Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Tid til tillid og afbureaukratisering

Beskæftigelsesreformen blev lanceret under overskrifterne ”mindre bureaukrati” og "mere tillid til de ledige". I AJKS ser vi frem til at se dette i handling. Regeringen og forligspartierne har gjort det vanskeligt for reformen at leve op til de overskrifter. A-kasserne bliver nemlig ikke vist den tillid, der kunne have været afgørende for de arbejdsløse.

For få uger siden troede vi i a-kasserne og i de faglige organisationer, at der med en ny beskæftigelsesreform for alvor skulle sættes streg under ordet tillid, blandt andet fordi der var lagt op til, at a-kasserne skulle spille en langt større rolle, som ville betyde at de arbejdsløse ikke skulle løbe spidsrod mellem a-kasserne og jobcentrene.

Først kom Carsten Koch udvalgets rapport, hvor en ny beskæftigelsespolitik i højere grad skulle bygge på tillid, men uden at tage det afgørende skridt i retning af at lade a-kasserne spille en langt større rolle for at få vores arbejdsløse kolleger i arbejde. Men så løftede regeringen skitsen til en kommende reform op på et højere niveau, hvor a-kasserne skulle spille en langt større rolle.

Den opgave var vi i AJKS parate til at tage på os - selvfølgelig i et tæt samarbejde med Dansk Journalistforbund (DJ) og Forbundet Kommunikation & Sprog (KS). Vi kender medie- og kommunikationsarbejdsmarkedet langt bedre end de fleste. Hertil kommer de kompetencer, a-kassen har oparbejdet omkring freelancere og selvstændige, som i forvejen kæmper med et system og en tankegang, der alene bygger på lønmodtager-arbejdsgiver begrebet, ikke de såkaldte atypisk beskæftigede.

Men løsrevet fra virkeligheden og kædet sammen med en vækstpakke har politikerne alligevel ikke vovet den visionære løsning, nemlig at give a-kasserne flere centrale opgaver.

Uanset dette går AJKS til alle opgaverne og vil meget gerne være med til at forny beskæftigelsesarbejdet og holde alle ansvarlige op på, at nu er det tillid og afbureaukratisering, der er kodeordene - til fordel for de ledige og for hele arbejdsmarkedet.

Et af de gode elementer i den nye aftale er karensperioden for offentlige arbejdspladser, når arbejdsløse bliver ansat i job med løntilskud. Det har længe været kritiseret for at den ene løntilskudsansatte blot afløste den anden. Det kan på grund af karensperioden ikke længere lade sig gøre.

Problematisk er det derimod at 6 ugers selvvalgt uddannelse forsvinder som en ret og dermed god mulighed for den arbejdsløse for at komme videre. Det er rigtigt fint, at flere ufaglærte kan få et uddannelsesløft, men også arbejdsløse med en videregående uddannelse bag sig har brug for kompetenceudvikling. Her er der virkelig brug for at sætte handling bag ordene om tillid.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.