Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

En succeshistorie +50

>>> Hej Rasmus og Søren,
>>> I hjalp mig med inspiration, da jeg stod uden arbejde i begyndelsen af året. Det vil jeg gerne takke og kvittere for. Har I lyst til at høre om, hvad jeg selv tror medvirkede til at lykkes med at lande drømmejobbet, så sig til? Jeg kigger gerne forbi til en kop kaffe - på afstand, naturligvis. <<<<<

3 gode jobsøgningsråd - en succeshistorie 50+

 

Afsenderen på ovenstående mail er Lotte Dahlmann og vi mødtes efterfølgende til en tidlig kop morgenkaffe på Amager Torv i passende Corona afstand. Der er ikke meget +50 mentalitet at spore hos Lotte, men ifølge dåbsattesten er hun del af en aldersgruppe, der har sine egne udfordringer og dilemmaer i jobsøgningsregi.

For ”gammel”, for løntung, for analog eller for lidt digital – for ’bekvem’ eller for lidt fleksibel er nogle af de lidt karikerede antagelser, vi møder i AJKS, når det handler om +50 gruppen. Det er væsentligt at tilføje, at antagelserne hører lige dele hjemme hos arbejdsgivere og jobsøgere.

Derfor er Lottes succeshistorie vigtig!

Lotte indleder med at fortælle, at hun egentlig ikke har mødt nogen aldersdiskriminering i sin jobsøgning. Hun nævner i den sammenhæng, at hun blev sagt op i centraladministrationen sammen med en noget yngre kollega – de var sidst ansat og blev valgt først fra.  Efter ca. 3 måneders jobsøgning lander Lotte job som pressechef i Dansk Sygeplejeråd.
 

Lotte fremhæver tre faktorer som var afgørende for hendes jobsøgningsproces:
 

  • Opkvalificering
  • Sparring
  • Opsøgende adfærd


#Opkvalificering
Forsøg at få fyldt noget fagligt indhold i rygsækken, mens du er jobsøgende. Det viser, du holder dig opdateret, det giver dig nye kompetencer og netværk – og vil typisk højne din trivsel som jobsøgende. Lotte fulgte et modul på en diplomuddannelse, som kunne finansieres via et outplacement beløb.
Kontakt evt. AJKS for at høre om dine muligheder for opkvalificering.

 

#Sparring

Søg sparring hos fagpersoner – det være sig i forbund eller a-kasse, hvor der er adgang til at vende stort og småt og sikre sig feedback, som kan være brændstoffet til at justere egen jobsøgning. Lotte nævnte konkret, at hun havde haft gavn af AJKS’ workshops, og fremhæver vigtigheden i den sproglige sparring, hun modtog på ansøgningsmateriale. Lotte udtrykker det på denne vis:

”I(AJKS) forstår, at man viser sine professionelle evner i sin ansøgning - altså i vores branche er det helt afgørende, hvordan man udtrykker sig, hvis man vil have job i den branche. Det kan en konsulent fra AS3 altså ikke.”

 

#Opsøgende adfærd

Byd dig til på alle typer opgaver – undlad at være for ”fin” og at afgrænse dig selv fra at prøve nye opgaver. Konkret fortalte Lotte, at hun i forbindelse med jobsøgning også tilbød projektansættelse – og i den aktuelle stilling havde tilbudt sig til ad hoc-opgaver, inden der reelt var afklaring på fastansættelse. Arbejdsgiver stod med akutte Coronarelaterede ekstra opgaver, og sagde ja tak til hjælp – og valgte i øvrigt så efterfølgende at droppe resten af rekrutteringsproces ift. den fastansættelse, der var slået op. Resten er historie – Lotte har siden haft funktion af Pressechef.

 

Tak for kaffe

Der skal lyde en stor tak til Lotte for at dele feedback med os i AJKS – der er brug for, at vi hager os fast i succeshistorierne. Ikke fordi, at vi alle skal gøre som Lotte, men fordi succeshistorier minder os om, at det kan lade sig gøre at bevæge sig videre.

Savner du sparring på, hvilke jobsøgningsmetoder der kan være de rette for dig, så er du velkommen til at booke et møde med AJKS. Det gør du via AJKS’ selvbetjening eller via karriereteam@ajks.dk

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Maj-Britt Holm

fre, 12/11/2020 - 13:08

Hvad f... bilder I Jer ind? Pinligt, at vores A-kasse bruger sætningen: "Der er ikke meget +50 mentalitet at spore hos Lotte", og dermed bidrager til den aldersdiskriminering, modne og erfarne journalister må kæmpe med. Det siger mere om skribenten end de +50-årige.

