Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kaffe-hvad-for-et-møde?

”Kaffemøde” er blevet et populært udtryk i jobsøgningslingo. Et udtryk der kalder på lidt kvalificering, hvis vi vil sikre os, at møderne ikke bliver en ”tynd kop kaffe” for at blive i billedsproget. AJKS guider dig til, hvordan du holder et ”godt” kaffemøde.

Guide til det gode kaffemøde

AJKS Guide til det gode kaffemøde

GUIDE

6  steps til det gode kaffemøde.

Hent din guide her

Mange kaffemøder ender med at være spild af tid, fordi:

  • formålet er uklart
  • forberedelsen har været mangelfuld
  • der er ikke fulgt ordentligt op på mødet

Så, hvad er et ’godt’ kaffemøde, og hvordan forbereder man det?

Kaffemøde er ret beset et andet ord for et netværksmøde – altså et møde med en person fra dit eksisterende netværk eller med en ny kontaktperson.

I bogen - 'Håndbog i Moderne Jobsøgning' - forklarer Christian Waldstrøm, ph.d. og lektor med speciale i netværk, at” man kan kort fortalt beskrive det sådan, at dit netværk består af relationer mellem mennesker – og det afgørende er altså ikke kun antallet af relationer, men hvordan de er forbundet. Har du mange relationer, der typisk kender hinanden, har du et meget lukket netværk – og lukkede netværk er ikke altid de bedst egnede til at få nye job.”

Den lidt diffuse betegnelse ’kaffemøde’ indikerer, at netværksmødet kan være løst struktureret – og altså ikke nødvendigvis alene handler om jobsøgning, men at formål kan have et bredere sigte.

Formålet kunne fx være:

  • At få viden om branchen, som din kontakt arbejder i.
  • At blive klogere på den virksomhed, som din kontakt arbejder i.
  • At få hjælp til at finde ud af, hvilke opgaver du kan løse med din nuværende profil.
  • At søge karriere- og jobsøgningsråd hos en person, du ser op til.

Du kan selv sikre dig, at kaffemødet bliver godt, hvis du sikrer dig at den person, du holder mødet med kender dit motiv og formål. Handler det fx om at afsøge viden, så fortæl kontaktperson, at han/hun besidder noget ekspertise og viden, som du er interesseret i. Langt de fleste vil reagere positivt på at blive udpeget som ’eksperter’, og langt de fleste vil også gerne hjælpe, hvis de får at vide, hvordan de kan hjælpe.

Hvordan får jeg et ’kaffemøde’ i kalenderen?

Der er flere veje til et ’kaffemøde’ – men lad det være sagt med det samme, anbefalinger fra personer i eksisterende netværk er ”second-to-none” som metode, når det handler om at lande et møde. Vi ved fra utallige undersøgelser, at der er en særlig åbenhed for at tage møder med nye mennesker, hvis man deler en fælles reference.

Et sted at starte kan være at gennemgå eget netværk – og spørge relevante personer om de kan tænke på én person uden for dit eget netværk, som de tænker, du kunne have gavn af at mødes med.

Som Christian Waldstøms skriver i 'Håndbog i Moderne Jobsøgning':  “Relationer er ikke nødvendigvis symmetriske – så det handler meget mere om, hvem der husker dig, når der er muligheder, der kunne være spændende for dig. Hvis dit netværk skal være dine forlængede øjne og ører rundt på arbejdsmarkedet, kræver det, at de har dig i tankerne – eller i det mindste i baghovedet.”

Alternativet er opsøgende henvendelser til personer, du vil holde møde med, hvor du er:

  • tydelig omkring, hvad personen kan få ud af mødet med dig
  • tydelig omkring din egen motivation og dit eget formål med mødet

Underbyg henvendelse med din egen viden om branche, virksomhed, fælles faglige grænseflader – og ikke mindst nysgerrighed på at blive klogere på det, I skal tale sammen om!   

Opfølgning – bliv heldig med vilje

Opfølgning i forbindelse med ’kaffemøder’ er en overset disciplin – og ironisk nok, da det muligvis er den vigtigste del forholdt til at sikre synlighed og afsøge jobmuligheder. Du hjælper selv til at skabe værdi af et møde ved at opsummere, hvad du har fået ud af det – og dele det med den, du har holdt møde med.

Det er en måde at fastholde pointer og evt. samle op på indgåede aftaler, fastholde relevans og sikre top of mind hos din kontaktperson. Heldet følger dem, der opsøger det – så vær opsøgende og gør dig tilgængelig - også efter mødet.

Her et par konkrete forslag til opfølgning:

  • Send en e-mail med tak for et godt møde, og anerkend din kontaktperson for at bruge tid med dig. Gør det samtidigt nemt for ham/hende at sende dit CV videre til andre kontakter
  • Opsummer evt. hvad du har fået ud af mødet - og følg på evt. aftaler.
  • Inviter til at netværke på LinkedIn, så I fremover forbliver en del af hinandens netværk.

Damn good coffee…

Således et forsøg på at kvalificere ’kaffemødet’ – og netværksmøder er i øvrigt værdifulde gennem hele ens arbejdsliv. Har du brug for specifik sparring på, hvordan du kommer i gang, så book en karrierevejeledning via karriereteam@ajks.dk

Hent AJKS' guide til det ’gode’ kaffemøde 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Lene Mortensen

tor, 02/24/2022 - 12:13

Glæder mig til rigtig god kaffe ?

Anja du Toit

tor, 02/24/2022 - 15:26

Guide til Det gode kaffemøde, tak ;)

Niels Sørensen

fre, 02/25/2022 - 22:21

Spændende og undervurderet emne

Skal du tættere på drømmejobbet, og kunne du godt bruge noget inspiration? Hent vores gratis guide til at skrive ansøgninger og målrette dit CV.

Gratis guide til ansøgning og CV

Skal du tættere på drømmejobbet, og kunne du godt bruge noget inspiration?
Hent vores gratis guide til at skrive ansøgninger og målrette dit CV.

Guides: Få mere ud af LinkedIn

Få mere ud af LinkedIn

Få styr på LinkedIn med vores guides!

Skab en professionel og faglig skarp profil, der både tager højde for LinkedIns søgealgoritmer og de informationer, arbejdsgivere har brug for. 

Få karrierevejledernes guides og artikler til jobsøgning, arbejdsliv, karriere og meget mere.

Artikler om karriere og jobsøgning

Få tips til din jobsøgning og karriere fra AJKS' karrierevejledere i vores arkiv, hvor vi deler artikler, videoer og guides.