Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Brancheskift eller karriereskift - skal, skal ikke?

Det er sådan set ikke nyt, at AJKS-medlemmer foretager brancheskift eller ligefrem karriereskift - mere om forskellen senere - men grundet bl.a. en presset TV-branche oplever vi lidt flere en sædvanligt, der efterspørger gode råd og vejledning herom. Derfor har vi samlet 5 gode råd til det succesfulde branche- eller måske ligefrem karriereskift.

Et overblik over typiske bevægelser når AJKS-medlemmer foretager sporskifte:

Et overblik over typiske bevægelser når AJKS-medlemmer foretager sporskifte:

 

Lad os starte med at få klarlagt forskellen på branche- og karriereskift:

Brancheskift
Du bevarer din jobfunktion, men skifter til en anden branche.
Eksempel: Du skifter fra kommunikationskonsulent i en privat virksomhed til kommunikationsmedarbejder i en offentlig institution, eller du skifter fra at arbejde med markedsføring i et Bureau for forskellige kunder til at side inhouse og arbejde med markedsføring.


Karriereskift
Du skifter både jobfunktion og branche.
Eksempel: Du skifter fra journalist i en medievirksomhed til kommunikationskonsulent i en privat virksomhed, eller mere markant, du går fra at arbejde som tilrettelægger til at arbejde som mentor for udsatte unge. Ved karriereskifte skal du oftest enten tilegne dig nye kompetencer eller oversætte dine kompetencer.

For nemheds skyld bruger vi i det følgende betegnelsen sporskifte som en fællesbetegnelse for branche- og karriereskift

Det gode sporskifte

”Hvad skal der til for at lykkedes med at skifte spor?”- bliver vi ofte spurgt, og hvis vi skal opstille en ”5 trin til en flad mave” liste for dette, vil den se ud som følger:
 

1. Afklar om det er et ”væk fra” mål eller et ”henimod mål”.
Er det et væk fra mål, fx ”jeg skal bare væk fra TV-branchen”, så skal der retning på, for at du kan handle på det. ”Hvis ikke du skal arbejde med TV, i hvilken funktion vil du så kunne se dig selv trives”? kunne være et spørgsmål, du kunne stille dig selv.
Kan du stadig ikke finde retning, kan det give mening at hoppe til at afklare dine kompetencer og værdier, førend du lægger dig fast på retningen for dit sporskifte.

2. Afklar dine Kompetencer.
Der er flere grunde til, at det giver mening at afklare dine kompetencer - og dermed hvad du kan i faglig forstand. For det første kan et overblik over dine kompetencer, og dermed et overblik over de opgavetyper du kan byde ind på, være med til at give overblik og sætte retning på mulige sporskifte. For det andet kan det tydeliggøre, hvilke kompetencer du skal oversætte eller reframe til ”din nye branches” lingo. Og for det tredje tydeliggøre, hvad du eventuelt mangler af kompetencer for at lykkedes med dit sporskifte. Endelig kan du aktivt bruge outputtet af kompetenceafklaringen i dit CV og i den faglige kernefortælling, du skal bruge, når du netværker, søger uopfordret og deltager i jobsamtaler og kaffemøder. Du kan med fordel i forlængelse af, at du arbejder med kompetenceafklaringen arbejde med succeshistorier, dvs. sætte cases på din faglighed, altså afklare situationer, hvor dine kompetencer kom i spil og gjorde at I lykkedes. Find kompetenceafklaringsøvelse og succeshistorieøvelse her.

3. Afklar dine værdier og drivere.
Hvad er vigtigt for dig i dit arbejdsliv? Løn, kreativitet, udviklingsmuligheder, meningsfuldhed, stabilitet/tryghed, logistik, karrieremuligheder, frihed kan være eksempler. Og hvilke tre er de vigtigste? Hvor kan du få dem opfyldt henne - og hvis du allerede er klar på din nye målsætning, i hvor høj grad korresponderer den så med opfyldelse af dine vigtigste værdier? Når dette er vigtigt at afklare, er det både for at sikre at sporskiftet ikke bare bliver et pitstop - og for at øge chancen for at det lykkedes. Når noget er vigtigt for os, er vi ofte mere vedholdende. Find værdiafklaringsøvelse her

4. Træf en beslutning og stå ved den
Der kan både ligge styrke og drive i at træffe en beslutning, og ofte er det at finde modet til at træffe beslutningen om, at det er tid til et sporskifte, det der gør, at det lykkedes indenfor en overskuelig fremtid.

