Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Corona-året der gik

I marts 2021 er det et år siden, at Coronaen indtog danskernes bevidsthed og fik indflydelse på vores hverdag og arbejdsliv – eller manglen derpå. Vi ser tilbage på den rutsjetur, vores ledige medlemmer har været igennem, og de lyspunkter vi kan se forude.

Coronaåret der gik, set med AJKS briller.

I marts 2021 er det et år siden, at Coronaen vente op og ned på verden.

 

De færreste havde regnet med, at vi stadig ville sidde og følge Coronastatistikker i foråret 21. Men her er vi.

I AJKS mærkede vi fra starten konsekvenserne af nedlukningerne og den ændrede hverdag, da vores ledighedstal med det samme steg kraftigt. Det bølgede op i løbet af foråret 20 og faldt igen hen over sommeren, da restriktionerne blev lempet. Desværre steg det med fornyet fart, så snart restriktionerne og efterårets mørke vendte tilbage.

Vi håber, med fare for at skrive i floskelsprog, at forårets lys og genåbning vil få en gunstig indvirkning på ledighedstallet – og alle jer medlemmer, der gemmer sig bag det.
 

Statistikker er ikke tal men mennesker

For ledighedsstatistikker er jo ikke bare tal - der gemmer sig rigtige mennesker bag.

Der er den administrative medarbejder på Bornholm, der efter mange år har mistet arbejdet, og nu har svært ved at finde et nyt. Der er freelanceren fra Greve, der mistede alle opgaver fra den ene dag til den anden. Den nyuddannede, der har svært ved at få den berømte fod ind på jobmarkedet, og nu er i konkurrence med mange flere. Der er UX-eksperten fra bureauet i København, som ikke fik genforhandlet sin kontrakt. Journalisten fra Aalborg, der røg på grund af nedskæringer, og nu leder efter nye åbninger – og så er der alle jer andre, som vi ikke har plads til at nævne.

 

Rutsjetur i dagpengeland
Corona-året har været lidt af en rutsjetur. Først blev dagpengeforbruget sat i stå og rådighedskravet på pause.

Derefter blev rådighedskravet åbnet op på en mindre elegant måde fra den ene dag til den anden – lige op til en række helligdage.

Derefter kom hjælpepakkerne, men freelancerne og kombinatørerne var glemt. Efter en del politisk påvirkning blev de dog indlemmet i aftalerne - nu også med en mere realistisk tilgang til deres indtjening.

Over sommeren gik det den rigtige vej, og vi begyndte at se lys for ende af tunnelen. Bare for at blive skuffet igen. Og i slutningen af august blev dagpengeforbruget sat i gang igen. Ledige brugte endnu engang af deres dagpengeperiode. De selvstændige fik nu også en ny mulighed for at melde sig ind i a-kassen, betale et års kontingent og få dagpenge fra dag et.

Flere hjælpepakker kom til og i oktober var der hjælp til dem, der var i fare for at ryge ud at dagpengesystemet. De fik automatisk to måneders ekstra dagpenge.

Coronaens smittetal fyldte de fleste sendeflader, og selv julen stod for skud, da anden bølge væltede ind over Danmark. Dagpengeforbruget blev sat i stå, men denne gang blev rådighedskravet opretholdt.

Status quo er, at dagpengeforbruget efter flere udskydelser indtil videre er på pause frem til 30. april, men at du som ledig skal være jobsøgende og søge 2 jobs om ugen.

 

Digitale tilbud var et hit
Tilbage i foråret 20 sadlede AJKS hurtigt om fra fysiske møder til digitale, og alle vores kurser og workshops blev omlagt til webinarer. Med stor succes. Selv i de perioder hvor rådighedskravet var sat ud af spil, øgede vi vores events med 50%, og alligevel havde vi over en tredjedel flere deltagere, hvilket har været gældende for hele Corona-året.

Selvfølgelig skal vi tage højde for det digitale format, der gør vores events mere attraktive ift. medlemmer, der bor langt fra København og Århus – og hele tilgængelighedsaspektet ved at kunne følge os hjemme fra stuen. Men det har nu været bemærkelsesværdigt, hvor meget I medlemmer har brugt os – selv når der ikke var krav om det. Hvilket er noget af det data, vi tager med til politikerne, når vi skal argumentere for mindre bureaukrati i a-kassesystemet og mere tid til at guide og hjælpe.

 

Gode argumenter for at sætte dagpengesatsen op
Antallet af medlemmer, der har ønsket feedback på CV eller ansøgning, er heller ikke blevet mindre -tværtimod. Det hænger selvfølgelig også sammen med et højere antal ledige – men tallene er ikke anderledes i de perioder, hvor rådighedskravet har været sat ud af spil. Hvilket er et fint modargument til de røster, der er bange for at ledige sætter sig med hænderne i skødet og ”nyder” deres dagpenge, hvis politikerne sætter dagpengesatsen op.

AJKS har hele tiden vidst, at vores medlemmer gerne vil i job. Det er ikke et ønskescenarie at være på dagpenge, men et godt sikkerhedsnet mellem jobs.

Hvis vi skal finde noget som helst positivt ved Corona-året, så er det den unikke mulighed for at vise politikerne, hvad der sker, når beskæftigelsesindsatsen bliver sat på pause – og flere gode argumenter for at sætte dagpengesatsen op.

 

Corona år 2

For et år siden, var der ingen, der troede, vi skulle skrive den overskrift. Men her er vi. Som I kan se i en anden artikel, er AJKS ledighedstal stadig høje, men vores erfaringer siger os, at det hurtigt går den anden vej, når vi lukker op.

Indtil da kan vi henvise til sidste års artikler om, hvad du bl.a. kan bruge din coronaledighed til – også dig, der er selvstændig.

Og husk så at blive ved med at bruge os. karrierevejledning, feedback på CV og ansøgning, deltag i vores webinarer, følg os på Facebook og LinkedIn og netværk i vores lukkede LinkedIngruppe, hvor du også finder masser af jobopslag.

 

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Jacob Nielsen Er karrierevejledning en diffus størrelse? Se, hvad vi kan hjælpe med herunder.

BOOK KARRIEREVEJLEDNING

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi. 

Jacob Nielsen

FAGLIGE ARRANGEMENTER

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

AJKS Lønsikring

AJKS

Ny og forbedret lønsikring

Som medlem af AJKS kan du tegne en lønsikring, der supplerer dine dagpenge i tilfælde af, at du bliver ledig. Den dækker både lønmodtagere og selvstændige, og du kan få op til 90 % af din løn dækket. 

Læs mere om lønsikringen, beregn din pris og tilmeld dig lige her >