at kunne være en del af arbejdsmarkedet. Endelig skal vi passe på alt for mange forskellige ordninger, hvor dagpenge, arbejdsmarkedsydelse og kontanthjælp lige nu på en meget uheldig måde risikere at rangordne arbejdsløse.

Den anden store nyskabelse, som både vil være en gevinst for den enkelte og en gevinst for samfundet som helhed, vil være en lov, der forstår den måde, freelancere og selvstændige lever på.

  • En lov der tilskynder freelancere til at beholde deres kunder, så de hurtigere er i fuld beskæftigelse igen. Altså at de ikke behøver sælge al deres udstyr i en kortvarig arbejdsløshedsperiode
  • En lov der gør det muligt på en gang at have en deltidsansættelse og en deltids selvstændig virksomhed, hvor det hele tæller med
  • En lov der indeholder et særligt spor for iværksættere, så de har mulighed for supplerende dagpenge.

Vi skal have en dagpengelov, der understøtter den danske model på arbejdsmarkedet, og den må gerne være så attraktiv, at EU kan blive inspireret. Næste gang kan det nemlig meget vel blive en lov bygget på et EU-direktiv. Det kan vi lige så godt komme i gang med at påvirke.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.