Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kom godt i job: indsigter fra arbejdsgivere

Hvad leder arbejdsgiverne efter, og hvordan kan du bruge viden om deres behov til at komme godt i job, når du er færdig? Vi giver dig en række fifs i denne artikel.

Vi har spurgt hundredevis af arbejdsgivere i medie- og kommunikationsbranchen om, hvilke kompetencer de får brug for. Se deres svar her.

Vil du gerne arbejde i medie- eller kommunikationsbranchen, når du er færdig med studiet? Eller har du ambitioner om at lande et job, hvor du varetager en virksomheds brand – herunder hjemmeside, app, sociale medier? Måske drømmer du om at udvikle digitale koncepter på freelancebasis eller drive selvstændig virksomhed, hvor kunder kan hyre dig til lige de opgaver, du synes er sjovest at lave.

Så vil du ikke gå glip af de input, som vi har samlet sammen i forbindelse med vores rekrutteringsanalyse fra 2022

Hvor ved vi det her fra?

Vi ved, hvad der får vores medlemmer i job. Vi taler med medlemmer hver dag og har derfor god viden om, hvad der rører sig på markedet. Derudover har vi også antennerne ude hos dem, der ansætter vores medlemmer. I foråret 2022 lancerede vi en rekrutteringsanalyse, hvor mere end 250 relevante arbejdsgivere gav os indblik i, hvordan de ansætter. Derfor kan vi give dig nogle gode fifs til, hvordan du kan lande praktikken, eller studiejobbet, eller det første job, når du er færdiguddannet.

Hvad har arbejdsgiverne brug for hjælp til?

Når vi spørger arbejdsgiverne, hvad de forestiller sig at få behov for hjælp til, så er der en række behov, du skal kende. Se kompetencebarometeret nedenfor. 

Fx angiver 46 % kompetencer inden for sociale medier som et behov, de har. 36 % angiver markedsføring, og 33 % vil mangle videokompetencer. 29 % angiver grafisk arbejde. 28 % angiver webdesign. 25 % angiver data.

Er du studerende, så overvej hvordan du kan tune ind på disse behov og få noget praktisk erfaring, som du kan putte på dit CV - enten via et praktikforløb eller et studiejob. Du kan også engagere dig i frivilligt arbejde, hvor du kan få lov at byde ind med de kompetencer, som du gerne vil udvikle, inden du er færdiguddannet og skal søge job. 

 

Vi har også spurgt arbejdsgiverne om, hvad det er for nogle behov de har nu, som IKKE bliver dækket. Dem lister vi her, og du kan derfor bruge det som en rettesnor ift. andre områder, du kan fokusere din profil på, da mange virksomheder vil kunne bruge dine kompetencer inden for de discipliner: 

  • SoMe
  • E-mailmarkedsføring
  • Datadreven kommunikation
  • Og web

 

Hvad vægter arbejdsgiverne hos nyuddannede ansøgere (/din ansøgning)

Vi bad arbejdsgiverne tage stilling til, hvad de vægter hos nyuddannede ansøgere. Hvert udsagn har de besvaret med en værdi mellem 1-10, hvor 1 er mindst vigtig og 10 er mest. Her får du en top 5 over deres svar, som du kan bruge til din ansøgning - hvad end det er praktik-, studiejob eller når du er færdig med uddannelsen. 

  1. At de er passionerede/motiverede (7,78 point)
    Når du skriver din ansøgning, ved du sikkert, at du altid skal skrive en motivation for hvorfor du søger - og for arbejdsgiverne er det vigtigt, at de kan se din passion og motivation med det skrevne ord. Det kan være svært at finde ordene til et godt motivationsafsnit, så læs vores tips i vores ansøgnings-e-bog - find den her
    Og husk at hvis du melder dig ind som studiemedlem, tilbyder vi feedback på din ansøgning. 
  2. At de udviser videbegærlighed og lyst til at lære (7,70 point)
    Som nyuddannet er det næsten en selvfølgelighed, at du er klar til at arbejde praktisk med alt det, du har lært, og det vil de fleste arbejdsgivere tænke, når de skimmer dit CV. Men sørg alligevel for at fremhæve det, især hvis du søger job i en af de slags brancher, hvor der er meget teknisk viden der skal være på plads, før du fx kan markedsføre det. 
  3. At de udviser mod og kaster sig ud i opgaverne, uden at være bange for at lave fejl (7,03 point)
    Denne her er svær at demonstrere medmindre du sidder til jobsamtalen, men du kan i din ansøgning eller dit CV fremhæve projekter, hvor du har udviklet dig ved at begå fejl og lære af dem. Det udviser netop mod til at stå ved, at du ved du vil lave fejl, men det ikke hindrer dig. 
  4. At de byder ind med ideer (6,75 point)
    Hvis du fornemmer, at virksomheden er åben over for ideer allerede når du skriver din ansøgning, kan du bruge det aktivt. Du kan enten komme med ideer i en teaser "Jeg har tre gode ideer til, hvordan jeres e-commerce-set up kan forbedres, som jeg vil gerne vil præsentere for jer ved en samtale" eller skrive ideerne direkte i ansøgningen: "Hvis jeg var content creator, ville jeg skabe et panel bestående af personer fra jeres målgrupper til at teste indhold allerede i udviklingsfasen". Det kan være en god måde at lokke arbejdsgiverne til at invitere dig til samtale.
  5. At de bidrager med nye skills eller ny viden til virksomheden fx fra den afsluttende opgave (6,42 point) 
    Spil i din ansøgning og dit CV på de skills og den viden, der bringer værdi til virksomheden. Kan du se, at deres hjemmeside er outdated, så fremhæv hvor du kan byde ind. 

