Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Jobmangel inspirerede Caroline til at skabe sin egen vej

Hvis drømmestillingen ikke er der, må man lave den selv. Sådan tænkte Caroline Gottschalck, da hun efter endt studie ville arbejde mere med podcast, som hun blev fascineret af undervejs i sin kandidatuddannelse.

Caroline Gottschalck.

 

- Det er sjovt, fordi jeg havde faktisk altid tanken om, at jeg en dag skulle være selvstændig, jeg havde bare aldrig tænkt det skulle være med det samme, fortæller Caroline Gottschalck, der er 28 år, bosat i København.

Hun ledte efter et helt specifikt job, da hun som nyuddannet kandidat i journalistik i 2020 begyndte sin jobsøgning. At arbejde med lyd stod helt øverst på ønskelisten.

- Vi havde en genial underviser på journaliststudiet, der formidlede, hvad mediet kunne og hvorfor det var fedt. Det kræver noget andet, når du ikke kan vise, som du kan på video, og samtidig synes jeg også, der er en anden stemning og nærvær, end der er på skrift. Det var nogle af de ting, der fangede mig – og det var der, jeg tænkte: ”Det skal være lyd”.

Hun besluttede sig for at fokusere på lydproduktion på resten af sin kandidatuddannelse, og kom således ind i en mindre startup-virksomhed i sit praktikforløb.

- Her lærte jeg en masse om selve podcastproduktion og hvilke processer, der er i en mindre virksomhed. Man skal varetage en masse forskellige opgaver og lærer, hvordan man får stablet noget på benene. Så egentligt var jeg både i praktik som podcastproducent, men også som ’startup selvstændig’.

Da specialet var afleveret og hun kunne sætte tjek ved at have produceret og testet sin podcastserie på målgruppen, gik hun straks i gang med at søge job.

Delvist afslag blev til kendt podcastserie 

Men Caroline Gottschalck fandt kun ganske få stillingsopslag, hvor ’podcast’ eller ’lyd’ indgik. Og de fleste af dem var fra mediehuse, hvor hun vidste, at hun ville befinde sig i et ansøgerfelt med dygtige folk med mange års radioerfaring.

Samtidigt med at hun søgte jobs, prøvede hun at få en fod indenfor branchen på flere måder. Først ved at undersøge, om hendes studiejob kunne være interesseret i at få udviklet podcast – uden held. Så hun kontaktede en podcastredaktør fra Egmont, som hun havde samarbejdet med i en podcastproduktion i praktikforløbet.

- Jeg skrev faktisk bare til hende, at jeg havde et koncept, hvor jeg tog lidt udgangspunkt i det fra mit speciale. Hun skrev tilbage, om jeg ville sende en dummy. Så jeg sendte hende de første par minutter og forsøgte selvfølgelig at stoppe den, lige der hvor jeg synes den blev spændende.

Det lykkes ikke at overbevise redaktøren om at investere i hendes koncept. Men Caroline Gottschalck fik – efter råd fra sin far – vinklet et ’delvist afslag’ til at holde samtalen kørende.

- Hun var jo egentligt interesseret, men hun synes, at lige præcis det projekt blev for vildt. Så hvordan finder man en god vinkel eller laver et godt tilbud? Jeg spurgte efter et møde med hende og så havde jeg også nogle andre ideer i baghånden – dem skulle jeg så godt nok lige finde på. Til mødet fortalte hun så, at hun havde et ønske om at lave en bestemt podcast, og om jeg kunne være interesseret i at forsøge at stable det på benene? Jeg sagde ’ja tak’, det var jo en podcast til børn, og det gav rigtig god mening i forhold til det, jeg lige havde lavet speciale om.

Til mødet blev hun stillet en slags optagelsesprøve, hvor hun skulle forsøge at få en bestemt person i tale og ultimativt medvirke i redaktørens podcastkoncept. Hvis det lykkes hende at lande både de økonomiske, tidsmæssige og praktiske aftaler, så var hun ansat på freelancebasis til at producere serien.

- Det lærer man jo ikke just på en uddannelse. Så jeg var nødt til at overveje, hvordan jeg kunne gøre mig selv interessant ud fra hvad de mener er værdifuldt.

Det blev til podcastserien Caroline og Havfruen, hvor Caroline Gottschalck producerede de fire første episoder og herefter selv pitchede fire ideer til seks episoder mere. I alt blev det til 2 sæsoner af 10 episoder, en podcast-quiz og et interview i Go’ Morgen Danmark om Caroline og Havfruen.  

- Derefter sagde chefredaktøren noget til mig, som jeg tror mange vil opleve: ”Vi kommer ikke til at kunne give dig et fuldtidspodcastjob”. Og det havde jeg måske en drøm om kunne lade sig gøre.  

- Så jeg begyndte at tænke, at hvis den fuldtidsstilling ikke fandtes, så måtte jeg måske lave den selv.

