Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

En ny virkelighed kræver, at politikerne finder langtidsholdbare løsninger

Det nye normale er, at intet er normalt og måske ikke bliver det i den nære fremtid. Derfor bør politikerne nu løfte blikket og være med på at finde langtidsholdbare løsninger for både nye og gamle problematikker, mener Tine Johansen, formand for AJKS.

Benita Marcussen Tine Johansen, formand for AJKS.

 

En mere normal hverdag nærmer sig. Men intet er normalt! Det kan de mange ledige i AJKS sikkert nikke genkendende til. For intet er som det plejer. Der er kommet flere ledige til færre job, og den generelle usikkerhed i samfundet er stor.

Og selvom mange selvstændige og freelancere blev grebet af regeringens hjælpepakker, da de mistede al indtægt fra den ene dag til den anden, så bliver hjælpepakkerne udfaset, og der er endnu ikke udsigt til ny hjælp efter den 8. juni.

 

Sæt dagpengesystemet i spil

Det er mig stadig en gåde, hvorfor dagpengesystemet ikke blev tænkt ind som hjælpeforanstaltning fra dag ét. Men nu er det endnu mere åbenlyst, at der er brug for permanente løsninger.

Samfundet blev lukket hurtigt ned, og hjælpepakkerne blev sat i værk som et værn mod krisen - og et middel til at lukke samfundet op til en normal hverdag på den anden side. Vi er alle blevet klogere. Det er ikke muligt at lukke op til samme virkelighed som før. Verden er ændret, og COVID-19 kommer til at sætte et mere langvarigt præg, end mange havde forudset tilbage i marts.

Hjælpepakker der subsidierer virksomheder er ikke mulige på den lange bane. Men vi har allerede et velfungerende system, der griber folk, når de mister deres arbejde og indtægt.

Dagpengesystemet skal sættes i spil. Og med et par lette greb kan vi gribe endnu flere.

 

Åben et vindue for de selvstændige

I dag skal selvstændige lukke deres virksomhed, før de kan modtage dagpenge. Det giver ingen mening, hvis vi vil have økonomien hurtigt i gang efter krisen. Hvorfor ikke give selvstændige et sikkerhedsnet - og samtidig give dem mulighed for at komme hurtigt tilbage og være en brik i samfundsøkonomien? Der er længere vej, hvis de skal afhænde alt og begynde forfra – hvis det overhovedet er muligt. I Sverige fungerer modellen fint, så hvorfor skulle den ikke kunne det i Danmark?

En undersøgelse, som Dansk Journalistforbund har lavet i samarbejde med SMV Danmark for 4.000 freelancere og selvstændige medlemmer af forbundet, viser, at halvdelen af de selvstændige har fået et akut fald i omsætningen på over 70 procent. Og cirka 25 procent af dem er ikke medlemmer af en a-kasse for selvstændige. Det er et problem. Og ikke kun for de selvstændige - men for os alle.

I stedet foreslår vi i AJKS, at selvstændige skal have dagpengeret uden at skulle lukke deres virksomhed. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken, men kan benytte de eksisterende dagpengeregler til at beregne støtte på baggrund af lønarbejde/honorar og CVR.

Derudover bør vi i nuværende krise tillade et vindue for selvstændige, så de kan melde sig ind i en a-kasse og få støtte fra dag ét. Det åbne vindue kan gælde alle, der kan opfylde beskæftigelseskravet efter gældende regler. Hvis en selvstændig bliver medlem af a-kassen med tilbagevirkende kraft, bør vedkommende selvfølgelig betale eller afdrage kontingent et år bagud. 

 

Vi skal fremtidssikre samtidig med, at vi udbedrer gamle synder

Vi står i en ekstraordinær krise, der kom uforudset fra den ene dag til den anden og nærmest ryddede arbejdsmarkedet. Det er en helt speciel situation, vi alle er i, og jeg vil ikke engang prøve at forudse, hvor længe der vil gå, før vi er tilbage til noget, der ligner tiden før COVID-19.  Derfor bør vi også fortsat sætte dagpengene i bero et godt stykke frem, så medlemmerne ikke bruger af deres dagpengeret. Det vil give en større økonomisk tryghed for den enkelte og et bedre indspark til samfundsøkonomien.

Samtidig er det vigtigt, at vi ikke mister fokusset på de problematikker, der lå før marts. Mange 50 + syntes arbejdsmarkedet var svært at navigere i som ledig – og det er ikke blevet lettere. Så selvom det er essentielt, at vi gør, hvad vi kan for at sikre arbejdsmarkedet efter Coronakrisen, så skal det ikke ske på bekostning af andre vigtige issues. Derfor er jeg så glad for, at Københavns Kommune i samarbejde med AJKS har oprettet et nyt håndholdt opkvalificeringsforløb målrettet 50 +. Det er en begyndelse.

 

Det nye normale er, at intet er normalt og måske ikke bliver det i den nære fremtid. Derfor bør politikerne nu løfte blikket og være med på at finde langtidsholdbare løsninger for både nye og gamle problematikker.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Elisabeth Schi…

fre, 05/15/2020 - 13:06

Fin artikel/kommentar - håber den når længere ud end til os, der udmærket kender til udfordringerne i dagpengesystemet.
Arbejder AJKS også på at andre kommuner end København skaber særlige aktiviteter for +50?

Hej Elizabeth
Vi tager selvfølgelig erfaringerne fra 50+ projektet med videre for at inspirere andre kommuner.
Mvh Hanne-Mari/AJKS

50+ og med et ben i graven? Nej!

Det er lidt mærkeligt at sidde i år 2020, hvor mange får børn i slut 30'erne eller start 40'erne, og vi først kan gå på pension, når vi er 70 - men stadig bliver betragtet som seniorer, når vi er 50+...

50+ og med et ben i graven? Nej! - læs mere...

Dagpengesystemet er den fremtidssikrede løsning for de små selvstændige

Mange små selvstændige med blandede indtjeningsforhold passer desværre ikke ind i hjælpepakkerne. Men dagpengesystemet kunne, med en forholdsvis enkel tilpasning, blive en reel forsikring for denne udsatte del af arbejdsmarkedet...

Dagpengesystemet er den fremtidssikrede løsning for de små selvstændige - læs mere...

Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for. 

Book karrierevejledning

Er du ledig, kan du få individuel vejledning. Vi hjælper dig med fx kompetenceafklaring, sporskifte og jobsøgningsstrategi - eller lige det, du har behov for.