Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Udnyt agurketiden til at få (dit næste) job

Mens agurkerne bliver høstet, medierne koger suppe på de samme historier som sidste sommer, og der KUN er sport i tv, kan du så de frø, der kan skaffe dig dit næste job. Her får du tre fif, der kan bruges både af ledige og dem, der har et job, men søger nye græsgange.

Agurketiden kan være din genvej til det næste job!

Det er en myte, at der er færre stillinger at søge fra juni til august. Sommerferien er ikke lig med et jobmarked på 8-12 ugers bevidstløs siesta, så der er absolut ikke grund til at sætte sig med hænderne i skødet. 

De fleste jobopslag har deadline efter sommeren - så det er bare med at få lavet en god research og skrible derud af. Du kan også med fordel bruge sommerferien til at søge uopfordret. Feriestemningen på arbejdspladserne giver en naturlig disruption, som en uopfordret ansøgning vil passe perfekt ind i.

Vi har samlet tre fif til sommerens jobsøgning.

1. Inviter dig selv på kaffe (masser af kaffe)

Den døde sommerperiode strækker sig op til 3 måneder. Men da det er de færreste, der holder mere end 3- 4 ugers ferie, så vil der i samme periode også være stille perioder på kontorerne - både hos ngo’er, offentlige myndigheder og i det private erhvervsliv. Det gælder også for de mennesker, der ellers altid har så travlt, at de ikke kan nå at drikke kaffe med nogen som helst – fx dig. Den døde periode bør du udnytte til at kontakte potentielle arbejdsgivere, kommende kollegaer eller mennesker, du bare gerne vil have i dit faglige netværk.

For mange vil det være grænseoverskridende at spørge en person, de ikke kender, om de kunne tænke sig at drikke kaffe med en. Der er snart ikke en undersøgelse der ikke peger på at netværk i højere og højere grad bruges til at besætte job. Det i sig selv burde være argument til at komme i gang. Du skal ikke forvente, at der 2 timer efter en kaffesamtale tikker en mail med en ansættelseskontrakt ind i din mailboks. Men kaffen kan meget vel være dit første skridt på vej mod dit næste job. Måske ikke hos den, du drak kaffe med, men han eller hun (Lad os kalde ham/hende X fremover for lethedens skyld) har også et netværk, og måske er der en i det netværk, der om 2-3 måneder efterlyser en profil som X ser er lige dig?

Gå direkte til personen

Der er flere måder at få kaffeaftaler i kalenderen. Der er derfor heller ikke én rigtig måde at gøre det på, men følgende fremgangsmåde er som regel effektiv:

Find frem til et par personer, du gerne vil mødes med. Når du laver din research, så noterer om personen er aktiv på Twitter eller LinkedIn. Hvis ja, så kan du skrive dér. Ellers er det bedst at ringe.

For rigtig mange vil det være skræmmende at ringe. Men med et opkald får du brudt isen med det samme og undgår spildtid, hvorimod en mail kan ligge passivt i en indbakke flere dage eller sågar uger. Er personen på ferie, får du også svar på dette asap. Fanger du X på et dårligt tidspunkt, så gør det ultrakort og spørg om du kan sende en mail. X vil uden tvivl føle sig mere forpligtet til at svare hurtigere, når I har talt sammen, end hvis du bare havde sendt en mail.  I mailen præsenterer du dig og skriver høfligt, at du tillader dig at ringe igen inden for et par dage, hvis du ikke har hørt noget.

Når du ringer op, så have forberedt, hvad du vil sige. Din motivation for at ringe skal komme allerede i første sætning. Sørg desuden for at samtalen indeholder følgende:

  1. Kort præsentation af dig selv med vægt på motivationen for, at du ringer til X og ikke til Y. Er der en i dit netværk, der kender X? Har I mødt hinanden ved et gå-hjem møde, eller har du bare læst en spændende artikel X har skrevet på Kforum? Uanset hvad, så sørg for, at der indgår fagligt ros. Enten ros noget af personens arbejde, virksomhedens resultater eller tredje, der har været udslagsgivende for at du kontakter X. Ros, men ikke uhæmmet fedteri forstås.
  2. Tydeliggør, at du ikke forventer en ansættelseskontrakt. Vis, at du ikke er desperat, men blot har forstået værdien af et udbygget fagligt netværk. Husk, at du (selvfølgelig) også har en masse at byde på, og at det måske er dig og dit netværk, der kan hjælpe din X på et senere tidspunkt.
  3. Udvis fleksibilitet. Hvem gør hvem en tjeneste her? Selvom det på sigt kan vise sig at være omvendt, så er det i udgangspunktet X, der gør dig en tjeneste. Sig derfor, at du kan mødes, når X kan. Og sørg så for at kunne, når X foreslår at I skal drikke en kop kaffe sammen onsdag kl. 8 selvom det egentlig er der du spiller tennis.  