Det kan også være legitimt at beslutte at spille på flere heste, dvs. fortsat at søge job indenfor din primære faglighed og samtidig arbejde henimod et sporskifte. Den aktive beslutning tilbyder i modsætning til den ubevidste ”falden tilbage på ens gamle branche” muligheden for at skabe et hierarki i målsætningerne og dermed en struktur, der underbygger progression.

5. Afklar dine metodiker og ressourcer.
Hvordan tilgår du bedst dit sporskifte? Søger du opslåede jobs, vil du være wildcardet -og der kan være behov for både at booste motivationsfortællingen og tryghedsfaktoren i forhold til at tydeliggøre, at du vil og kan den ”nye funktion”. Bliv skarp på uopfordret jobsøgning, udformning af CV og ansøgningsmateriale. Brug AJKS guides til jobsøgning som du finder her og blive konkret- dvs. udform en liste over virksomheder, du vil søge hos. Spørg dernæst dig selv om, hvem kan hjælpe dig med at lykkedes med din målsætning, og hvem kan hjælpe med hvad? Med andre ord hvilke ressourcepersoner har du i dit netværk, der kan hjælpe med;

  1. viden om fx, hvor der er gang i hjulene, hvad du bør styrke for at lykkedes med dit sporskifte, erfaring fordi de selv er lykkedes med lignende sporskifte, sparring på jobsøgningsmateriale m.m.
  2. adgang til kaffemøder, anbefalinger, opgaver- med andre ord hvem i dit netværk og netværkets netværk sidder med beslutningskompetence til at hyre.

Gennemgår du ovenstående punkter, er du godt i gang med at forfølge dit sporskifte. Når det er op ad bakke så mind dig selv om, hvorfor det er vigtigt for dig at lykkedes med sporskiftet og søg sparring og opbakning i AJKS eller DJ.

Hold øje med AJKS arrangementskalender, hvor du løbende kan finde såvel faglige workshops og webinarer som oplæg om jobsøgningsmetodiker, brancheskift m.m.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Cecilie Dahlerup

ons, 04/02/2025 - 17:24

Hej

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor seniorerne 60+ har held med at finde job. Jeg synes, at mange redaktioner primært ansætter yngre kræfter. Hvis man som journalist gerne vil arbejde med sit fag som senior, hvor er der så realistiske muligheder?

Kære Cecilie
Vi kan som sådan ikke pege på konkrete redaktioner men det kan være helt reelt, at det opleves som sværere at lande job som seniorer. Af data kan vi fx, se at 52,4% af de ledige 60-64 årige AJKS medlemmer forlader dagpengeland inden for 26 uges ledighed, mens tallet for fx. de 30-34 ligger på 65,2%. Det tager med andre ord længere tid. Den gode nyhed er at langt flertallet af vores medlemmer, på tværs af aldersgrupper får job inden for deres faglige felt, eller paralle branchefelter (journalist/kommunikation fx). Nogle går freelancevejen og pithcer historier ind, andre lander fast job og andre endnu foretager egentlige brancheskift, jf. artiklen.
Du er altid velkommen til at booke en karrierevejledning hos AJKS (skriv via selvbetjeningen) eller DJ, hvis du vil have sparring på din situation.

Inge Ramsing

man, 04/14/2025 - 12:35

Hej
Det er desværre kun i begrænset omfang muligt at skifte hest i en branche, der er overbefolket. Hvad med at inspirere ledige - og andre - medlemmer til at skifte fag? Fx. fra journalist til buschauffør... Men så mister man selvfølgelig kunder i butikken...

Få karrierevejledernes guides og artikler til jobsøgning, arbejdsliv, karriere og meget mere.

Artikler om karriere og jobsøgning

Få tips til din jobsøgning og karriere fra AJKS' karrierevejledere i vores arkiv, hvor vi deler artikler, videoer og guides. 

Guides til gratis kurser og uddannelse

Guides til gratis kurser og uddannelse

AJKS' karrierevejledere giver dig en guide med gratis kurser, certificeringer og videreuddannelse.

Find korte kurser, workshops og bliv undervist af nogle af verdens førende universiteter helt gratis. 

Find kurser i dit forbund

Find kurser og events hos dit forbund

AJKS samarbejder med forbundene DJ - Medier og Kommunikation og Dansk Artistforbund. Her kan du finde masser af spændende events og kurser.
Læs mere hos:


DJ - Medier og Kommunikation 
Dansk Artistforbund