Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Tre uundværlige råd fra din a-kassevejleder til dig, der er nyuddannet

Hvad er vigtigst at vide om dagpengeuniverset, når du er nyuddannet? Læs artiklen fra a-kassevejleder i AJKS, Gitte Nielsen, og få tre gode råd nu.

Råd til dimittender fra din a-kasse

Jacob Nielsen

Gitte Nielsen, AJKS, a-kassevejleder

Gitte Nielsen er A-kassevejleder i AJKS. Hun er specialiseret i reglerne for freelancere og selvstændige og har været i AJKS i 25 år.


Efter flere års hårdt arbejde er du endelig nået til målstregen (på den første del af karrierebanen i hvert fald).

Vi i AJKS ved godt, at dagpenge ikke er det første, du tænker på, når du har afsluttet sidste eksamen. Men det er et univers, der er særlig godt at kende til, når du skal ud på arbejdsmarkedet for første gang.

Derfor får du her tre bud fra vores a-kassevejleder, Gitte Nielsen, om, hvad der er vigtigst at vide, når du er nyuddannet.

1. Kend dine rettigheder – og læs din post

Reglerne for nyuddannede er en smule komplicerede – for der er mange hvis’er. Så jeg kan godt forstå, at du måske ikke har tid eller overskud til at sætte dig ind i reglerne – slet ikke, mens du er i gang med specialet.

Er du medlem, får du et brev fra AJKS cirka en måned, før du afslutter din uddannelse, hvor der står præcis, hvad du skal gøre.

Så et godt råd er – læs brevet og følg anvisningerne

Vi oplever desværre en del, der enten ikke får læst brevet eller ikke når at handle på det, der står i det.

Det betyder, at de kan miste op til 181.080 kr. – hvilket svarer til et års dagpenge på højeste dimittendsats.

Skifte selv status for at sikre dine dagpenge

For selvom du allerede er medlem af AJKS, skal du stadig selv ind på selvbetjeningen og skifte din medlemsstatus fra studerende til dimittend – og dermed gøre krav på dine dagpengerettigheder som dimittend.

Det skal du gøre allerede inden for 14 dage efter endt uddannelse.

Gør krav på din ret, selvom du ikke er ledig 

I forhold til at sikre dine dimittend-rettigheder, er det faktisk ligegyldigt, om du er ledig eller ej, når du færdiggør din uddannelse.

Når du har sikret dig dine dimittend-rettigheder, har du samtidig sikret dig dagpenge i to år – også hvis du først skulle få brug for dagpenge efter fx seks måneder.

Hvad så med dem, der ikke er medlem af en a-kasse?

Når du har været medlem af en a-kasse i et år, mens du studerer, har du krav på dagpenge dagen efter, du afslutter din uddannelse.

Men mange studerende har ikke tænkt over fordelene ved at være medlem og har derfor ikke meldt sig ind.

Dagpenge forsinkes en måned, hvis du melder dig ind for sent

Hvis du ikke har meldt dig ind et år, før du afslutter din uddannelse, har du først krav på dagpenge en måned efter afsluttet uddannelse.

Det gælder uanset, om du melder dig ind et halvt år før du er færdig med din uddannelse, eller om du gør det, når du afleverer dit speciale.

14-dages fristen gælder for alle nyuddannede 

Men bortset fra, at du skal vente en måned med at få dagpenge, er krav og tidsfrister de samme som for dem, der har været medlem et år før endt uddannelse:

  • Senest 14 dage efter endt uddannelse – og gerne med det samme – skal du melde dig ind i AJKS og skifte din status til dimittend.

5 fakta om AJKS 

  1. Vores medlemmer er typisk beskæftiget inden for medier og kommunikation
  2. Vi er ni A-kassevejledere og fem karrierevejledere
  3. Vi har kontor i København og Aarhus, men dækker hele landet
  4. Vi holder ca. et event om ugen, plus obligatoriske temamøder samt CV- og Vejledningsmøde
  5. Vi er 25.000+ medlemmer - og er for lønmodtagere, selvstændige og freelancere

2. Brug din a-kasse til at komme i job – og udvide dit netværk

I AJKS kan vi hjælpe dig med at lande det første job – og få sat ord på dine kompetencer og karriereønsker. Vores karrierevejledningsteam tilbyder blandt andet:

  • Sparring og feedback på ansøgninger og dit CV
  • Individuelle samtaler om kompetenceafklaring og jobsøgningsstrategi
  • Gå-hjem møder om alt fra LinkedIn, til hvordan du skriver ansøgninger, bliver bedre til at netværke eller opbygger din digitale profil

Lær at sætte ord på dine kompetencer

Vi oplever, mange nyuddannede er glade for de individuelle samtaler, fordi det kan være en udfordring at sætte ord på ens kompetencer eller at ”oversætte” dem til et sprog arbejdsgiverne forstår.