Med et deltidsjob ved siden af – måske kunne det være vejen? Og så synes jeg alligevel, at det ville give bedre mening, hvis jeg havde min egen virksomhed, for så kunne jeg selv vælge, hvad det deltidsjob ved siden af skulle gå ud på. Kunne man lave nogle podcastproduktioner og sælge ind til nogle virksomheder? Der begynder at komme en masse tanker. Jeg får faktisk også et jobtilbud som skrivende journalist, men der er jeg bare så langt i mine tanker om podcast og lyd, at jeg siger nej, for det kan de ikke tilbyde på det tidspunkt.

Starten som selvstændig

Med en studieveninde starter hun podcastproduktionsselskabet April Podcast Production og en af de første produktioner de laver, er for os i AJKS: Succes i dagpengeland og Studiepanelet.

I den lille virksomhed bliver det hurtigt en uforudset styrke at have en blandingsprofil bestående af en kommunikationsbachelor og en journalistisk kandidat, selvom hun fortæller, at kommunikationsbacheloren var hendes andenprioritet.

- Jeg har fået det bedste fra begge verdener, fordi jeg kan tappe ind i den strategiske kommunikation hos en potentiel kunde og hjælpe dem med at nå deres mål og deres KPI’er. Kommunikationsfagligheden har givet mig forretningsforståelse og er meget ’to the point’, mens journalistikken er det lækre drys, der kommer oven på og pakker det ind, så det bliver en oplevelse og ikke en information.

Men der er selvfølgelig også områder, hvor man er komplet på udebane.

- Læringskurven er ekstrem stejl. Når man er selvstændig, er alle dele af virksomheden jo ens eget bord på godt og ondt, for selvom det er spændende, så er man nødt til at være meget opsøgende.

- Fx er der en masse med salg. Hvordan approacher man på en menneskelig måde? Jeg har ikke lyst til at give telefonsælger-vibes. Så er der alt det her med økonomi, moms, revision – alt sådan noget der.

På trods af de mange udfordringer, der hører til livet som selvstændig, er der alligevel så godt flow i forretningen, at de kan udbetale løn til dem begge i hele det første år.

I dag er driver Caroline Gottschalck April Podcast Production alene, og hun har et fast konsulentjob inden for kommunikation ved siden af. Både før og en enkelt gang undervejs i opstarten af sin selvstændige virksomhed har hun haft gavn af AJKS som sikkerhedsnettet under økonomien.

- Jeg har brugt a-kassen, mens jeg har været selvstændig, fordi der har været et gap mellem projekter, hvor man venter på, at kontrakter bliver underskrevet, og de kan blive udskudt.

- Jeg var tidligere i en anden a-kasse end AJKS, og her mødte jeg et, at normalen var et mere firkantet ”8-16”-arbejdsliv. I AJKS oplever jeg, at der er større forståelse for det her patchwork-arbejdsliv, hvor der findes både fakturaer, honorarer, ikke nødvendigvis timeløn men projektløn.

Vil du selv arbejde med lyd efter studiet?

Så har Caroline Gottschalck et par råd til dig.

- I starten behøver du ikke at købe noget vildt eller dyrt udstyr, og hvis du alligevel vil, så er det ikke helt lige så dyrt som fx kameraer.

- Lav noget, der ligger dit hjerte nært. Jeg startede jo med at lave en podcast sammen med jer i AJKS – Succes i dagpengeland, som kom fra mit eget ønske om at have et fællesskab, hvor vi taler om det at være nyuddannet og ikke have landet et job. Lav noget, du ved noget om og har interesse i.

- Lyt til en masse podcast og notér hvad de gør.

- Og du skal turde teste forskellige formater. Jeg tror slet ikke, vi har set alle formater i podcast endnu. Overhovedet.

- Der kommer flere og flere podcastere, så ræk ud og hør, hvordan de har gjort. Jeg har selv haft flere inde for at høre om, hvordan det er at arbejde freelance og at være selvstændig.

- Undersøg hvilke steder der kunne være interessante at samarbejde med og lav måske noget til dem derhjemme, for så lægger du også rigtig meget mærke til, hvor du synes det er sjovt.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan du selv kan starte virksomhed, mens du er jobsøgende og på dagpenge, så har vi i AJKS følgende på hylderne til dig: 

Når du vil starte selvstændig virksomhed
Vores guide i PDF-format sikrer, at du får kendskab til de vigtigste regler og muligheder for at starte selvstændig som jobsøgende på dagpenge. 

Webinaret: Selvstændig eller freelancer? 
Tilmeld dig vores faste infowebinar og få svar på spørgsmål om dine muligheder for at arbejde som selvstændig eller freelance, mens du er i dagpengesystemet. Du får et godt overblik over, hvad du kan, og hvad du skal være særlig opmærksom på.

Kort artikel om din ret til supplerende dagpenge
Få en kort introduktion til i hvilke situationer du kan gøre brug af din ret til at få supplerende dagpenge. 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.