 

Hvordan lyder ideen om at starte din karriere som freelancer eller selvstændig?

Der er jo i hvert fald et behov for dig derude – det siger de arbejdsgivere, som vi har spurgt. Mere end 2/3 af dem benytter sig af freelancere og selvstændige til opgaver, så hvis du vil denne vej, er der altså masser af arbejde. 62 % af arbejdsgiverne angiver, at de har en til to freelancere eller selvstændige tilknyttet til deres virksomhed.

Men som selvstændig eller freelancer skal du gøre tingene lidt omvendt, end hvis du søgte et job – i hvert fald i starten. Du skal selv finde kunderne og byde ind med dine kompetencer eller dit produkt. Og heldigvis er arbejdsgiverne positivt stemte over for denne uopfordrede tilgang: 23 % af dem har hyret en selvstændig eller freelancer på den baggrund.

Hvor kan AJKS hjælpe dig på vejen til freelancer eller selvstændig

Hvis det er en vej, du kunne overveje, så har vi i AJKS en række starttilbud til dig.

  • Selvstændig eller freelancer-webinaret, hvor vi gennemgår reglerne for at starte selvstændig virksomhed eller arbejde som freelancer, mens du er på dagpenge. Dette webinar fokuserer altså mest på, hvad du skal være opmærksom på ift. din dagpengeret.
     
  • "Hvis du vil starte selvstændig virksomhed" e-bog. Bogen tjener som et godt udgangspunkt, hvis du vil vide mere om, hvad forskellen på freelance og selvstændig virksomhed er i forhold til din dagpengeret, samt fordele og ulemper ved de forskellige muligheder du har.
     
  • Opstart, salg og pitch-workshop. Den gode opstart kræver forberedelse, og det vil vi gerne hjælpe dig godt i gang med. Tag på vores opstartsworkshop og bliv skarpere på dit produkt, dit marked, dit pitch til de målgrupper, du vil ud til – kort sagt: hvordan du mest effektivt kommer i gang med din egen forretning.
     
  • Individuel sparring på dit forretningskoncept med en karriererådgiver. Ligesom vi tilbyder karriererådgivning til ledige medlemmer, kan vores karriererådgivere give dig sparring på dit forretningskoncept, dit pitch, din opstartsplan eller hvad der kunne være relevant for dig. Vores karriererådgivere har alle baggrund i medie- og kommunikationsbranchen, og de taler med vores medlemmer hver dag og ved således, hvad der er behov for og hvordan du står skarpest, når du skal lande kunder eller opgaver.

 

Hvis du er på udkig efter et job…

Hvad end det drejer sig om dit første fuldtids-voksen-job eller et studiejob på deltid, er det altid godt at kende til arbejdsgivernes vaner, når de skal ansætte nye medarbejdere.

Hvis du leder efter job, skal du vide at 87 % af arbejdsgiverne benytter sig af opslåede stillinger, så tjek vores liste over jobbanker og jobportaler her

Men du kan også regne med, at en stor del af arbejdsgiverne vil bruge LinkedIn til at rekruttere. 64 % svarer, at de bruger LinkedIn til at finde en egnet kandidat. Sørg derfor for, at din profil er opdateret med uddannelse, kompetencer, CV og en god tekst om dig selv. Du kan også downloade vores LinkedIn-guides, hvor vi tager dig igennem alt, hvad du skal vide om profilen. Find dem her

Snart færdig på studiet? Download vores lynguide her

Er du snart færdiguddannet? 

Download vores lynguide om overgangen fra studie til dimittend, og bliv helt skarp på, hvad du skal gøre og hvornår. 
Indeholder bl.a. en tjekliste, ugeplan, linkvejviser, tips og meget mere. 

Download lynguiden her

Få karrierevejledernes guides og artikler til jobsøgning, arbejdsliv, karriere og meget mere.

Artikler om karriere og jobsøgning

Få tips til din jobsøgning og karriere fra AJKS' karrierevejledere i vores arkiv, hvor vi deler artikler, videoer og guides. 

Bliv gratis studiemedlem i AJKS.

Bliv gratis studiemedlem i dag 

Studiemedlemskab er gratis for studerende under 30 år i op til 5 år. Meld dig ind i dag, mens du har mere end et år tilbage af din uddannelse, så får du dagpenge fra første dag som jobsøgende. 

Meld dig ind her