Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Eksisterer det her menneske overhovedet?”

Hvordan er det at være nyuddannet og jobsøgende? Randi Hagemann, som er 28 år gammel, nyuddannet og jobsøgende på tredje måned, har delt sine tanker med AJKS - og vi har bidraget med lidt fagligt perspektiv og indspark til tankerne.

Hvordan er det at være nyuddannet og jobsøgende?

Cecilie Kristensen Randi Hagemann

LYT: Podcast - nyuddannet og jobsøgende

I starten var det fedt. Festivaller, øl, hygge og samvær med alle vennerne, der havde fri fra studiet og jobbet. Nu har sommerferien lagt sig, alle cykler tidligt på job eller sidder atter med næsen i bøgerne.

Randi har ikke noget sted, hun skal møde op. Der er ikke nogen, der har lavet en plan for, hvornår hun skal være, hvor. Hvordan planlægger man egentlig sin tid som jobsøgende? Og holder man nogensinde ægte fri?

AJKS Podcast - nyuddannet og jobsøgende

 

Får jeg nogensinde et job?

 

Det der fylder mine tanker allermest og som er udfordrende, det er tanken om, at det her job, det kommer aldrig… jeg får aldrig et job. Der er altid nogen, der er bedre end mig, der er altid nogen, der kan tilbyde mere - eller har erfaringer… Kan jeg leve op til alle de krav, der er i jobopslagene: eksisterer det her menneske overhovedet… alle de her krav, I gerne vil have, jeres medarbejdere skal kunne…”.

I starten går Randi Hagemann efter sit drømmejob, men hun er åben for de muligheder, der byder sig. Dog vil hun ikke havne i en helt anden kartoffelrække, end den hun har brugt mange år på at uddanne sig til. Værdier og gode kollegaer er vigtigere end lønnen, fastslår Randi. Hun håber at lande sit første job indenfor syv måneder - senest. I den periode vil hun gerne i virksomhedspraktik, så hun kan få noget af den erfaring, som alle virksomheder efterspørger.

Ledighedstallene for AJKS-medlemmer understøtter, at 4 ud af 5 dimittender kommer i job indenfor det første år. Dertil kan man som nyuddannet skele til nedenstående tal fra Ballisagers rekrutteringsanalyse 2018, som udpeger nogle områder, nyuddannede med fordel kan fokusere på:

jobsøgningsråd til nyuddannede

Kilde: Ballisager rekrutteringsanalyse 2018

 

Rækker erfaringen fra studiejobbet?

 

De udfordrende tanker opstår især, når Randi scroller jobopslagene igennem:

Det er nok det værste, når du sidder og læser de her jobopslag, og du kan tjekke af: det der kan jeg godt, og det lyder mega fedt - ej et fedt sted… og du skal minimum have 5 års erfaring fra tidligere stilling. Så er man bare sådan der, hvordan skal jeg nogensinde få den her erfaring, og hvordan har andre fået den her erfaring?!”.

Under sin uddannelse i Digital Design og Kommunikation fra ITU har Randi haft et par freelance-tjanser og et arbejde som bartender. Hun har ikke rigtig haft det der fagligt relevante studiejob, og hun er derfor overbevist om, at den manglende erfaring er en af grundene til, hun ikke har landet et job endnu.

Ifølge AJKS’ karrierevejledere er motivation et godt modsvar til manglende erfaring – især i en uopfordet jobsøgning.

Paradoksalt nok bliver mange nyuddannede mødt med argumentet om ”manglende erfaring”, når de får afslag. Til trods for at mange af de samme arbejdsgivere fremhæver ”motivation og indsigt i virksomhed” som afgørende parametre for deres valg af nye medarbejdere.

Så skru op for motivationen i ansøgningen – hvad er med til at gøre virksomheden så særlig, at du vælger at søge job hos dem?

salgsargumenter i uopfordrede ansøgninger

Kilde: Ballisager rekrutteringsanalyse 2019

 

Tavshed er værre end et afslag

 

Der er dage, jeg ikke får kigget særlig meget på jobansøgninger - især de dage, hvor jeg har fået et afslag. Så tænker jeg, så kan det også være lige meget, skal jeg bare være fuldtidsbartender og så er det lige meget, jeg har brugt så mange år af mit liv på at uddanne mig…

Ifølge Randi er afslagene de hårdeste ved jobansøgningen, men som hun tilføjer:

Hvis jeg skal sige noget, der er værre end et afslag, så er det ikke at få nogen besked. Så har de ikke engang givet én tid eller brugt tid på at give et afslag…”.

Afslagene rammer ikke Randi personligt, da det kun er på skrift, og ikke som person, hun bliver afvist.

Det skal dog lige siges, at jeg her for et par dage siden søgte noget, der godt kunne minde om drømmejobbet, som jeg har brugt virkelig lang tid på at lave. En uge - måske mere. Hvis jeg ikke engang får noget anerkendelse på den, eller kommer til samtale, så kan jeg godt mærke, at tanken om det allerede gør mig sådan, PIS også”.

Randi er klar over, at der sikkert er mange, der har søgt samme stilling, så chancerne er måske små, men det skal ikke stoppe hende i at søge:

Man ved jo aldrig. Det skal ikke være sådan, bare fordi man ved, der er mange, der søger, at man så skal lade være med at bruge tid på at lave noget fedt”.

Naturligvis skal man holde fast i sine drømme om det ”fede job”. Den er AJKS' karrierevejledere helt med på. Dog kan det være væsentligt at forholde sig til at arbejdsliv – eller karriere, om man vil – er sammensat af en række forskellige faser og erfaringer. Sagt anderledes – tro ikke at et mindre godt job for en periode betyder, at du skal sælge ud af dine jobdrømme. Betragt i stedet det mindre gode job, som en - måske utilsigtet, men ikke mindre - relevant erfaring, der nuancerer og beriger dig og dit arbejdsliv.

Du finder flere ideer til din jobsøgning her

 

Virksomhederne skal også tage ansvar

 

Randi afslutter med at pointere et ønske, hun synes, der skal mere fokus på:

Hver sommer og vinter bliver der spyttet en masse nyuddannede mennesker ud, som bare har, inklusive mig selv, en masse drive til at komme ud at prøve af i praksis - komme ud at få noget erfaring. Men det er mega svært at få den erfaring, hvis der ikke er nogen, der tilbyder den eller tør gribe nogle af alle de her mennesker. Udover at det er mit eget ansvar som nyuddannet og ledig at søge og få et job, så synes jeg lige så meget, der ligger et ansvar hos alle de her virksomheder, der ligesom skal tage fat og tage imod nogle af alle de kompetencer, som alle vi nyuddannede og ledige har”.

Som aktiv deltager i Akademikerkampagnen besøger AJKS hvert år små og mellemstore virksomheder, og arbejder for at påvirke dem til at tænke i akademisk arbejdskraft. Herunder at benytte ordninger som virksomhedspraktik og løntilskud til at sluse nyuddannede ind på jobmarkedet.

Her kan du blive klogere på akademikerkampagnen

 

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Alle medlemmer kan benytte sig af AJKS' karriererådgivning.

Jacob Nielsen

MØD DINE KARRIEREVEJLEDERE

Vi kan vejlede dig om jobsøgning, ansøgninger og karriere, samt håndtere individuelle problemstillinger ud fra et work/life balance perspektiv.

MEDLEMSTILBUD TIL DIG FRA AJKS KARRIERE

Medlemstilbud fra AJKS' karriereteam

Karriereteamet er eksperter i at vejlede dig om jobsøgning og karriere. Vi tilbyder blandt andet