Du skal opbygge et professionelt netværk

Som vejledere ser vi, at mange nyuddannede er lidt bagud i forhold til at have et professionelt netværk. Det er helt naturligt, fordi du typisk har orienteret dig imod andre studerende eller kolleger på studiejobs, der måske ikke har relevans for din fremtidige karriere.

25.000+ medlemmer giver dig et stærkt, fagligt fællesskab

Her er det en fordel, at AJKS er en såkaldt niche a-kasse. Det betyder, at du som medlem får adgang til et fagligt fællesskab med over 25.000 andre professionelle inden for medier og kommunikation.

Medlemmer deler deres viden og erfaring

AJKS holder mange events, workshops og gå-hjem møder og tilbagemeldingerne fra medlemmerne er, at noget af det bedste ved møderne – udover det faglige indhold – er at få netværket og møde andre inden for branchen.

Det gælder for øvrigt både for nyuddannede og medlemmer med flere års erfaring, at der er mange ting, de kan lære af hinanden, og vi oplever, at vores medlemmer er gode til at byde ind med deres erfaring og dele deres viden.

Bliv skarpere på LinkedIn - og optimér din egen profil

En af de specifikke events, der er god at starte med, er vores hands-on LinkedIn workshop. Her får du gennemgået din egen profil af vores underviser, og I optimerer den på dagen.

Det betyder, at du går derfra med et helt konkret resultat – samtidig med, at du er blevet lidt skarpere på, hvordan du kan bruge LinkedIn i forhold til at skabe dit professionelle netværk og jobsøgning.

Går du også med en drøm om at blive selvstændig?

Vi holder også hver måned et gå-hjem møde om reglerne, hvis du overvejer at blive selvstændig eller freelancer. Mange af vores nyuddannede går rundt med en drøm om at blive selvstændige, men igen er reglerne komplicerede.

På mødet gennemgår jeg fordele og ulemper, ligesom jeg fortæller, hvordan du eventuelt kan starte som freelancer eller være selvstændig som en bibeskæftigelse, hvilket åbner op for, at du kan få dagpenge ved siden af dine opgaver.

Hold dig opdateret via hjemmesiden eller sociale medier

Så det gælder om at holde øje med vores kalender på hjemmesiden eller følge med på LinkedIn eller Facebook – så er du godt opdateret.

3. Spørg din A-kassevejleder – før du kaster dig ud i nye eventyr

AJKS er som en lille familie i forhold til de fleste andre a-kasser. Derfor er der ikke langt fra den ene medarbejder til den næste – og du vil opleve, at du får den rette hjælp til din sag.

Du får din egen A-kassevejleder i AJKS 

Rent konkret betyder det, at du har din egen personlige A-kasse vejleder. Du kan se hvem din vejleder er på vores hjemmeside, og ellers får du den rette anvist, når du ringer ind.

Få rådgivning i telefonen eller kom på besøg

Det er i det hele taget en god idé at kontakte din a-kasse, hvis du er i tvivl om noget. Fx hvis du overvejer at blive selvstændig, vil tage dine dagpenge med til udlandet eller har fået et deltidsjob og skal have supplerende dagpenge. Du kan enten ringe herind, dukke op personligt eller skrive til os via selvbetjeningen.

Her kan din A-kassevejleder rådgive dig – og i langt de fleste tilfælde, er det en fordel at spørge før du kaster dig ud i noget, end bare at gøre det og så opdage, at det har negativ indflydelse på dine dagpenge.

Læs mere om at ændre din status fra studerende til nyuddannet

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Husk at du skal ændre status fra studerende til nyuddannet for at få din dagpengeret, også selvom du starter i job. Ellers kan du miste din dagpengeret - og det tager et år at genoptjene den igen.

Fra studerende til nyuddannet? Husk 14-dages fristen

Når du færdiggør din uddannelse, skal du selv ændre din status. Det har du 14 dage til, så husk at få det gjort – ellers mister du desværre retten til dagpenge, og vil være nødt til at genoptjene den.

Meld dig ind i AJKS

Bliv medlem

Få karrierevejledning, din egen a-kassevejleder - og bliv del af et stærkt, fagligt netværk for professionelle inden for medier og kommunikation - til en af de laveste priser på markedet.

Meld dig ind nu

AJKS' fordele som ledig

Hvis du bliver en af de cirka 30 %, der starter karrieren på dagpenge, får du som ledig adgang til: