754 arbejdsgivere: Sådan får du jobbet
Som jobsøgende er der mange velmenende råd til hvordan man får jobbet. Der er artikler på nettet, videoer på youtube og masser af kompetente mennesker at spørge til råds; karrierevejledere, jobkonsulenter og ikke at forglemme de selvudnævnte jobcoaches. ingen af dem har jeg sprugt til råds i denne artikel. Her får 754 arbejdsgiverne selv lov til at sætte ord på hvad de lægger vægt på, når de rekrutterer.
Jobsøgning er people’s business, og derfor vil det variere fra person til person, fra jobsøger til jobsøger hvad der virker, men Ballisager har igen i år indsamlet data og kan på den måde komme med statistik på hvad der er go, og hvad der er no-go for virksomhederne, når de ansætter nye medarbejdere.
Hvem har svaret?
Ballisager har fået svar fra 754 af de 1841 virksomheder de har adspurgt. De private virksomheder udgør 69% af de indsamlede svar mens de offentlige virksomheder udgør den sidste tredjedel, nemlig 31%. 51% af virksomhederne har mellem 1- 50 ansatte, og 49% har over 51 ansatte.
I år er analysen opdeler Ballisager i 7 temaer. Det gør jeg ikke. For dem, der vil have alle temaer med, så kan jeg anbefale at læse hele Ballisagers rekrutteringsanalyse 2015. For dem, som vil have de – ifølge mig – mest interessante konklusioner serveret på 2 minutter, er det bare at læse med her for nu er jeg nået til analysens resultater og procentsatser:
Netværk ER vejen til job
Den største kilde til job i den private sektor er... tadaaaaa; netværk! Der er altså noget om det, når man gang på gang får fortalt at det er vigtigt at bruge sit netværk. Små private virksomheder bruger endda netværk mere end opslåede stillinger, når de søger en ny kollega.
Jo større virksomheden er, jo flere rekrutteringskanaler bruger de. Fx bruger hele 55% af de store private virksomheder LinkedIn – mens det kun gør sig gældende for 9% af de små offentlige virksomheder. Mere end hver 3. store private virksomhed har ansat en ny medarbejder udelukkende via LinkedIn eller andre sociale medier. For de offentlige virksomheder er tallet under hver 5., nemlig 17 procent.
… og sådan udvider du dit netværk!
Men hvordan får man et netværksmøde i hus? Fortvivl ej, det har undersøgelsen også svar på. Ballisager definerer åbenbart netværksmøde som et møde med én som man ikke kender. Og den mest effektive til et netværksmøde med en ”fremmed” er ved at man bliver anbefalet af en i personens netværk. Andre parametre spiller også i mindre grad ind, men faktisk er der under 10%, der siger at det der med netværksmøder gider de slet ikke. Summa summarum: Kom ud over stepperne og start med at tjek om du har nogle i dit netværk, som den du gerne vil netværke med, og så har i sit netværk, og få den person til at anbefale dig.
Er virksomhedspraktik og løntilskud spild af tid?
Nej, ingenlunde. Hele 72% af virksomhederne har ansat en medarbejder efter at personen har været i virksomhedspraktik eller løntilskudsansættelse. Hvis man skræller de virksomheder væk, der aldrig har haft en person i virksomhedspraktik eller løntilskud, så stiger tallet til 83%.
Hvordan sikrer man sig så en ansættelse? Det mest afgørende er simpelt hen at man indgår i fællesskabet! Hele 81% af de offentlige og 62% af de private virksomheder svarer at ”Indgå i det faglige og sociale fællesskab” og det er den dermed den mest udbredte årsag – på tværs af sektorer. Uanset om man bliver ansat efter virksomhedspraktik eller løntilskud, så kan det være en god ide at ”arbejde gratis” i en periode. Hele 95% af de offentlige og 82% af de offentlige virksomheder sidestiller nemlig den erfaring med samme værdi som en ordinær ansættelse.
Hvordan får du ikke jobbet?
For slet ikke at komme til samtale, så skal dit CV og din ansøgning virke standardiseret og have fokus på din egen vinding. Det mener hhv. 65% og 33%. Hvis du kommer til samtale er det største turn-off hvis du virker uforberedt. Det mener 72% og er det hyppigste svar i dette element af undersøgelsen, hvor respondenten har haft mulighed for at vælge de tre typer jobsøgningsadfærd som irriterer dem mest.
Svarerne er uafhængigt af sektorer, så hvis du sørger for at vær forberedt og ikke sende standardiserede CV’er og ansøgninger, så bliver du i hvert fald ikke valgt fra fordi dit jobsøgningsadfærd er irriterende.
Vil freelancere blive brugt mere i fremtiden? Hvad er en passende ansættelseslængde? Hvordan får du dit første job?
De 3 svar og mere guld kan du finde i resten af rekrutteringsanalysen.
Af Patrick Mark Reimers