Kære Maj-Britt, tak for din kommentar - og står gerne frem som skribent til artikel. Og jeg er enig i, at jeg sprogligt i dit fremhævede eksempel læner mig om af et forudindtaget billede af +50, en karikatur om du vil - og tænkt som et sprogligt greb til at skrive mig op mod herskende +50 antagelser. Hele artikel arbejder dog ud fra en præmis om at nuancere +50 opfattelsen, og casen i sig selv eksemplificerer at "alder" ikke har været oplevet som parameter i hverken opsigelse elle ny ansættelse. Så nej, som a-kasse ønsker vi ikke at bidrage til 'aldersdiskriminering', tvært imod. Mvh. Søren

Hej Søren
Jeg ved ikke om du er uddannet journalist. Uanset var du ikke til stede, da vi andre lærte om udtrykket "kill your darlings". Du blev så forelsket i dit "sproglige greb", at du ikke selv kunne se, at du fyrede en ordentlig sviner af mod os + 50. Mig ubegribeligt, at ingen med klare øjne læser dine ting igennem, før du får lov til at fornærme alle os, der betaler din løn.

Johannes Nørgård

fre, 12/11/2020 - 13:16

Dejlig opmuntrende læsning. Problemet er bare, hvordan i hulen skal man blive opkvalificeret som dagpengemodtager. Alle arbejdsgivere efterspørger strategisk kommunikation og video på SOME, men kurserne koster fra 6.700 til 22.000 kroner, det har ingen dagpengemodtagere råd til. Jeg har i hvert fald ikke og jobcentret er ikke til nogen hjælp.

Hej Johannes
Vi har lavet en guide over indgange til opkvalificering og efteruddannelse. Mange af de ting du efterspørger, kan du få GRATIS gennem dit fagforbund, hvis du er medlem af Kommunikation og sprog eller Dansk Journalistforbund. Du kan også søge om midler til efteruddannelse begge steder.
Her er link til guiden: https://ajks.dk/nyhed/opkvalificering-efteruddannelse-eller-videreuddan…

Du er også velkommen til at kontakte AJKS' karrierevejledere, som kan hjælpe dig videre.

God weekend

Mvh Hanne-Mari/AJKS

Kim Ravn-Mortensen

fre, 12/11/2020 - 15:52

Der er ikke meget +50 mentalitet at spore hos Lotte,

Hold kaje for en nedværdigende vurdering af os + 50.
Som om der er en speciel læs negativ mentalitet hos folk som tilfældigvis er fyldt 50 år.

Hvor gammel er skribenten ? Fuldstændig ubegribeligt at min a-kasse ansætter folk med samme nedsættende syn på folk +50, som vi møder blandt arbejdsgiverne.

Ulla Skovsbøl

lør, 12/12/2020 - 21:54

Hvor er det skønt for Lotte, at hun har fået sit drømmejob. Rigtigt dejligt. Det er også rigtig godt, at vide at opkvalificering, sparring og opsøgende adfærd virker - i det mindste for nogle, og altså her for Lotte.
Men jeg må indrømme, at jeg stod totalt af på tonen i denne præsentation lige som andre kommentatorer her. What the F*** er den "+50 mentalitet", som der ikke er noget at spore af hos Lotte??? Søren, som har skrevet dette, forklarer sig med, at han tænkte, det var "et sprogligt greb" og at " han ville "skrive sig op mod herskende +50 antagelser."
SUK. Hvad er det for antagelser du hermed selv kommer til at understøtte? Hvad går de fordomme ud på, som du antager andre - men åbenbart ikke du selv - har? Og som du finder det passende at lufte her på denne måde - og på vegne af læsernes A-kasse! Det, jeg som læser udleder er, at du - og AJKS? - mener, at de mange mennesker, som oplever, at de bliver aldersdiskrimineret på arbejdsmarkedet, bare har en forkert mentalitet, som de skulle tage at gøre noget ved. Det er altså deres egen fejl, når de oplever at deres endeløse stressen afsted for at opkvalificere sig, sparre med gud gud og hvermand og trænge sig på for at sælge sig selv, gøre sig lækre og for arbejdsgivere og arbejde gratis kun fører til, at de til sidst stressede og nedbrudte falder ud af dagpengesystemet. Det er forståeligt, at de ikke står frem og fortæller om det.
Men jeg synes, vi skal tale om det - og tale rigtig meget om det, for det er vigtigt. Og vi skal ikke kun tale om det, men også gøre noget ved at udrydde fordommene, så vi i det mindste ALDRIG skal høre dem fra vores egen fagforening eller A-kasse. Når man er halvtreds har man 17 år tilbage på arbejdsmarkedet, og det kan ikke nytte noget, at man skal stemples og dømmes ude på grund af alder i så stor en del af arbejdslivet.
Lotte vil gerne stå frem og fortælle sin succeshistorie. Det er forståeligt, og det er opløftende at læse den. Men der er ikke så mange, der vil stå frem, når det ikke lykkes, når man bliver dømt ude og ikke kommer ind igen. Det er der heller ikke noget at sige til, I få ord viser AJKS her hvorfor: Når man altid er oppe mod den fordom, at nederlaget skyldes en selv, at det er en selv, der er noget galt med - som for eksempel en forkert "+50 mentalitet," så har man ikke lyst til at påkalde sig opmærksomhed.
Jeg ville ikke skrive dette indlæg, hvis jeg selv var +50 og arbejdsløs. Så ville jeg bide irritationen i mig og holde min kæft. Men jeg er en +50´er med et godt og vellønnet kommunikationsjob i en offentlig styrelse. Jeg kender bare rigtig mange jævnaldrende, som ikke er så heldige. Jeg indrømmer dog gerne, at det tog mig to år og ca. 200 ansøgninger at lande min nuværende job, efter at jeg noget letsindigt selv havde sagt mit forrige job op. Det troede jeg, jeg bare kunne tillade mig gøre, for da jeg var yngre - og mindre kompetent, kvalificeret og erfaren - var det jo ikke så svært at få job!
Hvis jeg skulle miste min stilling nu, tør jeg til gengæld slet ikke tænke på, hvordan det vil være at skulle ud og sælge mig selv igen. Jeg er bange for, at to år og 200 ansøgninger ikke slår til. For meget snart vil jeg være +60. Og det er slet ikke til at tænke på, hvilke fordomme om mentalitet og øvrige formåen, dét vil udløse.

