Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Drømmer du om en karriere med plads til fagligt fokus og mulighed for orlov til at pleje familie eller en gammel drøm?

I følge AJKS' karrierevejleder er det ikke længere et dødsstød til karrieren at træde væk fra den slagne karrierevej – tværtimod sætter arbejdsgiverne pris på fleksible medarbejdere med forskelligartede kompetencer.

"Mange medlemmer udtrykker bekymring over, at de ikke har en lineær tilgang til deres karriere. Men det er vigtigt at pointere, at karrierebegrebet er bredere i dag, end det har været tidligere," forklarer karrierevejleder Søren Cronwald.
 

Brancheskift er ikke et problem

Tidligere gjaldt det om at holde sig på den samme sti, hvis man ønskede en bestemt karriere. Hvis man var kommunikationsuddannet, skulle man udelukkende arbejde med kommunikation, og hvis man af uransagelige årsager endte med en anden type job, var det mere eller mindre umuligt at vende tilbage til den oprindelige branche. Sådan er det ikke mere, men det er ikke alle, der har opdaget det endnu.

”Det er mit indtryk, at karrieregentagelserne hos vores medlemmer indimellem begrænser dem mere, end de egentlig giver dem nogle muligheder. Derfor er det vigtigt at få karrierediskussionen i gang”, fortæller Søren Cronwald.

”Helt konkret havde jeg for nylig et møde med en kvinde, der havde været på barsel. Hendes hidtidige arbejdsliv havde været rettet mod NGO’er og idealistisk arbejde”, fortæller Søren Cronwald. ”Vi talte om, hvorvidt det ville skade hendes karriere, hvis hun tog et job i en kommerciel virksomhed.”

Det endte med, at NGO-kvinden tog springet. For selvom arbejdstagerne kan være bange for at skifte spor i deres karriere, har hovedparten af arbejdsgivere for længst sluppet den tankegang, at det skulle være et problem. Derfor kan en virksomhed sagtens være interesseret i at ansætte en med erfaring fra græsrodsbevægelserne og omvendt.

”I dag har arbejdsgivere nogle andre forventninger til deres ansatte. Det hedder ’employability’, fortæller Søren. Det engelske ord dækker over din evne til at løse opgaver for din arbejdsgiver. Så længe du kan løse opgaverne for dem, er det mindre vigtigt, hvorfra du har fået kompetencerne til at gøre det.


Ét liv, flere karrierer

Tidligere havde man typisk én karriere, men i dag taler fagfolk om, at man har flere karrierer i løbet af et arbejdsliv. Derfor er den ændrede tankegang om karriebegrebet noget, der er brugbart at kende til både for nyuddannede, ledige og folk, der har været på arbejdsmarkedet i mange år.

”Ethvert job er et godt job, især når vi taler den første ansættelse, fordi man altid vil kunne hente nogle erfaringer omkring, hvordan en organisation fungerer, og hvordan man selv fungerer. Derefter er det din egen opgave at kunne relatere det til den faglighed, du kommer med”, forklarer Søren Cronwald.  

Og hvis du allerede sidder tungt på arbejdsmarkedet og er godt inde i din karriere, kan det være, at du skal overveje at bruge noget tid på dit privatliv.

”I dag er der også en anden accept af, at man fravælger sit arbejdsliv for en periode, fordi man helliger sig nogle projekter i privatlivet. Det kan man også tale om som en karriere."

Kompetencer er meget mere end blot faglige kompetencer, det kan i høj grad også handle om, hvordan du udfolder din personlige karakter, din viden og passioner. Og gøres det med en bevidsthed om den værdi man gerne vil indfri, så er orlov ikke diskvalificerende, men i højere grad blot et middel til ny og anden erfaring - på lige fod med fx efteruddannelse.


Livslang læring

Og apropos efteruddannelse - så tager karriere- og jobskifte ofte afsæt i en eller anden form for opkvalificering. Med andre ord har du ønske om en alsidig karriere, så kan du med fordel starte med at kigge på, hvad der skal være det næste kompetenceløft i dit arbejdsliv. Det gælder både når du er i job eller mellem job. Skal det være et helt nyt fagområde, specialisering inden for noget du allerede arbejder med eller måske opkvalificering ift. at få sat flere af dine personlige kompetencer mere i spil. Uanset alder og hvor du er i dit arbejdsliv, så kan det være sundt at fortage et ”kompetence hygiejnetjek” – hvad er du glad for og vil fortsat gerne bevare og have mere af, og hvad vil du gerne lære af nyt.   

Som medlem af AJKS kan du altid kontakte AJKS' karrierevejlederteam, hvis du har lyst til en sparring eller vejledning om din nuværende eller kommende karriere.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Gratis efteruddannelse på DMJX målrettet AJKS'ere

Gratis efteruddannelse målrettet ledige AJKS'ere

Nu kan du komme med AJKS på gratis efteruddannelse hos DMJX. Du kan vælge mellem strategisk kommunikation i praksis, indhold på sociale medier og projektledelse for formidlere.
 

Tjek mulighederne for 6 ugers gratis opkvalificering nu 

AJKS Lønsikring

AJKS lønsikring

Som medlem af AJKS kan du tegne en lønsikring, der supplerer dine dagpenge i tilfælde af, at du bliver ledig. Den dækker både lønmodtagere og selvstændige, og du kan få op til 90 % af din løn dækket. 

Læs mere om lønsikringen, beregn din pris og tilmeld dig lige her