Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Lars Engelgaars fotografier bliver brugt verden rundt til at formidle om klimaet

Hvor skal man starte, hvis man selv synes, verden er af lave? Lars Engelgaar har valgt at bruge verdensmål nummer 14 som sit omdrejningspunkt, og bruger nu sit kamera til at dokumentere menneskers forhold til vandet og havet. Lige nu er han i gang med at samle en fotobog.

Det var dette billede af Helgoland Badeanstalt, som Climate Outreach valgte til deres open source billedatabase.

Lars Engelgaar

Lars Engelgaar er fotograf, uddannet fra Kunstakademiets Designskole i 2006. Han er selvstændig fotograf og arbejder med visualitet og fotografisk formidling, og så har han gjort verdensmål nummer 14 med fokus på havet til sin ledestjerne. 
-    Jeg har altid været selvstændig, og mit fokus på verdensmålene startede for ca. 3,5 år siden, så det er ikke udelukkende bæredygtighed, jeg fokuserer på. 

Og så alligevel. I foråret fik Lars Engelgaar udvalgt nogle af sine billeder til Climate Outreach, som er en global non-profit organisation, der er groet ud af visionen om at hjælpe mennesker med at formidle klimaforandringer. De har stiftet en billedbank, hvor de har frikøbt billeder taget af fotografer som Lars Engelgaar, så disse billeder kan bruges i formidlingen om klimaforandringer, grøn omstilling, verdensmål og miljø. 

- Alt det her kommer af, at jeg har siddet og kigget på det billede med en isbjørn på en isflage i for lang tid. Eller illustrationen af to foldede hænder, der holder en bunke jord med en lille spire i. Det er sådan nogle billeder, man kommunikerer med, og det er simpelthen for banalt. Det er de samme fotografier og illustrationer, som går igen og igen.

- Derfor vil jeg gerne gøre den visuelle formidling relevant på et geografisk lokalt plan. Billedet af isbjørnen på isflagen er absolut relevant, men det er blevet brugt for meget. Jeg synes efterhånden, at det er blevet bevist, at når vi sidder i DK og ser på de samme gentagende billeder, så er det for langt væk. Det rammer ikke. Du kan ikke forholde dig til det. Derfor mener jeg, man er nødt til at lave lokale projekter for at du kan mærke relevansen. Det er det, jeg gerne vil gøre op med og vise nogle andre varianter af. 
 

Intentionen bag Lars Engelgaars billeder er at engagere og forstærke seernes forhold til havet.

Lars Engelgaar

 

Lars Engelgaars materiale er siden blevet brugt verden rundt: Til COP27 i Sharm El-Sheik, i Sydney ved en fotoudstilling om havets forbindelse til klimaforandringer, og i The Times i en artikel om, hvordan vores opfattelse af havet er formet af klicheer. 

Lars Engelgaar arbejder for tiden på en fotobog, hvor visionen er at vise, hvordan man visuelt kan formidle om verdensmålene. Projektet er for egen regning, så Lars arbejder sideløbende med undervisning på KADK og på museer. Tidligere har han arbejdet med visualisering af social bæredygtighed i samarbejde med Social Response, Københavns kommune og Landsbyggefonden og som fotograf for tegnestuer med et bæredygtigt omdrejningspunkt, og mange af hans billeder findes på hans hjemmeside og hans Instagramprofil, hvor man tydeligt kan se, at Lars har sit eget visuelle sprog. 

- Jeg vil gerne, at udtrykket bliver empatisk og humant, og at når du ser ét billede, så bliver du engageret i motivet, i stedet for at du tænker: ”Sådan noget rod, se det stakkels barn, voldsomme oversvømmelser”, altså de klassiske World Press Photo-billeder, som er super høj kvalitet – og taget af vildt dygtige fotografer, som hver dag sætter deres liv på spil for at indfange vigtige motiver i klimaets ånd. Men jeg kunne bare godt tænke mig, at der var en anden side af det, som gjorde at man ikke nødvendigvis skulle klyngebombes kun med det. Man skal have begge dele. 

Vil du selv arbejde med verdensmål? 

  • Find din niche, vælg et verdensmål eller en udfordring, du fokuserer på. Det kan være ud fra interesse, relevans eller vigtighed. 
  • Tag penge for dit arbejde. Lars Engelgaar oplever, at virksomheder ikke er parate til at betale for professionelle billeder, og at der er en tendens til at underbyde eller falbyde i branchen. Vær solidarisk over for dine kolleger og vær med til at dreje udviklingen. 
  • Skift mellem konstruktiv og kritisk, engagerende og kommenterende og positiv og negativ. Der skal være plads til at kommentere og kritisere, men lige så meget plads skal de gode historier have. 
I sine billeder veksler Lars Engelgaar mellem at tage menneskets og havets synsvinkel.

Lars Engelgaar

 

Lars Engelgaar taler om balancen mellem det positive og negative, det konstruktive og kritiske, det engagerende og det kommenterende. Privat kender han en del, der har meldt sig ud af det daglige nyhedstjek, fordi historier, dækningen og billederne af katastroferne er overvældende og uoverskuelige. Han har også selv været der. 
Med hans billeder af havet er han derfor optaget af at skabe poetiske og underfundige udtryk, der hiver seeren ind i billedet ved at veksle mellem at tage menneskets og havets synsvinkel. Intentionen bag er at engagere og forstærke seernes forhold til elementet. 

- Det, jeg bliver ved med at arbejde hen imod, er at beskueren føler sig som en naturlig del af det store hele. For at formidlingen skal lykkes, så vil jeg godt have, at man tænker ”jeg er også en del af det her”. Det er den lille del, jeg arbejder med. Jeg arbejder med at få beskueren til at føle kærlighed med jorden og med vandet, så man får lyst til at passe på det og erkender, at vi er en del af planeten, en lille ubetydelig del faktisk.

Derudover er Lars Engelgaars vision at skabe eller blive en del af et større tværdisciplinært samarbejde, hvor flere fagligheder mødes at skabe den bedste opskrift på at synliggøre og dække emner som verdensmål, bæredygtighed, grøn omstilling og klimaforandringerne. Det kunne fx være gennem undervisning på uddannelsesinstitutionerne KADK og DMJX, som Lars Engelgaar også har efterspurgt. 

Især kunne det være gavnligt med forskning på det visuelle område, så man som formidlingsfaglig er klædt bedre på til at kunne efterlade sit publikum med andre følelser end apati og nyhedslede, når man dækker tunge emner som klimaforandringer.

- Jeg håber på at få en form for gennembrud. Hvor mit take - at man godt kan bruge fotografiet til at skabe engagement - begynder at brede sig. Det er jo også en måde at formidle om menneskets forhold til naturen, sådan at vi får lyst til at engagere os i planetens ve og vel. Det er det, mine fotografier retter sig imod. Kan det spredes ud, så vil jeg mene, at visionen er lykkedes. 

Hvis du har lyst til at se mere af Lars Engelgaars arbejde, så smut ind på hans hjemmeside www.larsengelgaar.com eller instagramprofil

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.