Kære Ulla m.fl Det gør indtryk, at min formulering ”+50 mentalitet” har afstedkommet nogle forståelige reaktioner om, hvilke antagelser jeg må have om +50 jobsøgende. Sprogligt har min formulering medvirket til uklarhed, det beklager jeg. Og det er vigtigt for mig at rette op på evt. misforståelse om, at jeg skulle stå for en holdning om, at ledighed skulle være, den lediges egen skyld.
Jeg er 49 år, jeg har selv ledighedsperioder bag mig i mit arbejdsliv, jeg møder hver uge ledige i alle aldre, som jeg forsøger at møde i øjenhøjde, heriblandt også +50 personer, som jeg gennem forløb har hjulpet til ansættelser. Mit arbejde, hviler fundamentalt på at skabe tiltro til folks egne ressourcer - ikke skyld.
Jeg vil gerne ligeledes forsøge at udrydde enhver rejst tvivl om, at AJKS skulle have nogle former for hensigt om at stemple eller dømme nogle medlemmer - det er ikke tilfældet. Hver ledighedsgruppe kan have deres udfordringer, og vi forsøger at tilpasse indsatser og tilbud efter de forskellige behov. For eksempel har AJKS i 2020 har gennemført projekt målrettet +50 målgruppen, og i skrivende stund afventer vi svar på en ansøgning om ekstra midler til at gennemføre flere projekter fremadrettet i samarbejde med forskellige kommuner. Med andre ord er der en stor opmærksomhed på, at jobsøgningsudfordringer kan være af forskellig karakter og AJKS søger at medvirke til at finde løsninger, der kan hjælpe de enkelte medlemsgrupper videre. Mvh. Søren

Kære alle kommentatorer, en veninde har gjort mig opmærksom på kommentarsporet, som er voldsom læsning. Jeg kender udmærket til frygten for aldersdiskrimination - Det var (og er) min værste frygt i jobsøgningssammenhæng. Udviklingen går så stærkt på vores område, at jeg synes der har været en tendens i flere år til at ekskludere os, der ikke er ‘digitale indfødte’. Det er noget værre sludder! Jeg har været med siden internettets start, mere indfødt bliver man da ikke! Og det ville jeg gerne bidrage til at modbevise med min historie - både for at inspirere andre jævnaldrende og for at give et hip til arbejdsgivere. Jeg har godkendt artiklen - også sætningen, som er faldet så mange for brystet. Det kan jeg godt forstå, at den gør - jeg blev da også ramt. Men det var helt fint at den var med, for det er præcis det artiklen handler om: at hvis for f..... da bare man kan få lov til at komme i betragtning til et job, så vil de fleste af os kunne vise, at der er ikke noget +50-agtigt over nogen af os. For der er ingen formel på +50-årige, det er jo hele pointen. Det er et fantom - et misfoster, der bare skal dø! God dag til alle?