(Hvordan du så opfører dig og får det maksimale ud af den første kop kaffe må du vente til en efterfølgende artikel for at læse nærmere om.)

2. Pimp din LinkedIn profil (endnu mere) med 10 gode og nemme råd

Er du også en af de mange, der langt nede på to-do listen har stående at du skal opdatere din LinkedInprofil?  Hvorfor ikke planlægge at bruge et par regnvejstimer på at pimpe din profil til All Star niveau?

De dage, hvor LinkedIn kun var noget rekrutteringsfolk og store internationale selskaber benyttede sig af er for længst ovre. LinkedIn bruges i dag af mere end 2 millioner danskere. Derfor vil langt de fleste arbejdsgivere forvente, at du har styr på LinkedIn – sær når man arbejder med kommunikation og formidling.

At have styr på sin LinkedIn-profil betyder, at du som minimum har et opdateret CV, et vellignede og professionelt profilbillede og har skrevet en super overskrift. Men du kan gøre meget mere, og det er faktisk ikke svært hvis du bruger AJKS' guide til LinkedIn.

Lynhurtigt får du styr på, hvordan du laver en personlig URL på din profil, hvordan du opbygger et overskueligt karriere- og kompetenceoverblik, og hvordan du skaber værdi for dit netværk i dine opdateringer.

Læs mere: Guide til professionel brug af LinkedIn

3. Hold ferie (ordentligt) – det giver ny energi og kreativitet

For dem, der har et arbejde, giver det sig selv: 2-3 ugers ferie er noget, du har set frem til og ofte også talt ned til. Men som ledig jobsøgende er det faktisk også vigtigt at holde ferie. For at have overskud til at søge job med energi og kreativitet, er det nødvendigt at holde fri fra søgningen. Selvom det lyder paradoksalt, så får mange ledige stress af være ledige - fordi de hele tiden tænker på det.

Praktisk om at holde fri, når du er ledig

Et af de råd, AJKS’ karriererådgiverne hyppigst giver mod stress, er, at ledige skal lære at planlægge deres tid. Du skal holde fri fra jobsøgningen. At tro at du bare kan holde fri, når du først får et job er en illusion. Du skal holde fri så du kan lade op og dermed give din jobjagt fuld skrue efter din ferie. Så sørg for at fortælle dine omgivelser, at du holder ferie og derfor ikke gider snakke om jobsøgning. Det er vel også de færreste, der spørger beskæftigede om de har nogle spændende arbejdsopgaver midt i deres ferie?

Lovgivningen på dagpengeområdet er ret sort og hvid opdelt. Enten er du til rådighed for arbejdsmarkedet og får dagpenge, eller holder du ferie og er ikke til rådighed for arbejdsmarkedet og modtager derfor heller ikke dagpenge. Du kan altså lovgivningsmæssigt ikke kun være lidt til rådighed for arbejdsmarkedet. Enten eller.

Læs mere om feriedagpenge: hvad, hvornår og hvordan her >

Vi anbefaler at holde ferie – selv en uges ferie vil gøre en forskel. Når du så melder, at du holder ferie, skal du også holde ferie.  Du skal ikke bruge tid på at kigge jobopslag, pimpe din LinkedInprofil eller sondere terrænet for faglige netværkskaffedates. Hvis du ikke kan holde 100% ferie, så planlæg hvornår du tjekker mails og ikke nødvendigvis tjekker nye jobopslag dagligt.

Husk at holde ferie, selvom du er jobsøgende >

Hvis du er i job, og du i løbet af din ferie kan mærke, at du vil gøre en indsats for at få et nyt job i løbet af et par måneder, så sørg for, at det ikke bliver et projekt, der fylder for meget i din ferie. Resultatet af dette vil nemlig være det samme; du vil ikke føle, at du har fået slappet af, og derfor kommer du ikke tilbage på pinden (og din jobsøgning) med fornyet energi.

Få alt at vide om regler vedr. feriedagpenge her >

Mød andre AJKS'ere på vores events; vi har både workshops og webinarer hver måned.

Masser af månedlige events og webinars - også til dimittender! 

Er du dimittend og klar på at brænde igennem med din jobsøgning?
Hop på vores næste CV- eller ansøgningswebinar og få masser af tips og tricks. 

Se kommende events her 

Følg AJKS på de sociale kanaler og få nyheder, tips og servicemeddelelser i dit feed

Links til vores sociale medier

Vi er både på Facebook og LinkedIn, og så har vi vores egen lukkede LI-gruppe. 
Her deler vi stillingsopslag og netværker. 

Bliv medlem af AJKS' LI-gruppe 

Hent Lynguide til a-kasse og dagpenge

Er du (snart) dimittend? Hent lynguiden nu 

Hent vores lynguide, der giver dig en blød landing i alt omkring a-kasse, dagpenge og jobsøgning. 
 

Hent guiden her >