Ny aftale på dagpengeområdet rammer dimittender hårdt
Regeringen og et bredt flertal på Christiansborg har netop besluttet at sænke dagpengesatsen for dimittender efter de har været ledige i tre måneder. Derudover bliver deres dagpengeperiode sat ned til et år. Det ærgrer formanden for AJKS, der mener, det er en forkert vej at gå.
”De unge har brug for rådgivning og hjælp til at sparke døren ind til jobmarkedet – ikke en dårligere økonomi. Det får ikke flere i job - vi har desværre historien på vores side”, siger Tine Johansen, formand for AJKS, og refererer til dagpengereformen fra 2017, hvor dimittendernes dagpengesats blev sat ned uden, man kunne aflæse en synderlig effekt på arbejdsudbuddet.
AJKS’ statistikker viser da også, at nyuddannede allerede søger aktivt og bredt - både geografisk og karrieremæssigt. Og de kommer i job. Dimittenderne har ikke et efterslæb trods coronakrisens udfordringer, så motivet for at forringe deres vilkår virker omsonst.
”Jeg synes, det er trist, at det endnu engang er ungdommen, der står med regningen. Ja, vi har nyuddannede, der skal have lidt tid til at finde et job, og som vi i a-kassen gør alt for at hjælpe. Og ja, vi har udgifter, der skal finansieres – og nogen skal betale. Jeg synes bare, det er trist, at ungdommen hænger på regningen endnu engang. Et enkelt lys i mørket er dog, at vi har fået forbedret de oprindelige planer. Politikerne har lyttet til os. I de første udkast til reformen var dagpengesatsen nedsat fra dag et. Det er nu ændret til en trappemodel, hvor dagpengesatsen for dimittender først bliver nedsat efter tre måneder”, forklarer Tine Johansen.
AJKS-formanden argumenterer for, at de unge skal huske at bruge a-kassen – selvfølgelig hvis de er ledige efter studiet – men også mens de er studerende. A-kassen kender vejen ind til arbejdsmarkedet, og det er aldrig for tidlig at lægge en plan.
I skrivende stund venter vi på, at politikernes aftale bliver til konkret lovtekst. Når det sker, tygger vi os igennem den, og så kontakter vi de medlemmer, der bliver berørt af de nye regler.
Kommentarer